Het lot van de algemene verkiezingen op 2 februari is onzeker omdat anti-regerings demonstranten nog steeds proberen ze tegen te houden. Zelfs wanneer de verkiezingen plaatsvinden, bestaat het risico dat een nieuwe regering niet kan worden gevormd.

In een analyse speculeert Bangkok Post dat een machtsvacuüm steeds waarschijnlijker lijkt omdat de demonstranten en de regering weigeren te buigen en de Kiesraad en de politie lastig beginnen te worden.

De mogelijkheid van een machtsvacuüm doet zich voor wanneer minder dan 95 procent van de 375 districtskamerleden en 125 kandidaten van de landelijke lijsten bevestigd kunnen worden door de Kiesraad. Het Huis van Afgevaardigden mag dan niet functioneren. Dat zou het geval kunnen zijn wanneer kiezers in sommige kiesdistricten hun stem niet kunnen uitbrengen, omdat er geen kandidaten zijn om op te stemmen.

Die situatie dreigt bijvoorbeeld in de zuidelijke provincies, waar demonstranten tot nu toe de registratie van (districts)kandidaten hebben geblokkeerd. Bovendien is het Zuiden een bolwerk van oppositiepartij Democraten en die doet niet mee aan de verkiezingen. Het Zuiden telt 15 provincies met 56 kiesdistricten. In 40 daarvan zijn nog geen kandidaten geregistreerd.

Er resteren nog twee dagen voor de registratie: vandaag en morgen. De regering heeft gesuggereerd om de registratie te verplaatsen naar militaire bases of politiebureaus, maar de Kiesraad vreest dat dit nieuwe protesten kan oproepen.

De Kiesraad, die de regering eerder opriep de verkiezingen uit te stellen, heeft aangeboden tussen regering en protestbeweging te willen bemiddelen zodat ze probleemloos kunnen verlopen. Naar verwachting maakt de raad donderdag bekend wat de stand van zaken is. Theoretisch bestaat de mogelijkheid dat de verkiezingen niet doorgaan omdat alle vijf commissarissen aftreden of enkelen met verlof gaan zodat het quorum ontbreekt.

Niet alleen de Kiesraad begint lastig te worden, dat geldt ook voor de politie. Agenten die uit het land opgetrommeld zijn, zijn al twee maanden van huis. Gisteren demonstreerden vijfhonderd agenten op de Royal Plaza. Ze eisten dat de leiding instructies voor een betere bescherming geeft.

Donderdag werd een agent doodgeschoten tijdens schermutselingen bij het Thai-Japan stadion, waar de registratie van kandidaten voor de landelijke kieslijsten plaatsvond.

Pikant detail: de hoofdcommissaris had de bijeenkomst verboden, maar de agenten negeerden het dienstbevel. Khamronwit Thoopkrachang zei gisteren dat hij de gevoelens van zijn manschappen begreep.

(Bron: Bangkok Post, 31 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuwe bedreigingen voor verkiezingen”

 1. teun zegt op

  Een van de redenen waarom Suthep eerst hervormingen wil, is dat hij o.a. de Kieswet wil hervormen. En wel zo, dat op de democraten uitgebrachtte stemmen voortaan dubbel tellen. Dat is nl. de enige manier waarop hij de verkiezingen kan winnen. In het verleden is dit idee al eens serieus geopperd.

  En zo zal hij nog wel meer “hervormingen” in petto hebben om de rooien te dwarsbomen. Suthep heeft bij mijn weten in de afgelopen 2 maanden van retoriek nog geen ideeen gelanceerd m.b.t. “hervormingen”.
  Toch wel merkwaardig…………..

 2. Marcel zegt op

  verkiezingen gaan gewoon door door een verruiming van de aanmeld periode kandidaten , een opstand en rel leider is al gearresteerd vandaag en komt niet op borgtoch vrij maar de anderen wordt gezocht door de Thai FBI.

 3. janbeute zegt op

  Volgens mijn bescheiden mening .
  En na al dat lezen en zien op de Televisie en kranten enz enz .
  Rest er nog maar een oplossing .
  COUP .

  Dit wordt nooit weer wat .
  Samen werking en tot elkaar komen om Thailand er weer boven op te helpen , beter gezegt om de trein weer op de rails te krijgen is hier een UTOPIE .
  Wie gelooft in wonderen , mag dit zeker hopen .
  Ik zelf geloof niet zo zeer in wonderen , aangaande deze hele politieke kwestie .
  Honden die vechten om een been .
  Voor Thailand zijn de voor uitzichten geen happy newyear 2014

  Aan alle Nederlandse en Belgiese lezers van dit Weblog .

  Namens Jan Beute .

  Nog een voorspoedig en gezond 2014 toe gewenst .

  • chris zegt op

   beste Jan,
   Als je een beetje Thailandkenner ben weet je dat de Thai wel in wonderen geloven. Daarvoor gaan ze regelmatig naare de tempel, en vele vragen worden beantwoord.
   Er komt geen coup. Neem dat maar van mij aan. De Thai moeten nu eens zelf de problemen op leren lossen en de huidige crisis is een eerste proeve daarvan. Laten we kijken hoe ze het ervban af brengen.
   Normaal; gesproken zijnThai heel creatief. Ik heb er wel vertrouwen in dat het lukt.

  • diqua zegt op

   Ben ook bang voor een coup. Beide partijen zullen niet opgeven en dat is duidelijk. Goed of niet het leger zal overnemen. De beste oplossing lijkt mij een “oranje ” regering. Happy (hoop ik) new year. Diqua.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website