Merkwaardig pleidooi van premier Yingluck gisteren tijdens haar werkbezoek aan Mukdahan. Yingluck roept onafhankelijke instituten op om zaken tegen de regering ‘rechtvaardig en eerlijk’ te behandelen. Ziet ze de bui al hangen? 

Yingluck zei dit naar aanleiding van beschuldigingen dat deze instuten erop uit zijn de regering langs juridische weg ten val te brengen. Wie de beschuldigingen uit, wordt niet duidelijk uit het bericht. De zaken waar Yingluck op doelt, gaan over de geldigheid van de verkiezingen en de status van de regering. Heerlijk voer voor juristen. Ik vat ze kort samen.

 • Op verzoek van een lector recht van de Thammasat universiteit heeft de Nationale Ombudsman een petitie ingediend bij het Constitutionele Hof over de verkiezingen. Die zijn niet geheel volgens het boekje verlopen en dienen daarom ongeldig te worden verklaard.
 • Een tweede petitie is ingediend door protestleider Thaworn Senneam. Volgens hem kan de regering niet langer aan de macht blijven omdat sinds de verkiezingen 30 dagen zijn verstreken. De wet schrijft voor dat het Huis van Afgevaardigden binnen die termijn dient te vergaderen om een nieuwe regering te kiezen.

Yingluck zei nog meer. De zich voortslepende demonstraties schaden ’s lands economie. De regering doet haar best de eventuele gevolgen van de protesten op de economie te verzachten. Maar de regering kan het probleem niet alleen oplossen. De demonstranten moeten ook een bijdrage leveren door coöperatiever te zijn, aldus de premier. ‘Het vertrouwen wordt hersteld, wanneer we om te beginnen het verkiezingsproces hervatten, zodat een nieuwe regering kan worden gevormd.’

Naar aanleiding van druk van het bedrijfsleven en de toerismesector om de noodtoestand te beëindigen, zei Yingluck dat het voor de autoriteiten belangrijk is middelen in handen te hebben om de vrede en orde te handhaven en meer geweld te voorkomen.

Van aftreden van de regering, waar de protestbeweging op aandringt, kan geen sprake zijn. ‘Sinds de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden zijn we verplicht door te gaan als waarnemende regering totdat een nieuwe regering aantreedt. We hebben onze plicht en kunnen niet halverwege onze plicht laten varen.’

(Bron: Bangkok Post, 8 maart 2014)

6 reacties op “Nieuwe bedreiging voor regering; Yingluck pleit voor eerlijkheid”

 1. chris zegt op

  Natuurlijk, of beter hopelijk ziet Yingluck (en broerlief) de bui hangen. Haar aftreden zou een verlichting zijn voor het land, en de bui ook voor het noorden dat zo geteisterd wordt door droogte.

 2. Farang tingtong zegt op

  Yingluck eerlijk ? (gniffel gniffel hihi ) Het ergste van politieke grappen is dat ze soms premier worden. Zojuist hier op TB gelezen dat secretaris Thawil was overgeplaatst omdat hij op bevel van premier Yingluck het veld moest ruimen , zodat diens positie als hoofd van de politie kon worden overgenomen door de zwager van Thaksin een typisch geval van patronage vond de rechtbank. Dus ook deze kunnen we aan haar CV toevoegen.

  • Tino Kuis zegt op

   Het hoofd van de National Security Council is altijd een politieke en geen bureaucratische benoeming geweest. Abhisit benoemde Thawil Pliensri tot die post omdat zijn voorganger, generaal Paradorn, banden had met Thaksin. Thawil heeft zich altijd een tegenstander betoond van zowel Thaksin als Yingluck en de roodhemden; hij speelde bovendien een belangrijke rol bij het verwijderen van de roodhemden in 2010. Thawil treedt regelmatig op bij de betogingen van Suthep. Het is dus volstrekt normaal dat Yingluck Thawil van die belangrijke post verwijderde. Abhisit deed in 2008 exact hetzelfde als Yingluck in 2011. Maar ja, die rechtbanken…….

   • Farang tingtong zegt op

    En is Yingluck toen ook naar de rechter gestapt?..en zo ja wat beslisten de rechtbank toen?

    • Farang tingtong zegt op

     Ik las dat Abhisit hetzelfde deed met Yingluck, maar zie nu dat ik het verkeerd gelezen heb, met wie heeft hij dit dan in 2008 gedaan, en wat besliste de rechter toen der tijd?

 3. janbeute zegt op

  Het antwoord wat ik vandaag las in het nieuws zegt al genoeg .
  Met al die aankomende rechtzaken en ik weet niet wat er nog aankomt .
  Mijn horen en zien duizelen alleen al als ik elke dag het nieuws al weer lees .
  De een wil dit de andere blokkeert dat , enz enz enz .
  Het zelfde probleem hebben vele investeerders ook in Thailand .
  Vooral de Japanners .
  Daarom is het nu uitkijken van vele Japanse bedrijven naar een andere lokatie in een ander land . Of beter gezegt weg uit THAILAND .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website