Photos by Thapapong Trs

Twee mannen uit Nieuw-Zeeland zijn zaterdagavond gearresteerd na een gewelddadig incident waarbij ze een lokale verkeerspolitieagent in Phuket hebben aangevallen en hebben geprobeerd zijn dienstwapen te ontfutselen, zo meldt de politie.

Het incident vond plaats op zaterdag rond 15:50 uur, toen Pol Sen Sergeant Maj Somsak Noo-iad van het Chalong politiestation de opdracht gaf aan Hamish Day, 36, en Oscar Day, 38, om te stoppen op Chaofa (Oost) Weg in tambon Chalong, district Muang. De reden voor de staande houding was dat ze op een motorfiets door een woonwijk reden met een te hoge snelheid en niet op de linkerrijstrook bleven.

In plaats van te stoppen, probeerden de twee mannen te vluchten, waarna Sergeant Maj Somsak hen achtervolgde. Toen de Nieuw-Zeelanders uiteindelijk hun motorfietsen stopten, begonnen ze te schreeuwen naar de politieagent, die probeerde hun gedrag met zijn mobiele telefoon vast te leggen.

De situatie escaleerde toen de mannen de opname probeerden te blokkeren en de agent aanvielen, hem op de grond dwongen en trachtten zijn pistool af te pakken. Tijdens de worsteling ging het wapen af, maar gelukkig werd niemand geraakt.

Andere agenten van het Chalong politiestation kwamen snel ter plaatse en slaagden erin beide Nieuw-Zeelanders in hechtenis te nemen. Ze werden beschuldigd van een reeks misdrijven, waaronder diefstal, het hinderen van politiewerk, fysieke aanval op een politieagent, rijden zonder geldig rijbewijs en het doen van een poging tot omkoping.

Kolonel Ekarat Plaiduang, het hoofd van het Chalong-station, verklaarde dat de mannen werden vastgehouden op het politiebureau en dat ze maandag voor de rechtbank zouden verschijnen om een verzoek tot verlenging van hun hechtenis te bespreken.

Na hun arrestatie boden de mannen steekpenningen aan, maar deze werden door Pol Sen Sergeant Maj Somsak geweigerd. De aangevallen verkeersagent liep verwondingen op aan zijn vingers en armen, maar kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. Hij zal worden geprezen en beloond voor zijn moedige optreden.

Dit was het eerste incident waarbij toeristen een politieagent aanvielen op het Chalong politiestation, aldus kolonel Ekarat.

20 reacties op “Nieuw-Zeelandse toeristen gearresteerd na aanval op verkeersagent in Phuket”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Die idioten draaien de bak in. Wat mankeert dat soort lui?

 2. Nicky zegt op

  Vakantie verlengen in B.Hilton

 3. Siamees zegt op

  Door zulke lui krijgen wij farang een slechte reputatie.

  • MeeYak zegt op

   Hebben wij toch, dit incident verandert hier niets aan, aanvaard het. of doe er zelf iets aan.

 4. rudiger zegt op

  Wegsteken voor lange tijd , geen respijt voor dit crapuul .
  Zij zullen waarschijnlijk in hun eigen land reeds bekend zijn , en niet in de goede zin .
  Als je een politie agent aanvalt dan heb je geen schrik voor de gevolgen en ben je waarschijnlijk een gehard crimineel .
  Ik zou zeggen : eerst minimum een vakantie in een Thaise cel voor een jaar in streng regime en daarna
  deportatie .
  En zoals Siamees zegt : dit is niet in ons voordeel hier .

 5. Guy zegt op

  De in Thailand voor die inbreuken voorziene straffen punctueel toepassen, een levenslang verbod om na uitzitten straffen en betalen alle boetes en burgerlijke partij-vergoedingen.
  Dat is het enige wat met dat soort de gepaste oplossing is en ook nog eens flink ontradend zal werken op anderen van dat soort wezens.

  Totaal respectloos voor het land en de wetten wat die twee mannen deden en bovendien een gevaarlijke daad – het afnemen van een pistool van een wetsdienaar – had slechter kunnen aflopen.
  Daarbovenop brengen die mannen de goede naam en faam van hun land in opspraak.

  Dat soort hoort hier niet te komen.

 6. Kees 2 zegt op

  Dieper liggende oorzaak misschien deze: verwende prinsjes die geen tegenslag (te verwachten boete voor verkeersovertreding) kunnen verwerken/accepteren? Altijd hun zin gekregen? In ieder geval geen respect voor normaal, wettig gezag, essentieel in een fatsoenlijke, (redelijk) goed functionerende samenleving.

  We zien het in het NLse onderwijs: onlangs in het nieuws: leerlingen worden agressiever richting docenten.
  Voorbeeld: in de 70’er, 80’er jaren accepteerden leerlingen hun onvoldoende en gaven toe niet hard genoeg gewerkt te hebben, 20 jaar later gaven sommigen (overduidelijk luie leerlingen) de leraar de schuld, weer 20 jaar later is dit overgegaan in agressie.

  Anyway: in plaats van een kleine boete van 300(?) baht, gaan zij nu 3(?) jaar de bak in (+ gevolgen voor hun baan in N-Zeeland, 3(?) jaar geen salaris), hoe dom/ongedisciplineerd kun je zijn, bizar…

 7. David zegt op

  Jammer genoeg horen wij niet de toedracht zoals het door de ‘daders’ ervaren is. Indien alles plaatsgevonden heeft zoals door politie vermeld dan keihard aanpakken. Niettemin geïnteresseerd in de lezing van de heren.

  • Jos zegt op

   Nee, niet echt geinteresseerd.

   Van het wapen van de politie blijf je af, behalve als hij gericht wil schieten om een onschuldige.

  • JosNT zegt op

   Als ik de houdgreep zie waarmee die agent geneutraliseerd wordt dan interesseert mij hun lezing totaal niet meer. Zal wel iets worden in de trant van zich bedreigd voelen of zo. Van de politie blijf je af. Idioten.

 8. fred zegt op

  Krapuul is er onder alle lagen van de bevolking en onder alle nationaliteiten. Miserie en misdaad komt overal voor en zeker daar waar het wemelt van de toeristen. Lees maar eens wat er allemaal gebeurd tijdens de zomermaanden in Chersonissos Ibiza enzovoort. Zuipen het varken uithangen en alle dagen vechtpartijen al. De Thai weten ook wel dat de meeste Farang normale brave mensen zijn. Om nu te zeggen we allemaal een slechte naam zouden krijgen vind ik dus wat overdreven. Er zijn ook heus wel heel wat Thai die geen engeltjes zijn.Nu heb ik nooit de indruk gehad Nieuw Zeelanders echt bekend staan als marginalen.

 9. Erik Kuijpers zegt op

  David, op de media staat een foto met de agent in een houdgreep en de andere crimineel heeft het wapen van de agent.

  Hoe kun je dat verdedigen? Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Ze mogen blij zijn dat er niet gericht op ze geschoten is. Dat soort tuig hoort niet in enig land thuis dus een schop onder hun achterste, snel weg en nooit meer terug.

  • Aaron zegt op

   Een verhaal heeft altijd twee kanten. Misschien maar eens afwachten tot het volledig plaatje gekend is.

   Men toont uiteraard de foto’s die in het voordeel van de agenten spreekt. Wat hebben die agenten voorafgaand uitgespookt? Het is al meermaals geweten dat het politiekorps alles behalve onbesproken is!

   Ik vrees dat de twee broers wel aan het kortste eind zullen trekken. Maar om ze meteen als crimineel te bestempelen zonder de details te kennen, dan moet jij wel over speciale gaven beschikken. Ik zou alvast geen voorbarige conclusies durven trekken.

 10. Polle zegt op

  Hoe dom kan je zijn om dit uit te spoken in Thailand. Ik vrees dat ze voor lange tijd op hotel gaan in Thailand, en terecht ook.

 11. T zegt op

  Dat gaat een lange vakantie worden wat een idioten heb je tegenwoordig ook.

 12. Maltin zegt op

  Deze twee kiwi’s, zijn broers en komen uit een miljonairs family dus echte verwende prinsjes.

  Ook in Nieuw Zeeland is het inmiddels groot nieuws:
  https://www.nzherald.co.nz/nz/watch-parents-of-kiwi-brothers-arrested-in-thailand-speak-as-video-shows-fight-for-control-of-cops-pistol/6CJNBFDOGFHVDB5IRKHJEICKMU/

  Papa is inmiddels onderweg naar Thailand met waarschijnlijk een dikke portemonee.
  Mij benieuwen hoe dit afloopt.

 13. Robert Kooijmans zegt op

  Ik zou wel eens willen weten waar eerdere reageerders hun rotsvaste overtuiging vandaan halen dat de versie van de politie de enige juiste is en de 2 buitenlanders dus zonder twijfel de schuldigen zijn?
  Er is door de verdachten nog geen verklaring afgelegd, we weten dus nog helemaal niets van de toedracht zoals die door de andere partij is ervaren. En om nou te zeggen dat de Thaise politie boven iedere twijfel is verheven….
  Wat als die agent om wat voor reden dan ook door het lint is gegaan en zijn wapen wilde trekken, ga jij dan afwachten of hij wel of niet begint te schieten? Er zijn vele scenario,s mogelijk, jullie lopen veel te hard van stapel.

  • Francisco zegt op

   Beste Robert,

   Ik ben het helemaal met je eens. Bij artikelen in de Bangkok Post en/of The Thaiger hierover waren een paar reacties van personen die claimden de hele video te hebben gezien. Het beeld dat hieruit naar voren komt – vooropgesteld dat de claims juist zijn – is dat de politieagent nadat de broers gestopt waren met getrokken pistool op ze af kwam. Hierbij zou hij per ongeluk of expres een schot hebben gelost. Dus geen schot gelost tijdens de worsteling.

   Een van de broers heeft daarop hem het wapen afhandig gemaakt (moedig en logisch volgens mij, gegeven dat e.e.a. zo is gegaan als hiervoor beschreven), wat volgens mij mogelijk blijkt uit de tweede foto bij dit artikel. Vervolgens zou hij het wapen aan zijn broer hebben gegeven, die het veilig heeft gemaakt door het magazijn en de kogel in de loop te verwijderen. Wat mogelijk wordt bevestigd door de eerste foto bij dit artikel. De foto’s zouden dus mogelijk in de verkeerde volgorde staan!

   Ze hebben de agent onder bedwang gehouden totdat die was gekalmeerd. En vervolgens los hebben gelaten en zijn veilig gemaakte wapen hebben teruggegeven. Ondertussen rustig wachtend op de versterking van de politie en aan een Thaise toekijker hebben uitgelegd wat was gebeurd.

   Nogmaals indien correct schets dit een totaal andere kijk op het gebeuren dan de verklaring van de politie. Wie men wil geloven is een individuele zaak. Maar wellicht even wachten totdat alle feiten boven tafel zij gekomen. Als dat ooit gebeurt.

   Dat niemand tot op heden een verklaring van de broers heeft gelezen/gezien zegt misschien ook iets. Herinneren we ons Joe Ferrari nog?

   • Eric Donkaew zegt op

    Wel een goede reactie. Aan de andere kant:
    1. De motorrijders reden te hard (dat wil ik graag geloven, dat zie ik zo vaak).
    2. Ze vluchtten voor de politie, negeerden een stopbevel.
    3. Ze reden zonder rijbewijs.
    4. Ze probeerden een of meer ambtenaren om te kopen.

    Met andere woorden: ze hebben wel het nodige uit te leggen.

    • Francisco zegt op

     Eric,
     Helemaal mee eens, als het klopt. Klopt het dan hebben ze zeker wat uit te leggen en dienen ze gepast (!?) gestraft te worden. Maar m.i. gebaseerd op feiten niet emoties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website