Boeren zitten tot aan hun nek in de schulden. Gemiddeld stonden ze vorig jaar voor 103.047 baht in het krijt en die schuld zal dit jaar toenemen tot 130.000, verwacht de universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel.

De UTCC (University of the Thai Chamber of Commerce) ondervroeg tussen 8 en 12 augustus 1.211 boeren. De meesten bleken een schuld te hebben van een bedrag tussen 50.000 en 100.000 baht. 60 procent bestaat uit formele schulden en de rest uit informele schulden, meestal bij geldwoekeraars. De formele schuld lossen ze doorgaans af door bij geldwoekeraars te lenen.

In 2008 bedroeg de gemiddelde schuld nog 88.059 baht. De stijging in 2011 is het gevolg van duurdere kunstmest, grondstoffen en de stijgende kosten van levensonderhoud. Thanavatha Phonvichai, UTCC vice-president voor research, noemt de verwachte stijging van 6 procent dit jaar ‘disturbing’, alhoewel er pas echt grote problemen ontstaan wanneer de schuldenlast 150.000 baht bedraagt.

Uit het UTCC-onderzoek is ook gebleken dat de boeren er met het hypotheeksysteem voor rijst niet op vooruit zijn gegaan, ondanks de hoge prijzen die de regering betaalt voor de paddy. Dat voordeel valt weg door hogere prijzen van kunstmest, pesticiden, zaaigoed en de stijgende kosten van levensonderhoud.

Thanavatha zegt dat het hypotheeksysteem niet helpt bij het terugdringen van de schuldenlast van de boeren. De regering zou volgens hem beter kunnen investeren in basis infrastructuur, zoals verbetering van irrigatiesystemen. De boeren zelf vragen de regering hun grondstoffen te subsidiëren, omdat ze geen vuist kunnen maken bij prijsonderhandelingen.

Verder is uit het onderzoek gebleken dat veel boeren in het Noordoosten niet op de hoogte zijn van de door de regering geïntroduceerde creditcard voor boeren. Die card biedt de mogelijkheid om uit de handen van loansharks te blijven, die torenhoge rentes vragen.

– Mogelijk 149 personen in de provincie Sakon Nakhon zijn betrokken bij fraude met het hypotheeksysteem voor rijst. Uit een onderzoek door het Department of Special Investigation vorige week is gebleken dat de hoeveelheid gehypothekeerde rijst niet overeen komt met de hoeveelheid gemelde rijst. Verdacht worden rijstmolenaars, boeren en functionarissen van de Public Warehouse Organisation.

Eén boer meldde 16 ton te hebben aangeboden, maar de de functionarissen die de rijst in ontvangst namen, beweerden dat de rijst te vochtig was en trokken er 3 ton vanaf. De boer kwam er later achter dat die 3 ton alsnog was aangeboden, maar nu onder de naam van een stroman. Kassa, want voor die 3 ton paddy (ongepelde rijst) incasseerde de man 45.000 baht.

– De ‘war on drugs’ heeft succes, zeggen de Royal Thai Police en de Narcotics Control Board. En het moet gezegd: de cijfers geven hen gelijk. Sinds de regering Yingluck in september aantrad, zijn ruim 330.000 drugsverdachten aangehouden, een toename van 8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook werden meer methamphetamine pillen inbeslaggenomen: 65,5 miljoen stuks, een toename van 26 procent.

Volgens Adul Saengsingkaew, adjunct-hoofd van de landelijke politie en waarnemend secretaris-generaal van de ONCB (de O staat voor Office) verloopt de oorlog tegen drugs beter dan onder de vorige regering Abhisit en zelfs beter dan onder de regering Thaksin. Een nog belangrijker verschil is de nadruk die de huidige regering legt op rehabiltatie. Het afgelopen jaar volgden 450.000 verslaafden een rehabiliatieprogramma tegen 300.000 onder Thaksin. Thailand telt 1.200 afkickcentra in 900 districten, 1 of meer per district.

In het komende jaar wil de regering 300.000 verslaafden laten afkicken en er komt een follow-up programma voor 700.000 (hopelijk) ex-verslaafden, die eerder een rehabilitatieprogramma volgden. Maar ondanks alle inspanningen blijft de drugsproblematiek zorgwekkend. Vooral het toenemend gebruik van crystal methamphetamine oftewel ya ice baart zorgen. Vorig jaar werd 1,2 ton inbeslaggenomen, de afgelopen 10 jaar slechts 10 kilo.

Volgens een vader die twee familieleden in Thaksin’s ‘oorlog’ verloor, worden deze keer geen onschuldige burgers gedood. ‘De regering heeft een lesje geleerd van Thaksin’s oorlog tegen de drugs, die aan meer dan 2.600 mensen het leven heeft gekost.’ Volgens hem zou de huidige campagne nog effectiever kunnen zijn, wanneer de regering ook de autoriteiten zou pakken, die bij de drugshandel zijn betrokken.

– Zondag eindigt de Ramadan. De regering heeft de gouverneurs van de drie door geweld geteisterde zuidelijke provincies opgedragen maximale veiligheid in acht te nemen omdat meer aanvallen worden verwacht. De militanten zouden het eind van de vastenmaand kunnen aangrijpen om nog een keer hun tanden te laten zien, meent vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa. Hij ontkent, zoals geruchten suggereren, dat er met hen wordt onderhandeld. Wel heeft het Southern Border Provinces Administration Centre in het verleden met bepaalde groepen militanten gepraat, maar dit waren ‘vredesgesprekken’, geen onderhandelingen.

In Pattani ontplofte donderdag een bom op het parkeerterrein van het Panare districtskantoor. Elf auto’s werden beschadigd, waarvan drie compleet uitbrandden. Het kantoorgebouw raakte ook beschadigd.

Verder vonden tussen woensdagmiddag en donderdagochtend vroeg tien gewelddadige incidenten plaats. Bij één aanslag kwam een 51-jarige onderwijzer om het leven. Hij werd onder vuur genomen toen hij van school naar huis reed.

– Houd nou eens op soldaten te beschuldigen van het doden van roodhemd demonstranten in 2010, zegt legerchef Prayuth Chan-ocha tegen het Department of Special Investigation (DSI) dat onderzoek doet. Prayuth vindt dat de onderzoeksresultaten vertrouwelijk moeten blijven totdat de zaken voor de rechter komen.

Prawet Moolpramuk, adjunct-hoofd van de DSI, zei onlangs dat de DSI soldaten voor verhoor zal oproepen. De DSI onthulde ook eerder dat officieren betrokken waren bij de dood van roodhemden. Volgens Prayuth, die daarover klaagde bij DSI-hoofd Tarit Pengdith, heeft Tarit zijn excuses aangeboden en gezegd voorzichtiger te zullen zijn. Prayuth wijst er nog eens op dat tijdens de ongeregeldheden ook agenten en soldaten zijn gedood, en die zijn niet door hun eigen mensen gedood. Prayuth ontkent dat destijds scherpschutters zijn ingezet.

– Twintig procent van de 47 skin whitening creams, door drie consumentengroepen onderzocht, zijn zwaar verontreinigd met kwik. Het gebruik van crèmes die de huid blanker zouden maken, is verboden door de Food and Drug Administration. Langdurig gebruik van de crèmes kan leiden tot ontsteking van de lever, nieren en urinewegen.

– Gouverneur Jullapat Saengjan van de provincie Samut Sakhon heeft genoeg gedaan tegen het vervuilende vervoer van kolen in zijn provincie en daarom verwierp de Central Administrative Court de zaak tegen hem, aangespannen door bewoners. Zij hadden hem beschuldigd van taakverzaking. Tegen het vervoer van kolen, deels over de rivier Tha Chin, wordt door bewoners al jaren actie gevoerd. In juli 2011 werd een actieleider doodgeschoten.

– De Moei rivier is donderdag bij de grens van Thailand en Myanmar buiten haar oevers getreden en heeft honderden rai landbouwgrond beplant met maïs onder water gezet.

– Bangkok Post meldde eerder deze week dat vanaf oktober of november een creditcard voor motortaxibestuurders beschikbaar komt. Zoals we zo langzamerhand gewend zijn van de krant, klopt dit niet. De kaart werd woensdag officieel gelanceerd door de Krung Thai Bank en is officieus al 2 weken in gebruik.

De kaart, die een limiet heeft van 3.000 baht, is goed voor een korting van 3 baht per liter op gasohol, een mix van benzine en ethanol. De regeling loopt tot 15 oktober en kost het State Oil Fund 153 miljoen baht. Volgend jaar wordt de regeling geïntroduceerd in andere provincies.

Daarnaast bestaat een creditcard voor taxi-, minibuschauffeurs en tuktuk-bestuurders. Zij krijgen een korting van 2 baht per kilo NGV (natural gas for vehicles, aardgas). Ook deze kaart heeft een limiet van 3.000 baht. De geldigheidsduur wordt verlengd tot oktober. Kaarthouders, die netjes aflossen, mogen de limiet verhogen tot 5.000 baht per maand. De kaart werd in december gelanceerd en is nu in het bezit van 23.000 taxichauffeurs.

Energieanalist Manoon Siriwan looft het programma omdat het de vicieuze cirkel van lenen bij loansharks doorbreekt. Dat doen chauffeurs meestal, wanneer ze krap bij kas zitten. Maar hij vindt wel dat de regering goed moet duidelijk maken dat de kaart geen cadeaubon is maar een creditcard waarvoor je moet betalen.

Het ministerie van Transport schat dat er 200.000 motortaxi’s, 100.000 taxi’s en meer dan 20.000 tuktuks en minibusjes in Greater Bangkok zijn.

– Het aantal Spaanse toeristen is het eerste halfjaar met 21,5 procent gestegen naar 39.998 en die trend, zo verwacht de Tourism Authority of Thailand (TAT), zal zich de rest van het jaar voortzetten. Thailand is aantrekkelijk omdat je er waar voor je geld krijgt, vinden met name pasgetrouwden op huwelijksreis.

Begin deze maand sprak Juthaporn Rerngronasa, adjunct-gouverneur internationale marketing voor Azië en de Zuid Pacific, in Barcelona met Spaanse touroperators. Die spraken hun vertrouwen uit in Thailand als toeristische bestemming . ‘Spaanse toeristen houden van cultuur, mooie stranden, winkelen en luxueuze gastvrijheid en dienstverlening. Daarom is Thailand nog steeds aantrekkelijk ondanks de economische neergang in het land’, zegt Juthaporn.

Van oudsher is het Caraïbisch gebied de favoriete bestemming van Spaanse honeymooners, maar daar komt verandering in. De TAT geeft dan ook acte de présence op bruids- en handelsbeurzen in Spanje om Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Koh Samui te promoten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website