De Thaise regering heeftin Bangkok, de omringende gebieden en de 20 provincies waar de noodtoestand geldt,  een avondklok ingesteld van 20.00 uur vanavond tot 06.00 uur op donderdagochtend. Dat wil zeggen dat iedereen dan binnen moet blijven. Als dat niet voldoende is zal het uitgaansverbod worden herhaald. De regering doet dit om het overal in en rond de hoofdstad oplaaiende geweld de kop in te drukken. Op diverse plaatsen hebben Roodhemden brand gesticht. Uit voorzorg zijn alle winkelcentra van Central in het hele land gesloten, met uitzondering van die in Pattaya. De radiozender van de Roodhemden heeft iedereen opgeroepen alle filialen van banken in brand te steken.  Op 15 plaatsen in de stad zijn branden uitgebroken. Journalisten en fotografen worden op grote schaal bedreigd en brandweerlieden beschoten.

Vanmorgen zette het Thaise leger pantserwagens in en heeft vervolgens het hoofdkampement van de Roodhemden op Rajprasong ingenomen. na registratie zijn al enkele honderden ‘bewoners’ op transport naar huis gezet.

Er wordt nog steeds met scherp geschoten door de militairen. De eerste actie vond plaats bij Lumpini Park en verplaatste zich richting Rajprasong.

Lertrat Ratanavanich, een Thaise senator zei op de Thaise TV: “Dit zal de laatste en definitieve operatie worden door de overheid.”

CNN en BBC doen op TV live verslag van de actie in het centrum van Bangkok. Channel 3 in Bangkok staat in brand en heeft de uitzending gestaakt.

 • Er zou sprake zijn van tenniste 5 doden waaronder een Italiaanse journalist.
 • Sommige Redshirt leiders zijn gevlucht, enkelen hebben zich overgegeven.
 • Thaise regering vraagt op TV om deze Redshirt-leiders aan te geven bij de overheid.
 • NOS/Volkskrant journalist Michel Maas is geraakt door een kogel (schouder). Maakt het goed.
 • Journalisten melden hevig geweervuur en explosies. Levensgevaarlijk! Iedereen binnen blijven niet verplaatsen in centrum Bangkok!
 • Ook in het Noordoosten – Isaan – is het nu onrustig.
 • Acties gemeld in Khon Kaen, Udon Thani, Ubon Ratchatani en Mukdahan. Stadhuizen staan in brand.
 • De eerste 300 Roodhemden zijn op weg naar huis.
 • Op diverse plaatsen in Bangkok nieuwe onlusten.
 • Radio van Roodhemden roept iedereen op banken in brand te steken.

Later meer.

Volg de gebeurtenissen in Thailand op Twitter: http://twitter.com/thailand_blog

Thaise leger zet aanval in

.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “NIEUW: Avondklok in Bangkok en 20 provincies van 20.00 tot 06.00 uur”

 1. Danny zegt op

  Het werd tijd, deze wan orde had allang gestopt moeten worden. Ook hebben de redshirts genoeg tijd gekregen het front te verlaten. Dat nu de harde hand gebruikt wordt, hebben ze geheel aan hun zelf te danken.

 2. Chris zegt op

  Ben een Vlaming die samen met mijn Thaise vrouw geniet van dit land.Wat te denken van de wanorde die in Belgie heerst geachte Danny?Je roept naar mijn bescheiding mening geweld op en dit is helemaal niet de oplossing.Als er gisteren avond een hand door de roden wordt uitgestoken en de morgen erop gaat de regering geweld gebruiken om toch maar aan de macht te blijven ,wie komt hier dan tekort?Mijn vrouw heeft jaren voor de democraten gestemd en dat was toen de beste optie.Nadat Abhisit op het politieke toneel is verschenen heeft zij echter haar mening veranderd en zegt me steeds dat dit de meest onbetrouwbare persoon is in jaren en een”puppet on a string” van de elite.Ze geeft ook geen gehele goedkeurring aan Thaksin,maar hij heeft tenminste iets gedaan voor de lokale bevolking,vooral uit de Isaan.Hopelijk komt er nu geen “guerilla”zoals in 1992 en daar heb ik toch mijn grote twijfels over.De aanslagen zullen elkaar na een korte rustperiode elkaar wel opvolgen en je weet dat geweld geweld oproept.
  Dit land is verdeeld en de grote boosdoener is degene die de coup in 2006 heeft georganiseerd.
  Een buitenlander (farang)moet geen keuze makenover rood of geel,maar mag toch een opinie hebben.
  De toekomst brengt hopelijk rust?

 3. rob zegt op

  geweld is uiteraard nooit een goede oplossing,maar in welk land wordt geaccepteerd dat protesterende mensen een deel van een stad bezet kunnen houden? Deze actie van het leger hebben ze over zich zelf uitgeroepen en had inderdaad voorkomen kunnen worden.
  Nu zijn er twee keuzes: of de roodhemden en op rellen beluste aanhangers stoppen er mee en gaan naar huis en wachten eventuele politieke beslissingen af, of ze gaan door met aanslagen etc en verpesten het zowel voor hun zelf als voor andere inwoners in dit mooie land.
  Ja en Thaksin heeft inderdaad een paar minimale dingen gedaan voor de armere bevolking in de Isaan,maar ondertussen veel meer voor zich zelf gedaan,bijeen gegraaid van dezelfde mensen…
  En ook in dezelfde Isaan streek is lang niet iedereen voor dit figuur.

 4. Danny zegt op

  Beste Chris,

  De 1 ziet het zo, de ander ziet het weer anders, dat zal altijd zo blijven, en daar zullen we nooit uitkomen.
  in dit geval sluit ik me volledig aan bij rob.
  Hetgeen Thaksin voor de arme vooral uit Isaan gedaan heeft is uitgeven van renteloze leningen, afvragend met welk doel, want een keer moest het geld terug betaald worden, het zijn dus geen eeuwig durende renteloze rekeningen. Bewezen is dat Thaksin niet geheel netjes aan zn geld is gekomen, zodoende dat meer dan de helft van zn vermogen is afgepakt, en hij nog een celstraf van 2 jaar tegoed heeft. Het is een man die ooit aan de macht is gekomen door het kopen van stemmen. oftewel, corruptie ten top.
  Ik ben zeker niet voor geweld, maar indeze hebben de roodhemden meer dan eens de kans gekregen het front te verlaten, en hebben ze willens en wetens gekozen dit niet te doen. Verder wil ik er geen discussie van maken, omdat ik er zeker van ben dat je daar niet uitkomt.
  Het is een zeer lastige situatie en ik hou me vingers gekruist op een zo goed mogelijke afloop.

 5. Chris zegt op

  Beste Danny,
  ik heb ook nooit gezegd dat Thaksin vrij te pleiten is.
  En inderdaad dit kan een discussie worden zonder einde,waar we duidelijk niet uitkomen,zoals dit conflict tussen de regering en de roden.
  Maar hij heeft ook goede dingen gedaan onder zijn beleid en dat mag ook gezegd worden.De infastructuur in Chiangmai is mooi geworden met een uitstekend wegennet en de zgn 30 Baht kaart of het National Health System is voor vele Thai toch meegenomen.
  Deze regering heeft wel de vaste prijs van 10000 Baht voor een ton rijst laten vallen en de boeren krijgen nog amper voor het moment 6200 Baht.Wij in Europa kennen ook het systeem van landbouwsubsudie en ik laat in het midden of dit betaalbaar is of niet,maar onze landbouwers profiteren er toch van.
  Wil maar aangeven dat deze groep van de bevolking ook recht heeft op bestaanszekerheid.
  En zo zijn er nog voorbeelden.
  En als iedereen wat water bij de wijn had gedaan,had dit niet hoeven te gebeuren.
  Ik hou ook mijn vingers gekruist,maar ik kom hier al zo lang en was hier ook in 1992 en weet wel dat het resultaat was dat sommige (communisten )destijds in de jungle zijn getrokken en jaren van daaruit aanslagen hebben gepleegd
  En eerlijk gezegd ik vrees voor een herhaling van de situatie.
  Wait and see

 6. Johan zegt op

  Goedendag allen,

  Misschien niet de juiste vraag om hem te stellen, oprechte excuses hiervoor als het zo wordt gezien.

  Wij landden volgende week op bangkok en zijn voornemens om ook Cambodja aan te doen. Door alle onrusten hebben we het plan aangepast en denken er nu over om met een taxi richting cambodjaanse grens te gaan. Is dit gewoon goed te doen, of is er een mogelijkheid dat dit problemen oplevert?

  Ik zit bijzonder in twijfel, en hoop dat iemand hier iets zinnigs op/over kan zeggen. Alvast hartelijk dank hiervoor!

  Mvgr.
  Johan

 7. PIM zegt op

  Even ter waarschuwing.
  Er zijn op het moment niet zulke frisse figuren bezig die van de situatie misbruik proberen te maken.
  Trap er niet in !!
  Ze gaan als volgt te werk.
  Met 1 nietszeggend uniform en indrukwekkende papieren proberen ze je te intimmideren dat ze van het leger of in 1 ander geval van de politie zijn en u dringend moeten spreken.
  Dan komen ze met het verhaal dat ze geld aan het verzamelen zijn voor de ziekenhuizen waar gewonden verzorgd worden .
  U krijgt foto’s te zien en intussen ook 1 boek met boedha beelden .
  Van u wordt dan verwacht om zo’n afgietsel te kopen voor minimaal 1000.- Thb.
  Scheep deze figuren direkt af ,liefst op 1 nette wijze om zelf niet in gevaar te komen .
  Dit zijn gewetenloze schurken .

 8. Leo zegt op

  @Johan, kijk even op http://www.airasia.com je kunt ook even vliegen,net zo makkelijk.

 9. Huibthai zegt op

  Deze middag ,was ik in Pattaya aan de beachroad, niks gemerkt, maar ik had wel al het nieuws gezien vanaf 10 uur en kreeg berichten door van onze ambassade. Rond 7 uur was ik aan de 2e road, in de Wonderfull 1. daar speeld altijd live music en er zaten wat landgenoten, het gesprek was de overgave en ik werd er op geattendeerd ,dat aan de overkant het winkelcentrum gesloten was en hoogst waarschijnlijk de anderen ook. Om 20 uur ging het licht uit en de band speelde ook niet meer. Rond 20.30 kwam er een geluidswagen langs en het was afrekenen en naar huis. Ik nam gelijk een motorbike-taxi en deze begon gelijk, wat wil je betalen voor deze rit, nog nooit meegemaakt in 6 jaar hier!! Afijn naar huis gereden en gewoon gegeven, wat ik altid betaal icl. fooi. Ik zag dat alles onderweg aan het sluiten was [rolluiken] Thuis zag ik ,dat er in veel provincies een avondklok was. Mijn mening over de rooien , gewoon heel veel dom volk aangevuld met hooliegans. Schandalig dat ze kinderen en vrouwen als schild gebruikten en doe ook de vergiftige rook moeste inademen. Na de eerste toezegging hadden ze moeten ,,oprotten,, Thaksin terug, is het meest idiote voorstel wat ze wilden afdwingen. Gelul is de paar goede dingen [om er zelf beter van te worden] die hij gedaan heeft, dat wisten ,,bepaalden mensen.. ook te vertellen over Hitler. Thaksin is gewoon de hoofdschuldige aan alle dooien. Ook is het zeer bekend, dat er in de Isaan, bijna alleen maar zijn kranten gelezen worden [als zij, ze lezen] idem dito de Tv. Ik weet nog goed de waterramp in ZO Azie. Vraag het aan de gemiddelde Isaan, daar hebben ze nog nooit van gehoord. En de rijstprijs, is wat er op wereldmarkt word betaald. de buurlanden zitten ver onder de prijs van Thailand en armoede is voor mij honger en zo zien ze er beslist niet uit en hoe verkeerd ze hun geld besteden is algemeen bekend onder de buitenlanders hier, die wel aan morgen denken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website