Het is de plaag van de laatste tijd: nepnieuws. Nu lijkt ook Thailand met dit fenomeen te maken te hebben. Zo werd de Facebook veiligheidscheck dinsdag door nepnieuws geactiveerd. Een reeks berichten over een explosie in Bangkok zorgde ervoor dat de functie aanging.

Het nepnieuws wat verspreid werd, was een oude melding over de aanslag bij de Erawan heiligdom in 2015, waarbij 20 mensen om het leven kwamen. Het bericht was automatisch overgenomen door een nieuwsbot van MSN.news. Na een uur schakelde Facebook de veiligheidscheck uit, meldt The Verge.

Met Facebooks veiligheidscheck kunnen gebruikers aan anderen laten weten of ze veilig zijn bij natuurrampen of aanslagen. In eerste instantie werd de functie door het techbedrijf handmatig aangezet, maar vorige maand kondigde het sociale netwerk aan dat de functie voortaan door een algoritme bestuurd zou worden. Dat ging dinsdag mis door het nepnieuws wat door Facebooks nieuwsalgoritme werd opgepikt.

Bron: Diverse media oa. Bangkok Post en NU.nl

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nepnieuws over bomaanslag in Bangkok: Facebook verstuurde veiligheidscheck”

 1. Leo zegt op

  Kunstmatige intelligentie, totaal los van de werkelijkheid. Een extrapolatie van bekende feitelijkheden en daaraan verbonden waardeoordelen.
  Modaal, statistisch, waar maar feitelijk altijd mis.

  • Dennis zegt op

   Het is juist de menselijke intelligentie die zich laat misleiden, extrapoleert en waarde-oordelen velt.

   Facebook is voor veel mensen de meest gebruikte website/ app die ze hebben. Veel informatie die ze ontvangen, krijgen ze via FB. Hier ten dorpe worden geen kranten gelezen. Alle informatie komt via TV, internet en smartphone. En via via, maar dat komt dan uiteindelijk ook via eerder genoemde media.

   Facebook zelf publiceert geen nieuws. Het zijn de gebruikers en reken er maar op dat een slim (of sluw) PR-team net die punten weten te belichten die het nieuws wat zij willen brengen goed naar buiten brengt.

   Kijk voor de lol eens naar Russia Today en CNN om te zien welk enorm verschil in interpretatie ze hebben over bijvoorbeeld Syrië. Dezelfde oorlog, maar als je RT en CNN bekijkt zou je denken dat ze het over 2 totaal verschillende conflicten hebben. Wie liegt er dan? Zelf denk ik dat de resepctievelijke zenders juist dat nieuws belichten dat het door hun gesteunde regime in een goed daglicht stelt en dat is voor RT natuurlijk Rusland en voor CNN de VS.

   Ik weet niet welke slimmerik, slechterik of filosoof het zei, maar er is een quote “you only know what you think you know”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website