Stenengooiers Chiang Mai

Bron: Radio Nederland Wereldomroep – door Marijke van den Berg

De twee Nederlanders van 44 en 17 die na rellen in de Thaise stad Chiang Mai waren opgepakt zijn er met alleen een waarschuwing vanaf gekomen. Saillant detail: ze deden in Thailand mee aan een rehabilitatieproject voor drugsverslaafden en andere probleemgevallen.

Ron Gerrits van de stichting Creating Balance Thailand baalt flink van de actie van zijn twee cliënten. Aan de ene kant omdat het de naam van zijn stichting geen goed doet, maar ook voor de twee mannen zelf. Vooral de 44-jarige ex drugsverslaafde was in Thailand goed bezig, stelt Ron. Hij is al twee jaar clean en is sinds een jaar in Thailand.

‘Alles  ging heel goed. Hij heeft zelfs een onderwijscertificaat gehaald en gaat volgende week aan de slag als leraar.’ Ron kan het gedrag van de man niet anders verklaren dan dat hij zich had laten meeslepen door het moment. ‘Je ziet hem in de video ook maar een keer een steen gooien.’

Vastgelopen

Anders ligt dat voor de tweede Nederlander. In een andere video op YouTube is volgens Ron duidelijk te zien dat hij vaker dan eens stenen gooit. Het gaat om een jongen die in Nederland is vastgelopen in de hulpverlening en daarom naar Thailand ging. ‘Hoewel hij hier in Thailand ook veel vrijwilligerswerk heeft gedaan, zijn er toch een paar incidenten geweest. Reden voor mij om hem nu naar huis te sturen.

In Thailand zelf hangt geen van beide mannen nu nog straf boven het hoofd. Na een verhoor van zes uur zijn ze door de politie met een waarschuwing weggestuurd. Een strafblad krijgen ze ook niet, en dat is vooral voor de 44-jarige ex-drugsverslaafde van belang. Die mag nu toch aan de slag als leraar. De school waar hij gaat werken heeft de stichting Creating Balance al laten weten dat hij gewoon welkom blijft.

Vrijwilligers

De stichting van Ron Gerrits is al twee jaar actief in Chiang Mai. De deelnemers krijgen een-op-een hulp, maar ook werken ze in vrijwilligersprojecten in het noorden van Thailand. Via het lokale Rode Kruis zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij een preventieproject voor drugs, alcohol en aids op het platteland.

Er waren niet eerder noemenswaardige incidenten met de stichting, zegt de Nederlands honorair consul in Chiang Mai, Peter van Loo. De reputatie van Creating Balance is goed. Wel heeft het incident met de twee Nederlanders voor veel opschudding gezorgd binnen de Nederlandse gemeenschap in Chiang Mai, vertelt Van Loo: ‘Toen het opsporingsverzoek door de politie verstuurd werd, werd die mail ook fanatiek onder de Nederlanders verspreid. Iedereen probeerde de twee mannen te herkennen.’

Opmerkelijk

De consul vindt het wel opmerkelijk dat de mannen er met een waarschuwing vanaf zijn gekomen. Hadden ze gevangenisstraf gekregen, dan was het zijn taak geweest om bijstand te verlenen. Hij verwacht wel dat de betrokkenheid van de twee Nederlanders bij de rellen nog wel een tijdje een onderwerp van gesprek zal blijven in Chiang Mai. ‘De meeste Nederlanders wonen hier met veel plezier en vinden het verschrikkelijk dat landgenoten dit soort dingen uithalen.’

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nederlandse stenengooiers ‘lieten zich meeslepen’”

 1. Kees zegt op

  Fijn om te weten dat ontspoorde jongeren ook in Thailand onze naam te grabbel gooien. Allemaal zwaar gesubsidieerd ook nog natuurlijk, dus van mijn belastingcenten. Normale mensen moeten een jaar hard werken om naar Thailand te kunnen. Het kan ook gratis maar dan moet je eerst even ontsporen of drugsverslaafde worden.

 2. Harold zegt op

  Kees, je haalt de woorden uit mijn mond. Ik denk dat ik ook maar aan de drugs ga en vervolgens ontspoor, kan ik op de kosten van de staat naar Thailand en hoef ik daar geen vijf dagen per week meer keihard voor te werken!

 3. carrot zegt op

  Misschien dat de stichting een nieuw uitwisselingsproject kan opstarten om ontspoorde rode-shirtjes naar Nederland te halen. Subsidie gegarandeerd !

 4. Derek zegt op

  Nederland is ziek, van ons belastinggeld worden ondekbaar zotte dingen gedaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website