De Junta in Thailand treedt stevig op tegen anti-coup demonstranten. Daarbij wordt er geen onderscheidt gemaakt tussen Thai of buitenlanders. Een reden voor de Nederlandse ambassade in Bangkok om nog eens te waarschuwen om voorzichtig te zijn, ook op sociale media, met anti-coup uitspraken.

De ambassade twitterde: Nederlanders in Thailand wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met anti- coup uitspraken via sociale media. #ThaiCoup

Al eerder werd er in Bangkok een Belg opgepakt die de militairen provoceerde met een T-shirt met de tekst: ‘Peace, pleace!’

Ernstige situatie

John Sifton, Thailand-expert bij mensenrechtenorganisatie HRW noemt in Trouw de situatie in Thailand ernstig: “Wie had vijf jaar geleden kunnen denken dat Burma vrijer zou zijn dan Thailand?” Hij vervolgt: “Er is de coup zelf, die per definitie een inbreuk is op de burgerrechten van de Thai. En daarnaast is er een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dat is eigenlijk het meest alarmerende aspect. De staatsgrepen hiervóór, in 2006 en in de jaren zeventig en tachtig, hadden nooit de repressie van de media zoals je die nu ziet. Dit is onbekend terrein voor Thailand.”

9 reacties op “Nederlandse ambassade Thailand: voorzichtig met sociale media”

 1. Tino Kuis zegt op

  ‘Als het volk bang is voor de regering is er tirannie, als de regering bang is voor het volk is er vrijheid’ Thomas Jefferson

 2. ruud zegt op

  In die tijd had de bevolking ook nog geen sociale media.
  Ook de mobiele telefoon bestond nog niet.
  De overheid hoefde dus alleen de kranten, de radio en de tv onder controle te houden.
  Iets dat ongetwijfeld is gebeurd.

  • Ruud-tam ruad zegt op

   PARDON Geen sociale media geen mobiele telefoon in 2006 ????????
   in 1993 is het GSM netwerk gestart . Het eerste social network (1997) was Six Degrees
   Dat het toen niet dezelfde omvang had als nu, is een feit. Maar bestond nog niet is niet waar

   Leuk dat je reageert, want daar is een blog voor, maar wel weten waar je het over hebt.

 3. Rick zegt op

  Nogmaals Thailand is langzaam bezig zijn toeristenindustrie de nek om te draaien net als de economie. Als de militairen niet hadden ingegrepen was dit ook gebeurd door een langzaam oplaaiende burgeroorlog. Maar deze manier censuur voor toeristen en thai is ook nooit goed (maar vergeet niet op gebied van censuur hebben de Thai wel al heel lang ervaring.)

  • TLB-IK zegt op

   Ik begrijp de verschillende meningen hier niet. Ik rij al sinds 14 dagen bijna elke dag door Thailand inkl. Bangkok. Het verschil tussen voor 14 dagen en nu is, dat ik een paar militairen zie staan waar vroeger geen stonden. Even stoppen voor de kontrole, . . .waar gaat U naar toe, even een praatje met de militair, . . . . hoe gaat het jouw en door rijden maar, ……..prettige dag nog, . . . . doeiiiiiii.

   Problemen ? Nee helemaal niet. Daarvan lees ik alleen in de social media. Ook op TV, niets opmerkelijks te zien te horen. Behalve een paar vreedzame demos links en rechts. Die zijn er ook in Europa elke dag (behalve Turkije)

 4. theoS zegt op

  Ik heb al de coups,vanaf 1973 tot nu toe,meegemaakt en ik kan je vertellen dat ook in de jaren zeventig en tachtig de TV stations door het leger overgenomen werden en de kranten het zwijgen opgelegd werd.Niks nieuws dus,alleen er was geen Internet toen en geen mobiele phones,dus de wereld wist niets.En er werd toen,soms,hardhandig opgetreden.

 5. rebell zegt op

  Verklaring gevraagd. Thailand brengt zijn tourisme om zeep ?. Geheel juist, maar wat of wie is de schuld ? Zijn het de water pret verhuurders in Phuket en Pattaya die, gedekt door de lokale overheid, touristen steeds naaien en waar buitenlandse China en Russiese ministers hun bevolking voor waarschuwen niet meer naar toe te gaan ?. Of is het, het Thailandse politieke moeras dat al ca. 80 jaar bijna onveranderd zo door woekerd ? Dat denk ik nl. niet. De militairen hebben de stabiliteit op de straat terug gebracht.
  Sinds 6 maanden massieve onrust in Istanboel en toch stijgende touristen aantallen met in dit jaar tot +17% dit jaar toto nu toe (Info TUI). Gemiddeld zijn alle tousristen landen in Europa in preis stabiel of zelfs gedaald (info AIDU reizen).

  Dus denk ik dat de stelling korrekt is: nl. voorzichtig zijn met social media en de zaak vooral niet op jutten. Dat gelt niet allleen voor het publizeren er van van maar ook bij het lezen.

 6. Henri Hurkmans zegt op

  Vraag me steeds af, hoelang zal dit nog duren. Mag men met de instelling van de avondklok wel uitgaan naar bars etc. Zelf ga ik van 17 augustus tot 8 september naar Pattaya dus ik vraag me echt af heb het nut om op vakantie te gaan naar Pattaya. Ben aan de ene kant beetje bang, maar ik vertrek pas over 10/11 weken naar Pattaya dus hoop echt dat het dan is afgelopen ja toch.

  Henri Hurkmans

  • rebell zegt op

   Een avondklok gelt voor iedereen en het is iedereen verboden dan op straat ( dus buiten huis-hotel) te zijn. Als jij jouw vacantie wilt vieren tussen 24:00 en 06:00 s,morgens zou ik gaan nadenken ergens anders vacantie te vieren. Dit voor de zekerheid.
   Thailand is het mooist tussen 06:00 en 22:00. Daar eens over na te denken loond zich echt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website