Krijgt Thailand twee kabinetten? Dat was mijn eerste gedachte toen ik vanochtend [om half zes] de Bangkok Post opensloeg. Over de hele breedte van de krant kopt de krant boven het openingsartikel ‘Prayuth mulls NCPO “super cabinet”’.

Het lijkt er wel op, want de coupleider die gisteren het royal command in ontvangst nam, waarbij zijn benoeming tot interim-premier door de koning wordt bevestigd, zou volgens een (hooggeplaatste, schrijft de krant) bron de National Council for Peace and Order, die nu uit zeven legerofficieren en een politieman bestaat, willen uitbreiden naar veertien personen waardoor een ‘super kabinet’ ontstaat.

Om elkaar niet in de wielen te rijden – het échte kabinet moet eind september in de startblokken staan – zullen NCPO en kabinet overleggen wie voor wat verantwoordelijk is.

Het kabinet wordt belast met de normale regeringstaken en de NCPO kan zijn speciale bevoegdheid gebruiken voor wetgeving en maatregelen op het gebied van corruptie- en drugsbestrijding en om korte-termijn anti-armoede maatregelen te nemen.

De zeven nieuwe leden zijn volgens de eerder genoemde bron de nieuwe commandanten van marine en luchtmacht, de nieuwe opperbevelhebber, het nieuwe politiehoofd en de nieuwe permanent secretaris van het ministerie van Defensie. De vermoedelijk nieuwe legerleider maakt al deel uit van de NCPO. De huidige commandanten van de strijdmachtonderdelen gaan allemaal eind september met pensioen.

De twee resterende plaatsen zijn voor burgers: de huidige juridisch adviseur van de NCPO en een voormalig minister van Financiën. Die man, Somkid Jatusritipak, kan niet zitting nemen in het nieuwe kabinet omdat hij na de ontbinding van Thaksin’s partij Thai Rak Thai een politieke ban van 5 jaar achter de rug heeft, die hem uitsluit van een kabinetsplaats.

NRC Handelsblad correspondent Melle Garschachen, die de ontwikkelingen in Thailand vanuit Jakarta volgt, oordeelt streng. Hij schrijft: In Thailand mag ‘in het landsbelang’ (quote Prayuth) bijna niets meer. Het parlement bestaat grotendeels uit Prayuth’s vazallen. Kritiek op de junta is verboden. Politiek getinte bijeenkomsten zijn uit den boze. Het is de elitaire minderheid die haar zin heeft gekregen. (NRC Handelsblad, maandag 25 augustus, pagina 13)

(Bron: Bangkok Post, 26 augustus 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website