Sinds de lichamen van de twee Britse toeristen op Koh Tao zijn gevonden heeft de politie dag na dag evidente en ernstige fouten gemaakt. Van hoog tot laag heeft ze de vraatzuchtige media naar de mond gepraat. De politiepersconferenties hebben niet tot doel het publiek te informeren. Het zijn persoonlijke promotiestunts door officieren die publiciteit zoeken ter bevordering van hun carrière.

Bangkok Post geeft de politie er flink van langs in haar hoofdredactioneel commentaar. Het politieonderzoek op Koh Tao bewijst dat de politie nog een lange weg te gaan heeft naar een echt professionele organisatie. De krant zet enkele blunders op een rij:

 • De media en fotografen zijn toegelaten tot de plaats delict.
 • Foto’s die thuishoren in het kantoor van de lijkschouwer en de rechtszaal zijn op internet verspreid.
 • Onschuldige omstanders en ‘interessante personen’ zijn als half-veroordeelde misdadigers aan de media gepresenteerd.
 • Reconstructies zijn alleen maar gelegenheden voor de mannen in bruin om zich te laten fotograferen. Ze hebben hun nut al lang overleefd.

Gevolg? ‘Elke film en tv-krimi fan weet dat een besmette misdaadplaats betekent dat het er gevonden bewijsmateriaal in de rechtszaal niet tegen verdachten kan worden gebruikt.’

Spannende detective

Bovenstaande harde woorden schreef de krant gisteren en ook vandaag wordt dat nog eens onderstreept met het openingsartikel. Het lijkt op een spannende detective, waarin de lezer voortdurend over de schouder van rechercheurs à la Colombo meekijkt. Ik licht er enkele highlights uit:

 • Premier Prayuth heeft soldaten naar het eiland gestuurd vanwege toenemende zorgen [van wie?] over de mogelijkheid dat een groep ‘invloedrijke personen’ bij de moorden betrokken zijn.
 • De politie heeft in de Lotus bar getuigen gehoord. De Schot McAnna, die heeft verklaard bedreigd te zijn en het eiland is ontvlucht, zou er personeel gevraagd hebben te helpen bij het schoonvegen van bloedspatters op zijn lichaam.
 • De New York Times meldt op haar website dat buitenlanders die op Koh Tao hebben gewoond, toeristen voor de maffia op het eiland waarschuwen. Die zou het eiland in haar greep houden.
 • Adjunct-politiecommandant Somyot Pumpanmuang ontkent het bestaan van ‘invloedrijke groepen’. De lokale bevolking werkt goed mee met de politie, zegt hij.
 • Het DNA van de broer van de eigenaar van de AC bar waar de slachtoffers op de avond van de moorden waren geweest, komt niet overeen met het sperma dat bij de Britse is gevonden. Hij ontkent de ‘Aziatisch uitziende’ man te zijn, van wie camerabeelden zijn.

En zo gaat het maar door. Het begint zo langzamerhand een onontwarbare kluwen van (tegenstrijdige) feitjes, geruchten en (verwarrende) verklaringen te worden, die niet bijdragen tot een helder beeld van wat er gebeurd is. Ik haak af. Bangkok Post heeft gelijk: de politie heeft nog een lange weg te gaan. [En de krant trouwens ook in haar verslaggeving.]

(Bron: Bangkok Post, 24 en 25 september 2014)

Eerdere berichten:

Moorden Koh Tao: De Fransman is een Schot
Franse toerist kan daders moorden Koh Tao aanwijzen
Interview met McAnna (vertaald): Vriend vermoorde Brit vlucht voor ‘maffia’ op Thais eiland
Koh Tao moorden: Onderzoek maakt ‘aanzienlijke’ vorderingen
Koh Tao moorden: Inval in nachtclub, Aziaten verdacht
Koh Tao-moorden: Onderzoek zit muurvast
Moord Koh Tao: Kamergenoot slachtoffer ondervraagd
Britse regering waarschuwt: wees voorzichtig op je reis in Thailand
Twee toeristen vermoord op Koh Tao

7 reacties op “Moorden Koh Tao: Krant kraakt harde noten over politieonderzoek”

 1. colin de Jong zegt op

  Ja ook dramatische ervaringen meegemaakt waar de politie het even snel wilde afdoen met zelfmoord,terwijl de handen op de rug waren vast gebonden.Maar uiteindelijk zijn nagenoeg alle daders en opdrachtgevers opgepakt en veroordeeld.Toch nog heel wat beter dan de Ned. en vooral Amsterdamse politie die niet een afrekening kan oplossen, dan nu met verklikkers en informanten. Ongelooflijke en veelal corrupte padvinders die ondanks tientallen dossiers geen crimineel voor de rechtbank kunnen krijgen. De maffia is al heel lang georganiseerd nu de politie nog.Desondanks een geweldige inzet om de daders op te sporen,waar ze in Ned. nog veel van leren,want het opsporing percentage is daar slecht 17%.

 2. Sir Charles zegt op

  Moderator: niet uitsluitend op elkaar reageren svp.

 3. chris zegt op

  Ik kan begrijpen dat vanwege de nationaliteit van de slachtoffers mijn Engelse collega in mijn kantoor deze zaak met zeer veel belangstelling volgt en alles leest wat er over geschreven en getwitterd wordt. Hij meldde vanochtend dat er op het internet een verhaal staat van een Amerikaan die na 15 jaar op Koh Tao te hebben gewoond nu teruggekeerd is naar zijn vaderland. Deze Amerikaan schreef een boeiend verhaal over 5 families die Koh Tao beheersen. Dit hoeft op zichzelf niet vreemd te zijn want soortgelijke machtsstructuren komen op veel kleinere eilanden in de wereld voor, ook waarschijnlijk op Schiermonnikoog of Vlieland. Specifiek Thais is dat de politie de zesde familie vormt.
  De Amerikan vermoedde dat de politie niet zozeer fouten maakt vanwege onkunde maar zeker ook vanwege het feit dat – als de dader al gevonden wordt – er zoveel juridische (vorm)fouten zijn gemaakt dat hij (vast en zeker een bekende van een van de 5 families) er wellicht mee weg komt. Mijn collega vindt het ronduit verbazingwekkend dat zondere enige aanwijzing de politie er blijkbaar van uit gaat dat de verkrachter ook de moordenaar is. Iedereen wiens DNA niet overeenkomt met de verkrachter gaat schijnbaar vrij uit (mag het eiland verlaten) terwijl er ook twee moorden moeten worden opgelost. Het is nog maar de vraag of de verkrachter(s?) ook de moordenaar(s?) zijn.
  Heel vroeger was Koh Tao alleen een gevangenis. Toeval?

 4. loe zegt op

  En dan te bedenken, dat iedereen op Koh Tao een dag na de moorden al wist wie de daders waren.
  Politie heeft gedacht, dat het wel over zou waaien, maar zich verkeken op de internationale druk.
  Inmiddels is het onderzoek een dusdanige puinhoop, dat er nooit meer iemand veroordeeld zal worden,
  tenzij ze nog een katvanger kunnen vinden. TIT

 5. Pat zegt op

  De kritiek van de media kunnen we zonder enige twijfel allemaal bevestigen.

  Zelfs ik, de grote Thailand-verdediger, besef zeer goed (heb ik hier ook al geschreven) dat een politieonderzoek in Thailand niet van dezelfde professionaliteit is dan wij gewoon zijn in het Westen.

  Dan maak ik graag nog eens mijn steeds herhaald punt : het feit dat er zoveel internationaal tumult is ontstaan over (ocharme) twee moorden, is het zoveelste bewijs dat het geen regelmatige gebeurtenis in Thailand.

  Woonde ik maar in Thailand.

 6. Andre van Leijen zegt op

  Erg makkelijk van de hoofdredacteur van de Bangkok Post, om naar de politie te wijzen voor een onjuiste nieuwsvoorziening.
  Hij doet er beter aan zijn verslaggevers onder controle te houden. Nu wordt de Schot McAnna weer in het verdachtenbankje gezet.

  • Pat zegt op

   Hans dat kan toch maar gedeeltelijk een rol spelen?
   De internationale belangstelling is er volgens mij ook omdat er een perceptie is (mijns inziens terecht) dat Thailand een veilig land is (zeker voor toeristen).

   In pakweg Brazilië vallen er elke maand slachtoffers onder toeristen, al tientallen jaren lang, maar over die misdaden lees je niks of weinig over.

   Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een aantal speciale kantjes aan deze misdaad kleven die mogelijk nog voor een sensationele ontknoping zullen zorgen.
   Dat zou ook een reden kunnen zijn waarom de buitenlandse media deze zaak zo op de voet volgen…

   Het is te opvallend dat we bijna dagelijks de stand van zaken krijgen over dit moorddossier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website