Het wereldberoemde strand van Phi Phi Leh, Maya Bay, krijgt een make-over. Het strand en de baai hebben zoveel toeristen getrokken dat het 2 jaar dicht gaat om zo te herstellen van de schade die het massatoerisme aan de natuur heeft aangericht.

Gedurende de sluiting wordt gewerkt aan de makeover. Er wordt een vlonder aangelegd zodat bezoekers van de Lo Sama Bay naar de Maya Bay kunnen lopen. Er komen toiletten, tappunten met water en een accommodatie voor toezichthouders. Na de sluiting worden voortaan de speedboten geweerd uit de baai. Boten mogen niet meer bij het strand voor anker gaan. Het aantal bezoekers wordt beperkt tot maximaal tweeduizend per dag. Waarschijnlijk gaat de toegangsprijs omhoog.

De DNP is ook van plan een e-ticket systeem in te voeren waardoor het aantal bezoekers beter gecontroleerd kan worden en de opbrengsten niet bij de verkeerde personen terechtkomt. Verder zijn 12.000 lokale gidsen getraind om toeristen voor te lichten over welke activiteiten schadelijk zijn voor het maritiem ecosysteem.

De baai en het strand sluiten betekent overigens een groot verlies voor de lokale economie. Volgens het National Park Office levert het nationaal park, waarvan Maya Bay deel uitmaakt, meer inkomsten op dan welk ander nationaal park in het land. Tussen oktober 2017 en juni 2018 was het goed voor 555 miljoen baht, een kwart van de inkomsten van 2,3 miljard baht van alle 154 nationale parken. Dat is opmerkelijk voor een baai die slechts 250 meter lang is en 15 meter breed, maar wel dagelijks bezocht werd door vijfduizend toeristen.

Directeur Songtham van het Department of National Parks zegt dat het jaren duurde om de lokale bevolking en de toerisme-industrie ervan te overtuigen rigoureuze maatregelen nodig waren omdat anders het strand zijn aantrekkelijkheid zou verliezen en er uiteindelijk helemaal geen toeristen meer zouden komen. Het eiland was namelijk sterk vervuild en het koraal stierf af.

Prasert Wongna, hoofd van de TAO Ao Nang (Krabi), zegt dat de kleine toerismebedrijfjes het hardst worden getroffen, vooral eigenaren van kleine long-tail boten. Zo’n 500 tot 600 boten brachten dagelijks toeristen naar de baai, waarmee ze 2.000 tot 3.000 baht per dag verdienden. Desondanks hebben ook zij zich neergelegd bij de sluiting. Inmiddels hebben ze zich aangepast door alternatieve routes te kiezen naar onder andere Koh Pai, de Monkey Bay en nabijgelegen duiklocaties.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website