De verhoging van het minimumdagloon van 300 baht is weer uitgesteld. Er wordt nu een commissie gevormd die gaat berekenen hoe hoog een eventueel nieuw dagloon moet zijn.

Puntrik Samiti, permanent secretaris van het ministerie van werkgelegenheid liet dat weten nadat hij gisteren vergaderde met de centrale looncommissie. Puntrik zegt dat met tenminste tien factoren rekening moet worden gehouden bij de vaststelling van een nieuw minimumloon. Dan gaat onder ander over de kosten van levensonderhoud, inflatie, bruto binnenlands product, de financiële draagkracht van werkgevers, arbeidsproductiviteit en het minimumloon in buurlanden.

Eind oktober moet het werk klaar zijn waarna de formule naar de centrale looncommissie gaat, waarbij al voorstellen liggen van provinciale commissies. De knoop zal pas begin volgend jaar worden doorgehakt.

Werkgevers vertegenwoordiger Atthayut Leeyawanich wil dat het nieuwe minimumloon zal verschillen per provincie omdat de kosten van levensonderhoud ook niet overal hetzelfde zijn.

De centrale looncommissie wil zowel rekening houden met werkgevers als werknemers. Het is niet zo maar even mogelijk om het minimumloon te verhogen naar bijvoorbeeld 360 baht. Werkgevers moeten dit wel kunnen betalen anders gaan ze failliet wat leidt tot banenverlies of het bedrijf verhuist naar het buitenland.

Werknemersorganisaties willen dat de centrale looncommissie het minimumdagloon optrekt naar 360 baht. De huidige 300 baht is in 2012 gefaseerd geïntroduceerd. Ondertussen zijn de kosten van levensonderhoud gestegen en kunnen mensen niet meer rondkomen van dit bedrag.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Mogelijke verhoging van minimumloon weer uitgesteld”

 1. Daniël M zegt op

  Jaja… Zoiets klinkt bij mij zeer bekend:

  Eerst moet een commissie samengesteld worden. Politici weer aan het werk (bla bla bla…). Er moet dan zogenaamd eensgezindheid zijn, want zoals we reeds beseft hebben: grijs bestaat niet in Thailand, enkel zwart en wit. Dan zal er bla bla bla komen over hoe en wanneer dat ingevoerd zal worden.

  Het minimum dagloon verschillend per provincie? Weer een nieuwe diskussie. Veel mensen uit de Isaan verhuizen naar Bangkok en dieper naar het zuiden om er te werken. Welk minimum dagloon zal er aan hen toegekend worden?

  Ik vrees dat ze weer vertrokken zijn……………………….

 2. Harm zegt op

  En ondertussen zijn er weer tig bedrijven naar Myranmar of Vietnam verhuisd
  Wanneer komen ze er nu eens achter dat het slachten van de kip met de gouden eieren een keer stopt
  Ga achter de corruputie aan en er zijn gelijk een flink aantal dagelijkse dingen een stuk goedkoper.
  Ontsla degene die corruptie pleegt voor het leven en zet hem / haar niet op een inactieve plaats met behoud van salaris.
  Betaal de ambtenaar een normaal salaris zodat hij / zij niet “verplicht” wordt om extra verdiensten te genreren.

 3. Rob zegt op

  Het minimumloon is maar een van de kromme dingen voor werknemers, wat te denken van leeftijdsdiscriminatie, ik weet, dat het met name voor vrouwen, van boven de 38 bijna onmogelijk is om nog ergens in de industrie te gaan werken.

  Bij de beschikbare jobs staat glashard leeftijd 18- 38 jaar en aangezien er bij alle bedrijven security staat waar je je ID moet tonen, houden die mislukte politie agenten je daar al tegen.

  Ik denk dat het juist voor iemand als Prayut toch heel makkelijk moet zijn om dit soort discriminatie bij decreet te verbieden, kost hem helemaal niks.

 4. Conimex zegt op

  Je kunt het minimumloon wel weer omhoog gooien, maar over 4 jaar is dat weer achterhaalt, landarbeiders krijgen een hoger loon, dus de producten die ze verbouwen worden daardoor ook duurder, hoe duurder de lonen worden, des te eerder gaat een boer naar mogelijkheden zoeken om minder werknemers in dienst te nemen.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Werknemers met wensen, werkgevers met wensen, een centrale loocommissie die met de wensen van beide partijen rekening houdt, provinciale commissies die voorstellen hebben mogen indienen, nu een nieuwe commissie die op basis van 10 belangrijke factoren binnen 6 weken de haalbare hoogte van het minimumloon vast gaat stellen, waarna er binnen enkele maanden een beslissing zal worden genomen.
  Schandelijk!

 6. Willem zegt op

  Laat de banken een normale hypotheekrente berekenen geen 6,25% gaan de woonkosten voor veel mensen omlaag en zorg eens voor betere betaalbare scholing zodat je waarschijnlijk niet je hele leven voor het minimum loon hoef te werken of misschien nog wel minder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website