Thailand stevent af op ‘stagflatie’ omdat de bestedingen die de economie smeren, achterblijven. Arme mensen hebben geen geld en mensen met geld geven het niet uit omdat ze geen vertrouwen hebben in de toekomst.

Dit zegt minister Sommai Phasee (Financiën) over de huidige economische toestand in Thailand, waarbij ik direct aanteken dat de term ‘stagflatie’ niet op zijn plaats is, want die heeft betrekking op een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt en de werkloosheid steeds hoog blijft. Van deze drie kenmerken is alleen de tweede van toepassing op Thailand.

Ondanks de tegenvallende bestedingen maakt Sommai zich geen zorgen: de regering heeft een robuuste begroting en de binnenkort te nemen stimuleringsmaatregelen van de regering gaan de economie een oppepper geven. Hij verwacht de resultaten daarvan in het eerste kwartaal van volgend jaar te zien.

De optimische toekomstverwachting van Sommai wordt door Moody’s Investors Service gerelativeerd. Dit bureau wijst erop dat het hoge niveau aan huishoudschulden in enkele Zuidoost-Aziatische landen een risico vormt voor de particuliere bestedingen en de kwaliteit van het vermogen van banken. Niettemin stelt Rahul Ghosh, vice-president en analist, dat de bancaire sector in Zuidoost-Azië gezond is en wel tegen een stootje kan.

Maleisië en Thailand zijn volgens Moody het meest kwetsbaar voor rentestijgingen vanwege de hoge staatsschulden en omdat de afgelopen jaren de kredietverlening er sterk is toegenomen. In beide landen is het percentage huishoudschulden gerelateerd aan het bruto binnenlands product erg hoog: 87 procent in Maleisië en 82 procent in Thailand.

Daar komt nog eens bovenop dat de huishoudschulden in verhouding tot het inkomensniveau in beide landen zijn gestegen, waardoor aflossen van schulden problematisch wordt, ook al omdat strengere eisen gesteld worden aan leningen.

Al met al denkt Moody dat de risico’s beheersbaar zijn omdat de meeste Zuidoost-Aziatische landen een gezonde balans hebben. Rentestijgingen kunnen worden opgevangen en risico’s kunnen worden verzacht door stimuleringsprogramma’s van de overheid om de binnenlandse bestedingen te ondersteunen.

(Bron: Bangkok Post, 21 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Minister: Stagflatie dreigt voor Thailand”

  1. Joop zegt op

    Mensen die Das Kapital hebben gelezen van Karl Marx zullen weten dat het alleen maar erger wordt. De rijken worden rijker en de armen armer. Of lees eens John Steinbeck: Druiven der Gramschap.
    Dat geldt niet alleen voor Europa en Amerika, maar door de globalisering over de hele wereld. De hebzucht regeert. Een samenleving kan alleen overleven en bloeien op basis van redelijke verhoudingen.
    Ikzelf heb een goed leven, maar schaam me voor de mensen die de wereld zonder geweten opvreten.
    Ook Thailand ontkomt er niet aan. De schulden worden groter. De rijken stallen straks hun miljarden op de Bahama’s en het land gaat naar de kloten. Het is een wereldwijde trend die voorlopig niet zal stoppen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website