De smog overlast in het Noorden van Thailand is dit jaar naar verwachting minder ernstig dan voorgaande jaren dankzij de weersomstandigheden die gunstiger zijn, namelijk niet te droog en minder mistig.

Het aantal plekken met ernstige smog in Chiang Rai zal deze zomer 20 procent minder bedragen, volgens minister Surasak van milieu. Tot nu toe is het al de helft minder in vergelijking met vorig jaar. Volgens de minister is het aantal bosbranden verminderd dankzij betere samenwerking tussen overheidsdiensten en voorlichting aan boeren.

Volgens het Asean Specialised Meteorological Centre is het aantal tot nu toe gesignaleerde plaatsen met smog het laagste sinds 2010 wat volgens de weersverwachting tot midden dit jaar zal voortduren. Toch zal Thailand, Cambodja en Myanmar in maart en april weer te maken krijgen met grensoverschrijdende luchtvervuiling.

De smog wordt veroorzaakt door boeren die oogstresten in brand te steken en ook bewust bosbranden veroorzaken om zo meer landbouwgrond te winnen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Dit jaar waarschijnlijk minder ernstige smogoverlast in het Noorden van Thailand”

 1. aad van vliet zegt op

  Dat is goed nieuws en we wachten het af.

  Overigens steken de boeren de bosgrond niet aan om grond te winnen maar om extra en gratis betere aarde te realiseren waardoor dure paddestoelen kunnen groeien.

 2. KeesP zegt op

  Ook hier in Chiang Mai duidelijk te merken/zien dat het beter is gesteld met de luchtkwaliteit.
  De bergen rondom Chiang Mai zijn, tot nu toe, vrijwel iedere dag goed te zien.

 3. Cees 1 zegt op

  Het is helaas net als met veel zaken. De eenvoudige boeten krijgen de schuld van bosbranden. Terwijl die georganiseerd worden door de grote opkopers ( o.a. CP ) Ik heb gehoord dat als mensen die branden melden dat ze zeer ernstig bedreigt worden door de
  ” Maffia “. Er werd altijd al gebrand. Maar voor 2010 was het veel minder. Maar de laatste jaren branden ze hele bergen kaal voor de mais. Maar dit jaar is de mais het oogsten niet waard. 3 baht per kilo. Dus daardoor zal er minder gebrand worden. En het heeft niets met het weer te maken. Normaal staat in Chiangdao om deze tijd de halve berg inbrand. Maar gelukkig nu nog niets.

 4. Cornelis zegt op

  Hier rondom Chiang Rai duidelijk minder smog dan in dezelfde periode vorig jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website