‘De junta laat Thailand afglijden naar een politiestaat’. Human Rights Watch (HRW) en de Thais Lawyers for Human Rights Group laten geen spaan heel van het besluit van de de militaire regering om legerofficieren (hoger dan de rang van tweede luitenant) politietaken te laten overnemen. Zij mogen zonder gerechtelijk bevel huizen doorzoeken en mensen arresteren.

Mensenrechten activisten noemen deze trend gevaarlijk: er is geen controle en het kan leiden tot machtsmisbruik. “Het besluit laat zien dat de junta zich niets van een rechtstaat aantrekt en doet wat ze wil”, zegt Sunchai Phasuk van HRW.

De junta zegt dit besluit te hebben genomen door een tekort aan politieagenten. Vice-premier Prawit ontkent dat er weinig vertrouwen is in de politie. Volgens hem is de maatregel genomen om criminelen aan te pakken.

Critici zeggen dat tegenstanders van het regime ook opgepakt (kunnen) worden. Zo werd gisteren een dorpshoofd in Pathum Thani, die protesteerde tegen de bouw van een milieuvervuilende energiecentrale, gearresteerd.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Militairen nemen politietaken over: ‘machtsmisbruik’ zeggen critici”

 1. l.lagemaat zegt op

  Ook met artikel 44 in de hand,
  trekken de militairen door het land!
  Er heerst nu een ander gezag
  in het land van de “glimlach!”

  • Johan zegt op

   Bij mijn vriendin kwamen twee militairen,een was wat hoger in rang.Hij had wat franjes op zijn schouders.Hij vroeg hoe zij haar brood verdiende.De andere soldaat nam foto’s van huis het winkeltje en haar paspoort.Dit had het doel van als zij plotseling rijk ging leven kpn zij nooit met de inkkomsten van haar winkeltje bekostigen.Zo ja dan zijn er hoogst waarschijnlijk drugs in het spel.Het laatste jaar wordt er veel gecontroleerd door het leger en ook voorlichtingscampagnes op schoollen .Volgens mij heeft de lokale bevolking er geen moeite mee.Dit alles speelt zich af in het noorden tussen Chiangmai en Chiangrai.

 2. marino zegt op

  De militairen trekken door het land om dat het nodig is.Er is nog veel machtsmisbruik onder de vele ambtenaren.

  Diegene die zo graag terug de macht wensen over te nemen,zien het met ledige ogen aan.Ik leg wel de nadruk op macht overnemen,begrijp je.

 3. Henk zegt op

  Laat me niet lachen. De rechtsstaat Thailand bestaat niet. Voor de militairen werd het land bestuurd door de stromannen van de happy rich few.
  De royal thai police is een karikatuur. Een misdaad oplossen waar invloedrijke mensen bij betrokken zijn is een farce. Denk aan de man die met 250 km per uur twee studenten dood reed. Die moest na 14 ja echt 14 dagen een alcohol test ondergaan.
  Waar de Thaise politie goed in is, is om z.g theemoney op te halen bij bromfietsers of eigenaren van een zaak om te voorkomen dat ze niet iedere dag lastig worden gevallen door de politie.

  • marino zegt op

   ik heb niet gezegd dat er een rechtsstaat is of ooit geweest is.Van mij mogen de militairen zolang aan de macht blijven zolang er maar vrede is en rust.

   Het zal nog even wachten zijn tot er een nieuwe politieke generatie opstaat,met zuivere bedoelingen om het volk te dienen.

   • ruud zegt op

    U vindt het dus prima, als het leger door uw huis komt wandelen en eventueel in uw kasten komt snuffelen en uw brandkast opentrekt, om geen andere reden dan dat ze daar per ongeluk zin in hebben?
    Want dat is wat er in theorie zou kunnen gebeuren volgens het artikel.
    Nu kan niet alleen de Heer Prayut dit doen, nu heeft iedere legerofficier vanaf een bepaalde rang de bevoegdheden van artikel 44 cadeau gekregen.
    Ik vraag me wel af, of dat delegeren van bevoegdheden van artikel 44, wel mogelijk is volgens de grondwet.
    De Heer Prayut zou zelf de opdracht kunnen geven, om zonder toestemming van de rechter een bepaald huis te betreden.
    Anderen de bevoegdheden van artikel 44 verlenen en het recht geven zelf te beslissen om een huis te betreden gaat een stap verder.
    Maar goed, dat is alleen maar theorie en praktijk die wat uit elkaar lopen.

  • theoS zegt op

   Het is nu een volwaardige dictatuur geworden, doe wat ik zeg or else! Wat de politie aangaat kost het al geld om aangenomen te worden. Dan moeten zij hun eigen uniforms, wapen en motorcycle kopen. Het beginnersloon is om je dood te lachen, zo weinig. In of bij het loon zijn de bribes ingecalculeerd die zij mogen behouden plus 40% van de bekeuringen worden onderling verdeeld, hoort bij het loon. Altijd zo geweest hier. Als men de politie nu eens een volwaardig loon betaalde met vrij uniform dan denk ik dat het wel anders zou worden. Corruptie hier is een deel van het leven en hoort er bij. Niet meer uit te roeien.

 4. Jacques zegt op

  Er valt wat voor te zeggen dat deze maatregel wordt toegepast. Een deel van de politieagenten is op zijn minst niet goed met hun taak bezig en ook onder de militairen bleek het niet altijd zuivere koek. Als je de gezonde delen bij elkaar voegt heb je toch voor nu een groter aantal mensen om de klus te klaren. Een wees gerust klussen zijn er te over in Thailand. Overigens is in Nederland ook iets soortgelijks in de maak of thans al in gebruik genomen. Ik ben al weer een tijdje weg (met pensioen)en houd het niet meer bij. Een van mijn taken was als oud politiechef het verrichten van taken als hulpofficier van justitie, waarbij je dus deeltaken op je neemt van justitie. Denk hierbij aan machtigingen verstrekken bij het binnentreden van woningen, de toetsing van aanhoudingen etc, etc. Tevens had ik de taak om onrechtmatig verblijvende vreemdelingen in bewaring te stellen ter fine van uitzetting. Deze laatste taak zou niet meer alleen door de politie en de marechaussee gedaan worden, maar ook door medewerkers van de immigratie en naturalisatiedienst. Dit zou mogelijk worden gemaakt d.m.v., wetgeving, dan wel regelgeving en kon snel in werking treden. Zo zie je maar dat het creatieve gedachtengoed niet alleen aan de Thaise bewindvoerders toe te schrijven is. Overigens is er in Thailand ook militaire wetgeving en dienen de leidinggevenden die bijzondere bevoegdheden krijgen zich wel degelijk te verantwoorden wanneer er iets niet door de beugel kan. Het is niet zo dat we hier puur zang in de rimboe leven en dat alles maar kan zonder toestemming. Afwachten dus wat dit gaat opleveren en we zullen er gerust meer van te horen krijgen op termijn.

 5. marcello zegt op

  Het wordt er dan ook niet beter op voor de toeristen. Zal ze een hoog geld gaan kosten aan het toerisme

 6. T zegt op

  Hoop dat de Thai langzaam wakker beginnen te worden en in opstand komen anders vrees ik dat deze generaal die inmiddels heel wat dictator achtige trekken begint te krijgen nog wel eens heel lang kan blijven zitten. En of dat goed is voor Thailand en de economie waag ik te betwijffelen, Thailand is immers geen Singapore.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website