Het militair gezag reageert nuchter op het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport dat Thailand een zware onvoldoende geeft voor de bestrijding van mensenhandel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen reageert als door een wesp gestoken. En het bedrijfsleven verwacht geen onmiddellijke gevolgen; alleen image schade die de verkoop van Thaise producten kan beïnvloeden.

NCPO-woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat het land meer zal moeten doen dan de situatie aan de VS ‘uit te leggen’. ‘Harde bewijzen van pogingen om de problemen aan te pakken zijn nodig.’ Hij wijst erop dat de junta arbeidskwesties, waaronder mensenhandel, tot haar topprioriteit heeft gemaakt.

Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, houdt vol dat de regering zich ‘grote inspanningen’ tegen mensenhandel heeft getroost, zowel op beleids als op operationeel niveau. Hij noemt het verkeerd dat een land zelfstandig een ander land de maat neemt, gebaseerd op eigen criteria.

‘We zijn het niet eens met de beoordeling. Die komt niet overeen met wat Thailand heeft geprobeerd om mensenhandel te onderdrukken. Ik zou de VS willen vragen na te gaan of Thailand het probleem serieus aanpakt. En ik zou de VS willen vragen te bekijken of ze de nauwe samenwerking met Thailand wil voortzetten. Thailand is bereid tot samenwerking. Vormt het besluit van de VS een indicatie dat Thailand een belangrijke vriend is die veel gezamenlijke belangen deelt?’

Srirat Rastapana, permanent secretaris van het ministerie van Handel, heeft de handelsfunctionarissen  in Washington opgedragen nauw samen te werken met hun Amerikaanse counterparts. Ze moeten een toelichting geven en met de particuliere sector praten, waaronder de detailhandel en importeurs, om gevolgen voor de handel te voorkomen. De komende maanden gaat het ministerie bezoeken aan verschillende Amerikaanse steden organiseren om de kwestie uit te leggen aan importeurs en consumenten.

De Thaise Kamer van Koophandel verwacht geen onmiddellijke gevolgen. De belangrijkste schade is toegebracht aan ’s lands image en die kan van invloed zijn op consumentengedrag, zegt vice-voorzitter Pornsil Patchrintanakul.

Het Trafficking in Persons rapport 2014, opgesteld door het Amerikaanse State Department, werd vrijdag vrijgegeven. Het bevat harde kritiek op Thailand. ‘Thailand tolereert mensenhandel, slavernij en maakt zich schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Het land is een bron, bestemming en doorvoerland voor mannen, vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan dwangarbeid en sekshandel.’

De afgelopen vier jaar stond Thailand op de Tier 2 Watch list van landen die niet genoeg doen aan mensenhandel, maar alsnog de gelegenheid krijgen hun leven te beteren. Sinds vrijdag prijkt Thailand op de Tier 3 list, waar het zich in het gezelschap bevindt van Syrië, Iran en Noord-Korea. Ook Gambia, Venezuela en Maleisië zijn naar die lijst verhuisd.

(Bron: Bangkok Post, 22 juni 2014)

Zie verder: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington

3 reacties op “Mensenhandelrapport: Junta reageert nuchter, ministerie is verongelijkt”

 1. HansNL zegt op

  Het Amerikaanse Traffick in Persons report ,geeft Thailand een onvoldoende, wat zwg ik, een zwaar onvoldoende te moeten geven voor “mensenhandel”

  Echt?

  En ongetwijfeld komt de VS er bijzonder goed van af?

  Echt?

  Vergeten wordt dat er naar schatting twee miljoen illegale arbeiders uit Mexico en heel Zuid-Amerika in de VS vertoeven.
  En die mensjes worden echt niet heel goed behandeld.
  Wat zeg ik, die worden zwaar uitgebuit, slecht behandeld en om de haverklap de grens overgedonderd als een koppelbaas weer eens slecht bij kas zit.
  Bovendien is het een wel heel bekend feit dat mensenhandelaren, ja ook uit de VS, erg bezig zijn om de koppelbazen van vers, bang en geterroriseerd werkvee te voorzien.

  Tja, hoe was het ook weer?
  Verwijder eerst de balk uit je eigen ogen en dan pas…..
  Of was het nu: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet?

  Is dit te classificeren als de zoveelste VS-miskleun?

  Neemt niet weg dat er wellicht rake punten in dat rapport zitten, maar da door de VS gezegd worden is natuurlijk wel heel erg “over the top”.

 2. Daniel zegt op

  U schrijft hier zelf “twee miljoen illegale arbeiders” dat betekend niet wettelijke.
  Als U in België, Nederland of ook in Thailand illegaal bent kan U sancties verwachten.
  In België moet je asiel aanvragen en VEEL geduld hebben.

 3. top martin zegt op

  de U.S.A. zou heel snel zijn mond houden als het over mensen rechten gaat in andere landen. Hoe was het ook weer met die Irakesen die al jaren en jaren in Kuba in het gevang zitten, nog steeds zonder einige vorm van aanklacht ? USA, mond houden en eerst je rotzooi voor je eigen deur opruimen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website