De junta wil serieus werk maken van de strijd tegen mensenhandel. Het zwaartepunt ligt daarbij op de visserij. De junta wil de sector beter onder controle krijgen door de registratie van vissers en vaartuigen.

De beleidsvoornemens van het militair gezag laten zich samenvatten met de ‘Vijf P’s’: prosecution (van verdachten), prevention (van misdrijven), protection (van mensen die het risico lopen slachtoffer van mensenhandel te worden), policies (maatregelen tegen mensenhandel) en partnership (samenwerking met andere landen).

Songsak Saicheua, directeur-generaal van het American and South Pacific Department van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat dit jaar meer vorderingen verwacht kunnen worden. Alhoewel het berechten van verdachten tijd kost, wordt haast gemaakt met onderzoeken. Wanneer het land het aantal illegale arbeiders in toom kan houden, wordt het risico van mensenhandel verminderd, meent hij.

De strijd tegen de mensenhandel heeft een extra impuls gekregen door het Trafficking in Persons 2014 rapport van het Amerikaanse State Department. Nadat Thailand vier jaar op de Tier 2 Watch lijst (waarschuwing) had gestaan, is het gedegradeerd naar de Tier 3 lijst. Een extra impuls, want volgens Songsak deed Thailand al het nodige tegen mensenhandel.

Songsak vindt dat het rapport op veel punten ‘diskrepanties’bevatten. Tier 3 betekent dat een land niets tegen mensenhandel doet, maar het rapport erkent dat vorderingen zijn geboekt bij de vervolging en wetshandhaving. De rapport constateert ook dat de regering het verzamelen van anti-mensenhandel gegevens heeft verbeterd. Niettemin blijven die pogingen onvoldoende gezien de omvang van het probleem, zegt het rapport.

(Bron: Bangkok Post, 29 juni 2014)

Zie voor voorgeschiedenis en achtergronden:

Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington
Mensenhandelrapport: Junta reageert nuchter, ministerie is verongelijkt
Mensenhandel: Junta wijt Thailand’s degradatie aan corruptie
Nieuws uit Thailand van 22, 23, 24 en 26 juni

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website