Thaise werknemers kunnen nauwelijks rondkomen van het minimumloon, het zou daarom omhoog moeten, zo blijkt uit een peiling van de Bangkok University onder 1.449 respondenten in het hele land. Bijna 53 procent zegt een hoger minimumdagloon te willen. Ruim 32 procent denkt dat het huidige loon voldoende is gezien de huidige economische omstandigheden.

Opmerkelijk is dat dat bijna 35 procent van de arbeiders niet wist dat het minimumdagloon per 1 januari is verhoogd is 300 naar 305-310 baht . Ongeveer 65 procent van de respondenten was hiervan wel op de hoogte.

Een meerderheid van 78,9 procent zei het nieuwe minimumloon te ontvangen, maar 21,9 procent kreeg het niet. De meeste respondenten (58,7 procent) wisten niet dat het minimumdagloon voor geschoolde arbeiders tussen de 300 en 700 baht bedraagt.

Zo’n 47,4 procent meent dat het loon voldoende is voor de dagelijkse levensbehoeften, maar er blijft niets over om te sparen. 33,8 procent vindt het niet genoeg en 18,8 procent zei iets te kunnen sparen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Meeste werknemers kunnen niet sparen van het minimumloon”

 1. Bert zegt op

  Winkelmeisje bij ons krijgt ook minimumloon, maar daarnaast vrij kost en inwoning.
  Een kamer kost hier al gauw 1.500 Thb en eten is zeker 120 Thb per dag.
  Als wij buiten de deur gaan eten gaat zij ook gewoon mee.
  Iedere 2 maanden gaat ze 8-10 dagen naar huis en die reis wordt ook betaald.
  Daarnaast is er soms extra werk (overwerk) hetgeen ook extra wordt betaald.
  Weet niet of dat overal zo is, maar zij kan haar hele loon bijna sparen.

  • Jan Hendriks zegt op

   Mr.Bert, u bent zeer goed voor uw werkneemster.
   Doordat zij vrije kost en vrije inwoning heeft kan zij veel sparen. Natuurlijk is dat niet overal zo.
   Bovendien maag zij iedere 2 maanden 8-10 dagen op uw kosten naar huis. Mijn complimenten.

 2. johank zegt op

  In welk land kan je wel sparen met een minimumloon?…
  Hier in Nederland zouden de cijfers het zelfde zijn.

  • John Chiang rai zegt op

   Er bestaat natuurlijk een duidelijk verschil tussen een minimumloon in Thailand en dat in Nederland. Een Thai zou met een minimumloon in Nederland nog erg goed kunnen leven,en ook nog sparen. Terwijl een Nederlander in Thailand met thailoon niet eens leven kan,en sparen nog een grotere utopie betekent.

   • T zegt op

    Klopt er bestaat ook een duidelijk verschil van de kosten van het leven in Thailand als Thai, en de kosten die je in Nederland moet maken als Nederlander om niet als een zwerver door het leven te moeten gaan…

    • John Chiang rai zegt op

     BesteT,als iemand het roken,overmatig zuipen, en overdreven vreten laat,zal hij met een Nederlands minimumloon zeker niet in weelde leven,maar in ieder geval gezonder,en nog lang geen zwerver worden. Veel Thais moeten voor amper 300Bath ca 10uur p/d werken,terwijl veel farangs zelfs als ze niets doen in Nederland nog steeds ondersteuning krijgen .
     Mijn vrouw is zelf Thai ,en moet zich iedere keer opnieuw verbazen over deze goede voorzieningen,en het gezeur van velen,die niet tevreden zijn.Dat het ook in Nederland met een minimumloon geen rijkdom is,is een feit,maar er bestaat toch een enorm verschil met Thailand. Kijk maar eens en keertje goed rond.

 3. raf zegt op

  Het minimum loon is in de provincies niet hetzelfde !!! En laat ze de minimumlonen nogmaals optrekken met 50 % zoals vorige keer……zal de economie nog meer belasten , en de “vlucht” naar Laos ,Cambodia en of Vietnam nog meer in de hand werken. En zoals men eerder schreef…In Belgie of elders, kan men ook niet sparen van een minimumloon…….

 4. TH.NL zegt op

  Jammer dat niet onderzocht is hoeveel er niet eens het minimum loon ontvangen. Ik ken verschillende mensen in en rond Chiang Mai die ergens tussen de 200 en 250 Baht per dag verdienen. Helaas maar waar.

  • Cornelis zegt op

   Als je geen werk hebt – en dat komt vaak voor – verdien je ook gewoon niets in Thailand. Velen moeten elke dag maar weer hopen wat te verdienen, zekerheid is er niet en dan zit er weinig anders op dan van dag tot dag te leven. Soms word je dan nog belazerd ook, zoals een buurvrouw/boerin pas ondervond. Ze had werk aangenomen van een Thai – voor 300 baht een groot aantal bananenbomen verplaatsen – en ze besloot extra vroeg te beginnen en er flink gang in te zetten. Toen ze rond 3u klaar was met de afgesproken klus weigerde de Thaise opdrachtgever 300 baht te betalen omdat ze al zo vroeg klaar met werken was………… zo ging ze uiteindelijk met maar 200 baht naar huis. Schandalig!

 5. Leo zegt op

  Wat wij zien in ruim 13 jaar bedrijvigheid is dat bij iedere loonsverhoging het bestedingspatroon veranderd. Het wordt de Thais makkelijk gemaakt om met een klein deposit veel te kopen en dan proberen de maandelijkse lasten op te hoesten. Wij zien dus dat de loonsverhogingen gepaard gaan met het geven van meer deposits om vervolgens weer meer te lenen. Voor de meeste Thais die werken op het minimum loon of 10-20% daar boven, is sparen….niet aan de orde. Tenzij het naar familie moet dan lukt het nog wel, maar verder is het woord…sparen….niet een algemeen begrip. Dus…als zou je 10% meer loon geven, dan wordt er gewoon meer gekocht…op afbetaling..smart phone..was machine…koelkast…matras…of zelfs een 2de hands auto (2 verdieners).

  • chris de boer zegt op

   Eens. Dat zou er eigenlijk toe moeten leiden dat de eisen voor het lenen van geld voor luxe goederen (auto’s e.d.) bij bonafide geldinstanties strenger moeten worden. Tegelijkertijd moeten de loansharks worden bestreden, onder andere door leningen bij hen om te zetten in normale leningen en eerst aan te dringen op afbetaling alvorens nieuwe leningen te sluiten.
   Een nicht van mijn vrouw werkt met haar man in een en dezelfde kippenfabriek: samen 18,000 Baht salaris per maand. Onlangs een nieuwe pickup gekocht met een afbetaling van 12.000 baht per maand. Ik wist niet wat ik hoorde dat de bank dit goedvindt.

   • Ger zegt op

    Er is een bank waar je 50.000 baht aangeboden krijgt als lening, zonder verdere garantstelling voor terugbetaling. En ik ken ook mensen met een inkomen van 10.000 baht. Ze nemen een auto + lening daarop van 6000 tot 7000 baht. De huur is 3000 – 4000 baht ….Toch geeft de bank hun een lening voor de financiering van de auto. Daarnaast gebruiken ze een creditcard, een telefoon van boven de 10.000 op afbetaling ( 1000 per maand ) en regelmatig cosmetische verbeteringen , ook prijzig. En dan moet er ook nog geleefd worden , eten en kleding dus. Ja dan klopt het financiele plaatje niet meer en gaan ze naarstig op zoek naar een geldbron / man.

 6. NIcky zegt op

  In geen enkel land kan je sparen van een minimumloon. Toen wij klein waren ging mijn moeder ook 10 uur per week schoonmaken voor de extras. van de 3000 bfr. wat mijn vader toen verdiende kon je ook niks overhouden

 7. martin stalenhoef zegt op

  Ik heb een restaurant op Koh Lanta met 16 personeel iedereen verdient meer dan het
  minimum loon en gratis wonen en eten + een verzekering en een extraatje op het laagseizoen als we dicht zijn
  Resultaat ik heb hetzelfde personeel al 4 jaar ik blij hun zij blij met mij Je moet mensen behandelen
  zoals jezelf behandeld wil worden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website