Het aantal tienerzwangerschappen in Thailand blijft maar toenemen, terwijl het geboortecijfer daarentegen daalt. Om het percentage met succes te kunnen terugbrengen is het nodig dat kinderen seksuele voorlichting krijgen, gebaseerd op feiten en niet op vooroordelen. Medewerking van ouders, leraren en organisaties is daarvoor een eerste vereiste.

De huidige praktijk in Thailand is weinig hoopgevend. Scholen vermijden seksuele voorlichting omdat ze bang zijn dat dit kinderen tot seks aanzet. Veel scholen weigeren ook een condoomapparaat in of bij de school te installeren en ze slaan het aanbod van niet-gouvernementele organisaties af om extra voorlichtingsprogramma’s te verzorgen.

Zo schiet het natuurlijk allemaal niet op. Landen die het gelukt is het aantal tienerzwangerschappen terug te brengen, dringen er bij ouders en leraren op aan om kinderen op een betrekkelijk jonge leeftijd voor te lichten. 

Maar in veel landen is seksualiteit een gevoelig onderwerp omdat politiek, cultuur en ethiek elkaar op dit punt overlappen, zei Caspar Peek, UNFPA-vertegenwoordiger voor Thailand, gisteren tijdens de 1st National Conference on Healthy Sexuality: Teenager Pregnancy.

Krissada Raungarreerat, directeur van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth), riep ouders, leraren en organisaties op om gezamenlijk een boodschap van gezonde seksualiteit over te brengen om het hoge percentage tienerschappen terug te brengen.

Uit een rapport van het United Nations Population Fund (UNFPA) Motherhood in Childhood, gebaseerd op cijfers van het Thaise Department of Health, blijkt dat het aantal tienerzwangerschappen is toegenomen van 3 procent (van het totaal aantal geboorten) in 2000 tot 5 procent in 2012. In dat jaar bedroeg het aantal geboorten 801.737; 129.451 moeders waren 15 tot 19 jaar. 15.440 tieners waren vaker zwanger en 880 zelfs driemaal.  Verder raakten 3.725 meisjes jonger dan 15 jaar zwanger.

Het grote aantal tienerzwangerschappen levert niet alleen sociale en economische problemen op, betoogde Krissada, maar ook andere ernstige problemen zoals HIV/Aids, seksueel overdraagbare aandoeningen en seksueel geweld.

Vice-voorzitter Vichai Chokevivat van ThaiHealth deed een beroep op overheidsdiensten om samen te werken bij het oplossen van het probleem. ‘Laat teenagers de problemen niet zelf oplossen. De diensten moeten kinderen voorlichten hoe met deze problemen om te gaan.’

Hij stelde de VS ten voorbeeld die het gelukt is het aantal tienerzwangerschappen terug te brengen door geboortebeperkingsmiddelen te promoten en kinderen te bewegen om onveilige seks te vermijden. En Engeland richtte in 1967 de Pregnancy Advisory Service op, die ongewenste zwangerschappen weet te voorkomen door het gebruik van veilige en betaalbare middelen te stimuleren en te verstrekken.

(Bron: Bangkok Post, 9 september 2014)

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Meer tienerzwangerschappen; seksuele voorlichting ontbreekt”

 1. HansNL zegt op

  De groei van tienerzwangerschappen in Thailand zal dan alleen maar af kunnen nemen:

  – Als de jongens en mannen gedwongen kunnen worden om hun deel te leveren aan de opvoeding van het kind of daar in elk geval een geldelijke bijdrage aan kunnen leveren;
  – Als de meisjes lak gaan hebben aan de gebruikelijke conventies en gewoon hun benen bij elkaar houden als de man of jongen geen condoom wil gebruiken en bovendien aan de pil gaan.

  Voor beide gevallen zie ik nog geen licht aan de einder, helaas.

  En het is nog altijd zo dat het zwangere meisje verguisd en vernederd wordt, ook door haar familie, en de verwekker gewoon door kan gaan met zijn waardeloze leven.

  Overigens is het wel zo dat ook de meisjes blaam treft.
  Als je ziet en hoort hoe ze de jongen/man gelijk een godheid benaderen en de gesjeesde godheid op zijn beurt het meisje behandelt, vraag ik me soms wel eens af of het verstand van die meiden in de morgen bij het opstaan wellicht op het nachtkastje is achtergelaten.

  Nee, het kan nog wel eens heel lang duren voordat de tienerzwangerschappen in Thailand zullen verminderen.

 2. Rob Chanthaburi zegt op

  Ik heb 2 dochters, Hollandse. Op hun scholen is voorlichting gegeven over condooms. Waarom: Met condooms krijg je geen Aids. Er wordt niet verteld, dat je ook geen baby’s krijgt. Het probleem, je hebt overal een soort apotheker c.q. “dokter” maar de kinderen zijn bang om de pil te vragen, want stel je voor iemand van de buren, female of wie dan ook ziet je. Grote problemen dan! Aan mijn dochters werd gevraagd of zij niet voor hun de pil konden kopen.

 3. ruud zegt op

  De jongens weten heel goed van condooms.
  Alleen met een slok op zijn ze niet meer zo bij de tijd.
  Bovendien houden de meeste Thai zich niet zo bezig met de problemen die morgen eventueel kunnen komen.
  Zolang het vandaag maar gezellig is.

 4. ronny sisaket zegt op

  Mijn buurmeisje werd op dertienjarige leeftijd verkracht door tien jonge mannen , haar zogezegde vrienden .
  Op mijn vraag of haar vader daar van op de hoogte is vertelde men mij, jazeker maar doet geen aangifte bij de politie om te vermijden gezichtsverlies te leiden.
  Ze gingen wel allemaal voor het zingen de kerk uit dus kon er niks gebeuren vertelde ze mij , ja wat moet je tegen zo’n mensen vertellen ze geloven je toch niet
  Heel erg gesteld hier in Isaan met de jeugd totaal geen verantwoordelijkheid en ouders die niks maar ook niets over hun kinderen hebben te zeggen .

  mvg
  ronny

  • janbeute zegt op

   Beste Ronny .
   Geloof me ik herherken je verhaal , het geldt niet alleen voor in de Isaan .

   Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website