Het Immigration Bureau vermoedt dat buitenlandse criminelen een schijnhuwelijk aangaan om zo legaal in Thailand te kunnen blijven. Het bureau werd onlangs door de PACC geattendeerd op een district in het Noordoosten, waar de afgelopen maanden 150 Thaise vrouwen met een buitenlander zijn getrouwd. ‘Dat aantal is ongewoon hoog. Het vermoeden bestaat dat het om schijnhuwelijken gaat’, zegt bureauhoofd Nathathorn.

Het Immigration Bureau heeft recentelijk  de regels voor het laten verlopen van een visum verscherpt. Afhankelijk van de duur van de overstay krijgt men een inreisverbod van 1 tot 10 jaar. Dat geldt ook voor buitenlanders die betrokken zijn bij een misdrijf.

Tussen oktober en maart zijn 486.947 overstayers Thailand uitgezet en is 276 miljoen baht aan boetes geïncasseerd. Er moeten nog 323.755 overstayers in het land zijn. Velen van hen, denkt Nathathorn, kunnen een huwelijk hebben gebruikt om niet het risico te lopen om te worden gedeporteerd of verdacht te worden van illegale activiteiten. Buitenlanders die met een Thaise getrouwd zijn, krijgen een visum van een jaar dat jaarlijks verlengd moet worden.

Een geval dat onlangs bekend is geworden, betreft een Zuid-Koreaan die begin deze maand in Chatuchak (Bangkok) werd aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Mogelijk is zijn huwelijk met een Thaise slechts een dekmantel om een visum te verkrijgen. De man die een bedrijf van siervissen heeft, trouwde vorig jaar na enkele bezoeken aan Thailand.

Nathathorn erkent dat de bewijsvoering bij schijnhuwelijken lastig is. Nagegaan wordt of ambtenaren erbij betrokken zijn. Hij verwacht wel dat de nieuwe strenge overstay regels het aantal illegalen in Thailand zal verminderen, maar er zal altijd misbruik van de regels blijven bestaan.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “‘Criminele in Thailand gebruiken schijnhuwelijken voor verkrijgen visa’”

 1. NicoB zegt op

  Beste Reactie,
  Ruim 486.000 overstayers opgepakt en uitgezet tussen de maanden oktober en maart!!
  Ik heb gezocht op de bron Bangkok Post, maar dit bericht niet kunnen vinden.
  Neem even aan dat dit oktober 2015 t/m maart 2016 is, dat is 2.700 per dag!
  Klopt die info of is er wat mis aan die info?
  NicoB

 2. Jacques zegt op

  Ja dat zijn inderdaad flinke aantallen. Soms is de berichtgeving wel wat overtrokken en goede sier maken is ook de politie niet vreemd met hun opgevoerde showtjes na aanhoudingen op tv.

  Schijnhuwelijken vinden plaats over de hele wereld en dus ook in Thailand. De beweegredenen om dit te doen zijn vrijwel altijd gebaseerd op het plegen van strafbare feiten. In dit geval op het feit zelf en andere strafbare handelingen. In Nederland heb ik mij zelf een aantal jaren met dit fenomeen bezig gehouden. Het is niet zo moeilijk te bewijzen bij mensen die meewerken of niet doordachte handelingen verrichten. De gepleegde valsheid in geschrifte is wel waar politie en justitie voor zullen gaan in een rechtbank.
  Voor geld zijn vele mensen ontvankelijk zo ook Thaise vrouwen.
  De moeilijker bewijsbare zaken zijn die welke onder dwang zijn verricht. Hier zit vaak veel angst en leed bij en zonder aangifte en of getuigen wordt het moeilijker bewijsbaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website