Maandag wordt de Laatste Slag tegen de regering Yingluck gevoerd. Het is dan ‘winnen of verliezen’, zei actieleider Suthep Thaugsuban gisteravond. ‘Als het ons niet lukt de regering omver te werpen, geef ik het op en meld mezelf bij de politie.’

Suthep vroeg de bevolking ‘in iedere hoek van het land’ de straat op te gaan om de macht over te nemen van wat hij een onwettige regering en parlement noemt. Het tijdstip van vertrek is 9.39 uur ’s ochtend. ‘Bangkokians, verlaat je woning en marcheer over alle wegen in Bangkok naar dezelfde bestemming, het Government House. We keren niet meer terug [naar het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg, waar de demonstranten nu bivakkeren].’

Voor de bevolking in het land zijn de Provinciehuizen het doelwit. Die moeten evenals het Government House omsingeld worden, zodat ambtenaren niet aan het werk kunnen gaan. Inwoners van Bangkok die niet meedoen, adviseerde Suthep om thuis te blijven, want alle wegen in Bangkok zullen gevuld zijn met marcherende mensen.

Suthep zei dat er nu lang genoeg gevochten is. ‘Ik kan het niet aanzien dat jullie nog langer lijden. Maandag wordt  voor ons allemaal de “do or die” dag. Wanneer miljoenen mensen naar buiten komen en zich bij ons voegen, winnen we; anders verliezen we en dat is dan het einde voor mij. Ik wandel de gevangenis in op de beschuldiging van het ontketenen van een volksopstand.’

Tweeslachtigheid

De Lawyers Council of Thailand heeft gisteren het Constitutionele Hof gevraagd de organisatoren van het protest te bevelen hun rally te beëindigen en te overwegen om de Democratische partij te verbieden. Volgens de president van de raad kunnen Suthep, partijleider Abhisit en de partij zich schuldig hebben gemaakt aan pogingen de macht te grijpen met middelen die in strijd met de grondwet zijn.

Oppositieleider Abhisit beschuldigde premier Yingluck gisteren van tweeslachtigheid. Haar daden komen niet overeen met haar oproep om gesprekken met de anti-regerings demonstranten, zei hij.

De Bangkok Emergency Medical Service bevestigde gisteren dat twee mannen donderdagnacht gewond zijn geraakt bij vechtpartijen op de Kok Wua intersection tussen jongeren en bewakers.  Eén man liep door een explosie ernstige verwondingen aan zijn handen op [eerder schreef de krant dat hij een arm had verloren], de ander had enkele steekwonden. Het ziekenhuis zegt dat waarschijnlijk enkele vingers geamputeerd zullen moeten worden. Bij een ander botsing bij het ministerie van Financiën werd een bewaker van de demonstranten in zijn arm geschoten.

(Bron: Bangkok Post, 7 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Maandag 9 december: de Laatste Slag tegen de regering Yingluck”

 1. chris zegt op

  Gelet op de houding van de regering Yingluck (en de vasthoudendheid van het meesterbrein Thaksin die onder geen beding de macht uit handen wil geven) en de mijns inziens verkeerde strategie van Suthep (dingen doen die tegen de wet zijn in plaats van het vergroten van de steun voor de beweging in de publieke opinie) schat ik in dat de regering ook a.s. maandag overleeft. Of dat helemaal zonder geweld gaat waag ik te betwijfelen omdat de Suthep-beweging is geinfiltreerd met mensen die gewoon een dagje willen matten…
  Ik hoop ook dat de regering Yingluck beseft dat deze ‘overwinning’ niet betekent dat iedereen nu achter de regering staat en dat men kan doorgaan tot de volgende verkiezingen op de (heilloze) weg die men al enige tijd geleden is ingeslagen. Er zijn talloze manieren om burgerlijk ongehoorzaam te zijn en die manieren zullen de komende weken en maanden door velen worden toegepast en verder ontwikkeld. We moeten niet vergeten dat een deel (hoe groot is moeilijk te zeggen) van de Thai bevolking (niet alleen de managers van bedijven maar ook verpleegsters en ambtenaren en boeren) de huidige manier van regeren niet steunt. Er moet echt wat veranderen en dat kan niet met de huidige hoofdrolspelers, niet aan de regerings-/rode kant en niet aan de gele kant.

  • teun zegt op

   Chris,

   Ik begrijp niet wat je eigenlijk als stelling poneert. Als er na verkiezingen een regering tot stand komt, zullen er altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de wijze van besturen door de regering. Dat komt ook in Nederland voor. Als PvdA aan de macht is, is VVD smaldeel het vaak niet eens met wijze van regeren en omgekeerd.
   Maar is het dan de logische stap om demonstraties te houden met als doel “Thaksin familie (inclusief Yingluck) te verdrijven”? Letterlijk “hun invloed met wortel en tak uit te roeien”.

   De huidige demonstraties met 4 doden als gevolg zijn niet erg democratisch te noemen. Natuurlijk mag men demonstreren, maar op voorhand elk gesprek met de regering uitsluiten is volstrekt onlogisch.

   Je kan niet zeggen “de leiding van de regeringspartij(en) moet eerst veranderen”. Dat bepalen de rooien in dit geval zelf. Als je als gelen wilt onderhandelen/spreken met de rooien dan zul je hun leiding/leiders van dat moment moeten accepteren. Of kunnen de rooien/huidige regering ook vooraf zeggen “we willen wel praten, maar dan moet eerst de invloed van Suthep en Abhisit met wortel en tak worden uitgeroeid”? Nee, want de gelen bepalen OOK wie hun leiders zijn en daar zullen de rooien het dan mee moeten doen.

   De gelen moeten er gewoon voor zorgen bij de eerstvolgende verkiezingen als winnaar tevoorschijn te komen. Pas dan hebben ze recht van spreken. Maar het is hoogst onwaarschijnlijk, dat de gelen verkiezingen winnen. Is immers in afgelopen ca 15 jaar nog nooit gelukt.

   • chris zegt op

    beste Teun,
    De huidige partijen in het parlement zijn ALLEMAAL in handen van industrielen, en al jaren en jaren lang. Je kunt hier niet in het parlement komen als je niet een hoop geld uitgeeft tijdens de campagne aan gratis eten, drinken, spandoeken en sandwichborden langs de weg. Het gaat immers niet om een politiek programma (dat hebben de partijen niet, op een paar populistische leuzen na, als verhoging van het minimumloon, een credit-card voor boeren etc). Op landelijk niveau hebben kleine partijen dus nauwelijks kans op zetels. Mensen met wellicht goed ideen maar met weinig geld hebben ook geen kans.
    Mijn stelling is dat de poluitieke, sociale en economische processen in Thailand moeten veranderen voordat sprake is van een zich ontwikkelende democratie. Nu is Thailand op het oog een democratie (omdat de Thai mogen stemmen) maar in de praktijk een oligarchie met oude en nieuwe elites. Lees mijn stukjes over het patronage0-systeem dat zich in alle lagen van de bevolking voordoet, van rood via geel tot gekleurd en gemaskerd.

    • teun zegt op

     Beste Chris,

     Ik heb ook niet willen suggereren, dat het huidige systeem 100 % goed is. Zelf denk ik, dat de democratie in Thailand nog in de kinderschoenen staat. Ook in Nederland en andere europese landen was er vroeger een vergelijkbare situatie (patronage, elites etc.). Men zal moeten groeien en keiharde fysieke (met doden en gewonden) strijd helpt meestal niet.
     In (west) europa heeft men er ook zo’n ruim 100 jaar (langer zelfs afhankelijk van waar je het beginpunt legt van de start van democratisch proces) over gedaan om te komen tot een overigens nog steeds niet voor iedereen 100 % acceptabele democratie.

     En sinds wanneer is het proces hier gestart? Laten we zeggen ca. 25 jaar geleden. Er is dus nog een lange weg te gaan en hopelijk maken de Thais niet exact dezelfde fouten in dit proces als in west europa. Maar fouten worden gemaakt.

     En dan nog even dit. Suthep cs. verwijt Thaksin omkopen van stemmen. Wat betaalt Suthep cs. aan de demonstranten?

 2. teun zegt op

  Suthep heeft wel meer dingen gezegd, die hij naderhand niet is nagekomen. Ook deze uitspraak (maandag is do or die-dag en als regering nog in het zadel zit, zal hij zich aanmelden bij politie) waag ik te betwijfelen.

  Wat Abhisit betreft: mijn mond viel open toen hij Yingluck ervan beschuldigde niet met de demonstranten te willen praten. Als ik alle berichten goed heb gelezen heeft zijn vriendje Suthep steeds gezegd niet met Yingluck te willen praten. In tegendeel hij wil de Thaksin-familie en haar invloed met wortel en tak uitroeien en de familie over de grens zetten.

  Abhisit moet dus bij zijn vriendje Suthep zijn met deze “klacht”.

 3. fred zegt op

  7.12.2013/2556/21.15

  Goedendag,

  Ik zal het zeer kort houden.

  Thaksin lieden hebben voor de verzkiezingen 2 jaar geleden mijn vele familieleden benaderd en betaalde HEEL EN HEEL graag
  500 Baht per person.
  Deze handelingen verneem je uit het hele land.
  Ook verteld door taxichauffeurs in Bangkok, die uit het Isaan district komen.

  Tel uit je winst.

  Dit is Thaksin ZIJN BASIS overwinning.

  POEN, POEN en nog een POEN!

  Zo kan iedereen het toch wel winnen en de MACHT grijpen. Makkie en zo oneerlijk!

  Dit is de kern van het Thaise probleem!!!!

  Duidelijker kan het niet.

  Groetend, fred

  • Johan De Vogelaere zegt op

   Suthep betaalt nu op dit moment ,400 BAHt…om deel te nemen aan de “rally” maandag !!
   Zelfde bedje … ziek !!
   En ik hou niet van windmakerij…!

   Met respect,

   Johan DV

 4. Roger Hemelsoet zegt op

  Hopelijk verliest hij die laatste slag zodat het weer wat rustiger kan worden, het toerisme zou er wel bij varen en ook de economie zou het veel goed doen.

  • monte zegt op

   Laten we hopen dat Suthep gauw achter de tralies beland.
   corruptie kun je in dit land niet uitbannen.
   zelfde als in nederland ..partijen benoemen ook hun eigen mensen als burgemeester
   en partijen gaan ook stemmen rondselen in bejaarden huizen, enz enz
   of je nu door hond of de kat wordt gebeten..dat maakt echt niet uit..men wordt gebeten
   wat hier gebeurd is puur een machtstrijd..zeer slecht voor economie en toerisme.
   en dit land heeft nog super veel problemen..infrastructuur,.landbouw herstructurering.lucht vervuling enz.

 5. Johan De Vogelaere zegt op

  Thaksin …kocht stemmen….en Suthep…blaast warm & koud en heiligt ..”oproer”…totaal verkeerde strategie!
  Europa en de VS waarderen Thaksin voor haar rustige en verstandige aanpak!
  Suthep..maakt géén schijn van kans..!
  Niemand heeft er baat bij dat die opstanden blijven duren,kijk maar even naar de beurs…!

  Johan

 6. fred zegt op

  8.12.2556/14.20

  De huidige manier van regeren kan altijd verbeterd worden……..
  maar niet meer door omkopingen.Dat moeten we absoluut met SPOED aanpakken.

  Dat is het, hetgeen volgens mij door Suthep naar voren wordt gebracht.
  Misschien is zijn manier van naar voren niet helemaal te tolereren,maar er zit ook een heleboel
  duidelijkheid in, die hij uitspreekt.

  Omkoping van Thaksin heb ik duidelijk in de praktijk met de familie meegemaakt.
  Over Suthep weet ik het niet,, dat hij dat ook doet.
  Waar is die…… informatie vandaan gekomen,dat hij ook betaald? En is dat gecontroleerd?
  Kan dat bewezen worden. Ik kan het bewijzen!

  Het zou NU vandaag

  aan te raden zijn om van diverse groepen uit de samenleving 3 zeer wijze mannen/vrouwen aan te stellen,

  bijv.economie, filosofie, gemeente, overheid,

  industrie, politie, luchtmacht, leger, marine, gerechtshof,, universiteiten, etc.etc.etc.etc.

  NU een andere weg kiezen is niet makkelijk, maar wel nodig en raadzaam. En snel beginnen om die

  andere koers uit te zetten.

  fred


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website