Om nog maar eens te benadrukken hoe ernstig het is gesteld met de gevaren voor de gezondheid, moet de luchtverontreiniging in Bangkok met ultra-fijn stof als ‘nationale ramp’ worden gezien. Met deze waarschuwing kwam Supat Wangwongwattana, docent milieu aan de Thammasat universiteit en voormalig hoofd van het Pollution Control Department, gisteren.

Fijnstof inademen, veroorzaakt ziektes van de luchtwegen, de longen, het hart en de bloedvaten en vormt daarmee een ernstig gevaar voor de gezondheid van mens en dier.

Supat wil een vermindering van het aantal vrachtwagens in Bangkok en andere steden, want die vormen met hun dieselmotoren de belangrijkste bron van de luchtverontreiniging met PM 2,5 deeltjes. Bangkok moet tevens met een oplossing komen voor de verkeersopstoppingen en het toenemend aantal voertuigen.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “‘Luchtverontreiniging in Bangkok moet als nationale ramp worden gezien!’”

 1. fred zegt op

  Is toch eenvoudig. Geen idealer land als Thailand om met elektrische scooters te rijden. Altijd lekker weer. Ik vraag me dikwijls af waarom mensen in Bangkok nu absoluut met een auto willen rijden en niet gewoon met een scooter ??

  • JohnnyBG zegt op

   Aangezien ze beseffen dat het levensgevaarlijk.

   Verder is het in de file staan in een airco voor velen comfortabeler dan de ongemakken zoals in de regentijd (stortregens en overstroomde wegen) en in de 4 hete maanden. Er zijn nogal wat stoplichten waar je dan een minuut of 5 moet wachten in de brandende zon en het hete asfalt.

   Tegenwoordig zijn er op meer plekken in Bangkok die 125 cc scooters te huur dus je zou eens kunnen proberen om dan om overdag een leuk ritje te maken. Dan stel ik voor om vanaf BTS Phrakhanong over Rama 4 naar de kruising van Silom te rijden.Dan rechtsaf richting Petchburi Road (kruising Pratunam) en daar weer rechtsaf naar Asoke kruising. Daar Asoke op richting Sukhumvit en bij de kruising linksaf terug naar Prakhanong.

   Uiteraard ben ik dan benieuwd of het een aanrader is om massaal over te atappen.

   • fred zegt op

    Als 90 % van de mensen met een scooter rijdt zoals bv in Hanoi is het een gans ander verhaal inzake verkeersveiligheid. Het zijn vooral de auto’s die een gevaar vormen voor de scooters.

 2. Gerrit zegt op

  Tja,

  Ik denk dat het in Chiang Mai nog veel erger is, daar kan je nauwelijks de bergen rondom de stad nog zien.
  En zeer vreemd dat de overheid niet heel hard optreed tegen verbranden van bermen.
  Maar men doet alsof er niets aan de hand is.

  Gerrit

  • Karel van der Bijl zegt op

   Klopt Gerrit, volgens de AirVisual app is de lucht in Chiang Mai vaak 2 tot 3 keer vervuilder dan in Bangkok. OP DIT MOMENT zijn de cijfers … rood: CM 154 US AQI, geel: BKK 67 AQI, groen: Surat Thani 22 US AQI !! En zo is het al dagen achtereen …

 3. Rob zegt op

  Iemand enig idee hoe het met de luchtkwaliteit in Pattaya is gesteld? Ik fiets en jog daar maar vraag me soms af of het wel ok is…

 4. Ben geurt zegt op

  Naar mijn ideeis de luchtkwaliteit in pattay stad ook net zo best met al die bussen en bahtbussen( ong 1000 stuks) zeker in het weekeinde. Ben ik blij dat ik buitenaf woon ca 15km van pattaya. Zal bij ons ook wel wat slechter worden als de nieuwe autoweg klaar is maar geluklig nog 4 km bij ons vandaan. Krijgen wel wat meer last van overkomende vliegtuigen die naar u tapauo vliegen.ben

 5. Toon zegt op

  Vlucht weg uit Chiang Mai, ga naar Pai. Goede lucht.

 6. Jasper zegt op

  Ik had recentelijk een kamer op de 11e verdieping van een hotel in het centrum in Bangkok. s’Ochtends om een uur of 9 maakte mijn 8-jarige zoontje zoon mij attent op het feit dat we ” boven de wolken zaten, zo hoog”.
  Moest even nadenken, maar dit was gewoon smog…. Als ik langer dan 3 dagen in Bangkok ben krijg ik last van hoesten en benouwd heid. Hoe moet het wel niet zijn als je er permanent woont!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website