Alle lokale verkiezingen zijn voorlopig van de baan. De junta wil met deze maatregel de invloed van landelijke politici indammen. Tevens wordt zo een stabiel politiek klimaat behouden omdat verkiezingscampagnes en –bijeenkomsten vervallen. Die zouden in strijd zijn met de staat van beleg, die bijeenkomsten van meer dan vijf personen verbiedt.

De maatregel betekent niet dat het politieke raderwerk tot stilstand komt. Er worden selectiecommissies gevormd die de kandidaten gaan kiezen voor de opengevallen plaatsen. In Bangkok onder voorzitterschap van de permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken; in de provincies de provinciaal gouverneur.

Die commissies bestaan uit dertig leden, van wie tweederde huidige of voormalige ambtenaren zijn op C-10 niveau (Bangkok) of C-8 niveau (elders). Die eis moet ervoor zorgen dat de leden van hoog kaliber zijn, aldus kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn.

De Kiesraad heeft onlangs overleg gevoerd met de junta. Somchai zegt dat de opschorting van de lokale verkiezingen een tijdelijke maatregel is om complicaties te voorkomen indien ze zouden plaatsvinden. Volgens hem kan het geen probleem zijn om personen te vinden die voldoen aan de eisen van de junta. ‘Ik denk dat die eis zal helpen kandidaten te screenen, want degenen die op de ambtelijke ladder zijn opgeklommen, zullen veel expertise hebben verworven.’

Voormalig Democratisch parlementslid Thawil Praisont kan ‘als politicus’ het uitstel moeilijk accepteren, omdat het tegen democratische principes is. Maar hij erkent dat de coupplegers geen andere keus hebben. Hij betwijfelt echter of de benoemde gemeentaadsleden en bestuurders de behoeftes van de mensen begrijpen. ‘Ik denk dat personen die gekozen zijn, de belangen van de mensen beter behartigen dan benoemde personen.’

In Bangkok wordt een zware commissie opgetuigd, bestaande uit de secretaris-generaal van de Kiesraad, de inspecteur-generaal van de Rekenkamer, de procureur-generaal en de secretaris-generaal van de National Anti-Corruption Commission (NACC) en van de Raad van State. Voorwaar geen kleine jongens.

In de provinciale commissies komen dezelfde functionarissen, maar dan op provinciaal niveau: de provinciale openbare aanklager, de provinciale kiesraaddirecteur, dito inspecteur van de provinciale Rekenkamer en de provinciale NACC-directeur.

(Bron: Bangkok Post, 17 juli 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website