Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha waarschuwt dat het leger ‘in full force’ zal ingrijpen wanneer er geen einde komt aan gewelddadige aanvallen.

Prayuth reageert op de granaataanval en beschieting woensdagnacht op de Khok Wua kruising en bij het Democracy Monument. Die kostten aan drie personen het leven en verwondden 22 personen.

‘In het geval dat de situatie escaleert en chaotisch wordt, moet het leger gemobiliseerd worden om daar een eind aan te maken. Ik waarschuw alle groepen, speciaal degenen die wapens tegen onschuldige mensen gebruiken. Stop nu, onmiddellijk.’

Prayuth’s verklaring is de sterkste sinds de anti-regerings beweging (PDRC) eind oktober vorig jaar met haar acties begon. De legerchef herhaalde nog eens dat hij de pogingen steunt om de politieke crisis door middel van gesprekken en langs legale weg te beëindigen. Maar hij gaf toe dat er tot nu toe geen vorderingen zijn gemaakt en dat het geweld toeneemt.

Prayuth deed een beroep op alle partijen om geen voorwaarden te stellen of andere obstakels op te werpen die een snel eind aan het conflict maken. ‘Het leger kijkt niet vanaf de zijlijn toe. Het werkt behoedzaam om de problemen te helpen oplossen.’ Prayuth vroeg ook te stoppen met het kritiseren van het leger. ‘Dat is onacceptabel, voor alle soldaten.’

(Bron: Website Bangkok Post, 15 mei 2014)

Foto: De Explosieven Opruimingsdienst verzamelt bewijsmateriaal bij het Democracy Monument, waar op drie plaatsen granaten zijn geëxplodeerd.

10 reacties op “Legerchef waarschuwt voor militair ingrijpen”

 1. Sir Charles zegt op

  Klare heldere waarschuwing die een volk behoort te krijgen wanneer er door de partijen geen overleg en compromissen gesloten willen worden.
  Met name wanneer ze elkaar met geweld te lijf willen gaan zodat er slachtoffers vallen. Ieder volk krijgt de regering die het verdient luidt het gezegde.

  Een militaire ingreep heeft een beladen klank, denk aan Zuid-Amerika en hedentendage in verscheidene Afrikaanse landen maar dat gaat om de pure macht waarbij burgers letterlijk en figuurlijk niets te zeggen hebben waarbij gruweldaden zoals martelingen niet uit de weg worden gegaan.
  Mocht het leger ingrijpen dan vertrouw ik er vooralsnog op dat het geen militair regime wordt maar een militaire regering.

  • Christina zegt op

   Ik houd mijn hart vast. Als dit maar goed afloopt.

  • Antonius zegt op

   Bedenk wel dat Hr. Suthep een dictator is hij wil immers geen verkiezingen maar de macht het verschil lijkt mij niet zo groot.!!

 2. bert zegt op

  En zoals gewoonlijk in de Thaise jonge democratie!! gaat deze protest actie weer aflopen met een militair ingrijpen,en zal de situatie weer net als van ouds gestabiliseerd worden door het leger.Demonstreren voor een betere regering oke!!Maar al het geweld erbij laat helaas zien hoe jong de thaise democratie is!

 3. Erik bkk zegt op

  Het rijst opkoop plan dat is uitgevoerd met enorme verliezen lijkt me toch wel iets waarmee stemmen zijn gekocht bij de boeren. Het geraffineerde ervan is dat de staat ervoor bloedt en daarmee het hele land en niet de politicus die het bedacht heeft..

  • Erik bkk zegt op

   Verder bij het stemmen heeft niemand enig idee waar hij/zij op stemt simpelweg omdat de politieke partijen geen programma hebben. Geen wonder dat mensen onder die omstandigheden hun stem laten kopen, levert het nog iets op voor ze. Het is allemaal totaal zinloos wat er gebeurt in de Thaise democratie die nog volledig in de kinderschoenen staat. Populisme viert hoogtij in de Thaise politiek en meer dan dat is er nog nooit geweest.

 4. Sir Charles zegt op

  Helder en duidelijk weergegeven ch45, hier hou ik van, mijn complimenten! Het geeft me andere invalshoeken over de politieke situatie en hoop in de toekomst nog meer te mogen lezen m.b.t de huidige impasse waarin het land verkeert.

 5. chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  1. van alle 51 politieke partijen die aan de geanuleerde verkiezingen van 2 Februari j.l. hebben deelgenomen had geen enkele een echt verkiezingsprogramma. De PT had een soort van liberaal manifest op de website en een andere partij had alleen een uitgewerkt voorstel voor de verandering van het rijstsysteem.
  2. Alle politieke partijen zijn in hun (stem) gedrag en woorden grote aanhangers van het kapitalisme en vrij ondernemerschap. De praktijk is vaak heel anders: bescherming van Thai belangen (bedrijven, werknemers, geld) en ingrijpen in de markten als er stemmen mee te verdienen zijn;
  3. De Thai samenleving is veel pluriformer dan de bekende tegenstelling tussen rood en geel. dat weerspiegelt zich niet in het parlement, onder andere door het kiessysteem waarbij 375 van de 500 zetels worden verdeeld over lokale kandidaten. Daar heerst een grote vorm van patronage en cronyism. In het oude parlement waren 71 leden familie van elkaar;
  4. Ik hoor dat er nieuwe partijen worden opgericht die wel met een hervormingsprogramma komen. Er is dus hoop;
  5. De tijden van militaire coups zijn voorbij. En de USA heeft nu echt andere zaken aan zijn hoofd (China, Rusland) en kan er geen coup in Thailand bij gebruiken. Men is wel beducht dat Thailand onder de vleugels van China zal komen. Dat betekent dat men Thaksin niet zo vertrouwt.

  Het is te hopen dat de PDRC de mond meer wordt gesnoerd door meer leiders (dan vandaag gebeurd is) op te pakken en niet op borgtocht vrij te laten. Verder is het wachten op de Thai uitvoering van Narendra Modi.

 6. noel castille zegt op

  Als men in Chaing Mai dat verhaal niet kon hard maken zijn er veel die niks durven zeggen smeergeld
  aannemen is normaal maar word liever niet over gepraat . Mijn vrouw lerares en de andere leden van
  familie militair zijn geel en aan de stembureaus hier in Udon Thani stonden zowel de rode als de gelen met honderden bathjes te zwaaien alleen de oorlogkas van de roden was veel groter dan die van de gele partij naargelang uw status probeerden de roden letterlijk met grof geld (thaise normen) uw stem te kopen
  Maar dat is er altijd geweest stemmen kopen dat is normaal eerlijke DEMOCRATISCHE verkiezingen
  zijn er nog nooit geweest en zolang de Thaien corruptie normaal vinden zullen er nooit komen ?
  Die grote roeper Suthep is niet meer dan een marionet van de rijkere Thaise families en van al die dingen die waar hij voor beschuldigd word is niet veel van waar.
  Maar als hij morgen sneuvelt in de strijd zal het leger wel zeer snel ingrijpen al of niet zogezegd beschermd .
  Mischien is het wel waarheid veel Thaise mensen weten niet eens waar ze voor stemmen interesseert ze gewoon niet eens , deze regering heeft met veel geld gesmeten autos huisje veel
  beloftes over compleet idiote dingen hoge snelheidstreinen die Laos al afgeschoten heeft niet door ons
  land ?
  Dan nog niks gezegd over het rijstsysteem dat gaat Thailand dus de burgers die belastingen betalen
  veel geld kosten en daar is er ook een probleem dat aangehaald is en voor ons niet acceptabel maar
  de mensen die er niks van kennen (dank zij de lage schoolopleidingen) zouden beter niet stemmen?

 7. Sir Charles zegt op

  Ook complimenten Soi, ook dit geeft weer andere invalshoeken, interessant het te lezen. Vooralsnog zal een solutie nog ver in het verschiet liggen doch blijf niettemin van mening dat ieder volk krijgt wat het verdient als het er zelf niet uitkomt, westers of niet-westers en welke politieke geschiedenis het land dan ook achter zich heeft.

  Wanneer een schoolklas zich niet weet te gedragen dan zal er orde gehandhaafd moeten worden, hopelijk zal het een ‘zachte’ coup worden mocht het zover komen en vertrouw er op dat de legerleiding op den duur geen ‘junta-achtige’ trekjes zal gaan vertonen als zijnde een schrikbewind.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website