Het leger heeft bezwaar tegen het uitroepen van de noodtoestand. De situatie is nog niet ernstig genoeg. Pas wanneer de chaos wijdverspreid is en tot gewelddadigheden leidt, zal de National Security Council voorstellen de noodtoestand uit te roepen.

De mogelijkheid van de noodtoestand is woensdag besproken door het Centre for the Administration of Peace and Order (dat verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie in Bangkok) en gisteren door de legerleiding. Afgesproken is dat militairen de politie gaan adviseren bij het inzetten van de oproerpolitie.

Sinds twee maanden is in Bangkok de Internal Security Act, een speciale noodwet, van kracht die minder ver gaat dan de noodverordening. De noodverordening vereist de inzet van het leger bij het handhaven van de openbare orde.

De discussie over de noodtoestand is een uitvloeisel van de plannen, die actieleider Suthep Thaugsuban heeft bekendgemaakt en de reactie daarop van het United Front of Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden).

Vanaf 13 januari gaat de protestbeweging twintig kruispunten en T-kruisingen in Bangkok bezetten. Tevens is gedreigd met het afsluiten van water en elektra van de woningen van de kabinetsleden en overheidsgebouwen. Het openbaar vervoer blijft normaal functioneren. De acties gaan net zo lang door totdat de regering Yingluck aftreedt en de voor 2 februari geplande verkiezingen worden uitgesteld.

Het UDD heeft aangekondigd in het gehele land tegen-rally’s te gaan organiseren. Roodhemdleider Jatuporn Prompan zei gisteren: ‘We beginnen het nieuwe jaar door januari de maand van gevechten te maken. Het wordt de maand van de definitieve confrontatie, maar wel volgens het principe van ahimsa (geweldloosheid).’ Details zijn nog niet bekend.

De schroom van het leger om betrokken te raken heeft volgens politiek waarnemers alles te maken met de gebeurtenissen in 2010. Bij de roodhemd ongeregeldheden kwamen toen 90 personen om het leven en 2.000 werden gewond. Het leger ligt daarvoor onder vuur; actieleider Suthep, destijds vice-premier, en toenmalig premier Abhisit worden wegens moord vervolgd. In het huidige conflict speelt het leger liever de rol van bemiddelaar, aldus een bron bij de regering.

Minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken) heeft de autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de openbare infrastructuur, gevraagd hun veiligheidsmaatregelen op te schroeven. Het dreigement om water en elektra af te snijden noemt hij een schending van rechten.

(Bron: Bangkok Post, 3 januari 2014)

Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand. Zie ook Breaking News onder Nieuws  uit Thailand van 2 januari.

Foto: Het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue op 24 november. Foto homepagina: Roodhemdrally op 29 november in het Rajamangala stadion in Ramkhanghaen. Bij gevechten kwamen vier personen om het leven.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Leger verzet zich tegen uitroepen noodtoestand”

 1. Anita van Leeuwen-Bouman zegt op

  Helaas bij mij is de lol voor onze geboekte vakantie Thailand eraf. Lees elke dag het nieuws en overweeg om gewoon niet te gaan als dit zo doorgaat. Liever het geld kwijt dan in zo’n onrustige samenleving vakantie vieren. Het is ontzettend triest voor alle burgers die hier onder deze calamiteiten lijden. Politiek…. wat een ontzettende grote kliek, niet alléén in Thailand maar overal in de wereld.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Anita, ik begrijp je ongerustheid maar dat is niet nodig. Ga naar Chiang Mai of naar de eilanden, je zult daar niet merken. Vergeet niet dat zelfs mensen die in Bangkok wonen niets van de protesten merken, op wat verkeersoverlast na.

  • Leon zegt op

   Hoi Anita.

   Maak je eigen niet druk, en laat je vakantie zeker niet verpesten.
   Ik ben net terug (vanaf midden novemer tot eind decemer) uit Hua Hin.
   En ook daar is niets te merken van al dit gebeuren.
   Eind november waren er ook al protesten in Bangkok, maar deze stad is zo inmens groot dat je daar zelfs weinig merkt op opstoppingen na zoals hier al eerder werd beschreven.
   Dus gewoon lekker vakantie vieren en laat je niet gek maken door al deze berichten.
   Er zijn zoveel mooie plaatsen in Thailand.

  • Soi zegt op

   Dag Anita, maak je geen zorgen. Afgelopen weekend met vrouw bij haar familie in BKK oud/nieuw gevierd. Behalve op een aantal plaatsen in BKK verder niets te merken van de TH politiek. Ben gewoon met de auto van boven BKK dwars door de stad heen gereden, zonder ook maar één demonstrant te hebben gezien. Nou ja, ook BKK had vakantie, dus menigeen was naar eigen gezin en familie om feest te vieren. Zo zie je maar weer hoe de Thaise mens er zelf in staat. Niet allemaal lopen ze met de fanfare, pardon: demonstraties mee, en niet allemaal zijn ze alleen maar bezig met blokkades. Schoonfamilie, hun en onze vrienden en kennissen zijn gewoon weer naar hun werk, leven gewoon hun alledaagse leven, en kijken blijgemoed de volgende dag tegemoet. Het is absoluut niet zo dat er een onrustige samenleving is, noch is er sprake van calamiteit. Kom nou maar gewoon Pad Thai eten, en laat de politiek voor wat het is! Doen!, zou ik zeggen. Veel plezier!

 2. monique zegt op

  Hoi Anita, ik begrijp je gevoel wel! Wij vertrekken binnenkort ook voor het eerst naar Thailand . We bekijken de situatie in Bangkok vlak voor we vertrekken. Is het daar te onrustig dan reizen we meteen verder het land in! Maar we blijven hopen dat onze dagen Bangkok ook gewoon door kunnen gaan!

  • jeffrey zegt op

   Vergeet niet een goede zonnebrand creme te kopen

   Voor verder advies zie mijn tekst hieronder welke voor anita bedoelt is.

   jeffrey

 3. jeffrey zegt op

  Anita,

  ook ik adviseer je niet teveel aan te trekken van alle negatieve berichten.
  Ook ik ben net terug uit bangkok.
  Wanneer je het niet speciaal opzoekt merk je er niets van.

  Afgelopen woensdag nog even in amsterdam geweest op de zeedijk.
  Peking eend voor mijn vrouw gekocht.
  Dat is pas een enge buurt
  ik kan je verzekeren dat een half uur op de zeedijk lopen voor mij meer onrust geeft dan 10 dagen in bangkok rondlopen.

 4. schrijver zegt op

  Ook wij vertrekken de komende week voor een georganiseerde groepsrondreis door Thailand, de eerste 4 dagen verblijven we in Bangkok. Is dit verantwoord, of zijn we genoodzaakt die dagen in het hotel te blijven.
  Niet dat ik mij direct zorgen maakt,Maar wil ook geen onnodig risico lopen.
  Ton

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ schrijver Zoals de zaken er nu voorstaan, is het advies: vermijd de 20 protestlokaties. Mochten er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan melden we dit op de blog. Zie ook het reisadvies van de ambassade. U schrijft: een georganiseerde groepsrondreis. De gids zal u dan toch wel informeren over de do’s en don’ts?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website