Een dag nadat ze uit Songkhla vertrokken waren voor een mars van 950 km naar Bangkok, zijn de vijftien [twintig volgens de krant van gisteren] milieuactievoerders gistermiddag  door het leger aangehouden.

Bij hun vertrek was hen al te verstaan gegeven dat ze met de mars de staat van beleg overtraden. Ze werden in eerste instantie tegengehouden op de Asian Highway in Rattaphum (Songkhla). Worapol Woraphan, staf-chef van de 42nd Military Circle, vertelde hen daar dat bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden. Hij zei dat ze beter hun eisen aan de NCPO konden doorgeven dan een openbare mars houden. De twee partijen onderhandelden voor een uur, maar de groep weigerde de mars af te blazen.

‘Onze activiteiten zijn niet politiek’, aldus Supat Hasuwannakit, directeur van het Jana ziekenhuis in Songkhla en milieuactievoerder. ‘We willen aandacht vragen voor energiehervormingen en mensen aanmoedigen mee te doen. Onze beweging verstoort niet de vrede van het land. We weten dat energiehervorming een moeilijke taak is. Zelfs de NCPO (junta) kan die taak niet alleen aan.’

De actievoerders vervolgden daarop hun mars totdat ze gistermiddag in een legerbus werden afgevoerd naar de Senanarong legerbasis in Hat Yai (Songkhla). Hoe lang ze daar worden vastgehouden, is niet bekendgemaakt.

De groep die na circa twee maanden Bangkok zou bereiken, wilde daar vijf voorstellen aan de NCPO overhandigen. Ze vragen onder andere kolengestookte energiecentrales te schrappen en dringen aan op overheidssteun voor duurzame energie. Onderweg zouden ze rally’s houden om aandacht te vragen voor energiekwesties.

(Bron: Bangkok Post, 21 augustus 2014.)

1 reactie op “Leger steekt stokje voor energiemars”

 1. Hugo Cosyns zegt op

  Onruststokers?
  Mensen die opkomen voor een beter leefmilieu onruststokers noemen , we mogen blij zijn dat er toch enige reactie komt op de energiekwestie in Thailand.
  In deze tijd nog denken aan koolcentrales om energie aan te maken is gewoon dom.
  Alternatieven genoeg , maar ja de mond van de bestaande energie maffia moet ook gevuld,
  overal het zelfde liedje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website