Landelijke blokkades rubberboeren van de baan

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
30 augustus 2013

Geen wegblokkades in het hele land, maar de blokkade van een snelweg en spoorlijn in het Zuiden gaat door. De rubberboeren in de Central Plains, het Noorden en Noordoosten gaan akkoord met het aanbod van de regering om de prijs van een vel rubber te verhogen naar 80 baht per kilo en de verbouw van rubber te subsidiëren met 1.260 baht per rai tot een maximum van 10 rai per boer.

De boeren in het Noorden hadden eerder gedreigd de Asian Highway in Uttaradit te blokkeren, maar nadat de collega’s in de Central Plains het regeringsaanbod acceptabel vonden, zagen ze daarvan af. Ook de boeren in het Noordoosten waren akkoord gegaan met de tegemoetkoming alhoewel de meningen er verdeeld zijn.

Boerenvertegenwoordigers uit veertien provincies in het Zuiden vergaderen vandaag in Krabi. De blokkade van snelweg 41 is nog niet opgeheven, maar het aantal demonstranten slinkt. De boeren eisen 100 baht per kilo rubbervel. De blokkade hindert het patiëntenvervoer en scholen hebben hun deuren moeten sluiten. Ook andere boeren zijn gedupeerd omdat ze hun producten niet naar de markt kunnen brengen.

In de buurt zijn 2.000 agenten gestationeerd, maar vice-minister-president Pracha Promnok zegt dat geen geweld zal worden gebruikt om de demonstranten te verdrijven.  Dat is wel op de eerste dag geprobeerd, resulterend in gewonden bij demonstranten en politie. Pracha zegt dat politici de aanstichters zijn van de demonstratie in Nakhon Si Thammarat. Minder dan 30 procent van de demonstranten zou lokale boeren zijn.

Het National Rubber Policy Committee buigt zich nog over de subsidielimiet van 10 rai per boer. De boeren hebben gevraagd die op te trekken naar 25 rai. Minister Yukol Limlaemthong (Landbouw) bevestigt dat de regering 5 miljard baht aan rubberboeren leent om ‘value added’ rubberproducten te produceren in plaatsen van vellen. Aan grote rubberfabrieken wordt 15 miljard baht geleend om de bedrijven te upgraden.

(Bron: Bangkok Post, 30 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website