Thailand zal een jaar lang rouwen om het verlies van koning Bhumibol. Een maand lang zullen alle tv-kanalen zwart-wit beelden van de koning. Kroonprins, Maha Vajiralongkorn, zal gevraagd worden zijn overleden vader op te volgen, dat is in 1972 vastgelegd in de wet. 

Of de kroonprins daadwerkelijk de troon zal bestijgen is nu niet duidelijk. Hij wil eerst rouwen om zijn vader en heeft tijd nodig, zo liet hij premier Prayut weten.

De regering heeft verder laten weten dat er voorlopig geen sprake kan zijn van feestelijkheden. Wat dat precies gaat betekenen is nu nog niet duidelijk. Er zijn wel gevolgen voor het uitgaansleven. Dat varieert van geen muziek tot geheel gesloten. Wie Thailand kent weet dat zoiets zelfs per provincie kan verschillen. Nog even afwachten dus. Wij houden jullie op de hoogte.

Tevens lijkt het er op dat er geen verplichting geldt voor het dragen van zwarte kleding, zoals bij het overlijden van de moeder van koning Bhumibol. Prayut heeft laten weten dat iedereen moet rouwen op een manier die hij passend acht.

Uit de hele wereld zijn er condoleances overgebracht aan de koninklijke familie en het Thaise volk.

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Prayut: ‘De kroonprins zal gevraagd worden zijn vader op te volgen’”

 1. Jan zegt op

  Wij zijn erg benieuwd naar de gevolgen. We hebben een reis naar Thailand en Cambodia gepland in januari t/m mei a.s.

 2. Fred zegt op

  Respect Voor het thaise volk.
  1 jaar rouwen om hun koning die zoveel voor hun betekend heeft.

  Ik ben getrouwd met een Thaise die nog in Thailand is en van haar en familie gehoord dat het land op zijn kop staat ik hoop dat het allemaal goed komt en de welvaart straks weer zal aantrekken.

  • l.lagemaat zegt op

   Het land staat gelukkig niet zijn kop.
   Wel is op sommige plekken te merken dat de koning overleden is.

  • frank zegt op

   Men rouwt om het verlies; maar het land staat zeker niet op zijn kop. Alles gaat gewoon door met uitzondering dat de ambtenaren vandaag een vrije dag hebben.De verwachting is dat alles weer genormaliseert is na de begrafenis.

  • alex zegt op

   Alles gaat voorlopig zijn gangetje familie over drijft wat

  • Jasper zegt op

   Ik weet niet waar jouw thaise vrouw woont, maar ik kan je als nederlander in Thailand vertellen dat er behalve stemmige televisie eigen niets, maar dan ook niets aan de hand is hier in het zuidoosten.

  • ruud zegt op

   In het dorp waar ik woon, gaat gewoon alles zijn gangetje.
   De mensen lopen in gewone kleren.
   Er wordt nog steeds alcohol gedronken en de brommers van de jeugd hoor ik ‘s nachts nog steeds langsrijden, met hun nachtelijke handel, waarvoor ze vandaag of morgen wel voor opgepakt zullen worden.

   Er is zegge en schrijven 1 jongen van 18 geweest (maait het gras bij me en snoeit de wildgroei, in wat ik maar “mijn tuin” zal noemen), die zijn verdriet over het overlijden tegen me heeft uitgesproken.

 3. Marina zegt op

  Ik bied mijn oprechte deelneming aan voor het trieste verlies van onze oppergeliefde Koning.
  Ik wens in de eerste plaats zeker de hele Koninklijke Familie te condoleren en hen veel moed en sterkte toe te wensen !
  Verder bied ik mijn oprechte deelneming aan, aan alle Thai en expats in Thailand, het verlies is voor hen een bijzonder zware klap en ik wil hen steunen in hun verdriet. Ik wens hen zeker ook heel veel moed en sterkte toe.

 4. Kors van Es zegt op

  Gisteravond hebben wij al via ambassadeur Karel Hartogh onze deelneming . Maar bij deze nogmaals onze deelneming.

 5. geert zegt op

  Wij wonen hier in het zuidoosten hebben tot nu toe weinig van gemerkt alles gaat gewoon zijn dagelijkse gangetje hier. Hierbij wel mijn oprechte deelneming bij het grote verlies van Thailand

 6. Wiebren Kuipers zegt op

  Mijn oprechte deelneming aan de Koninklijke familie en het Thaise volk.Ik hoop dat de nieuwe periode die nu komt het Thaise volk blijft verenigen. Zij verdienen het. Geef ze de tijd om het verdriet te verwerken.

 7. NicoB zegt op

  Heel veel Thaise tranen, de koning is zeer geliefd, hij is in zijn aktieve periode voordat hij ziek en oud werd buitengewoon aktief geweest onder de mensen, veel gedaan aan verbetering van de levensomstandigheden van de Thaise bevolking met grote resultaten, een vorst in alle eenoud en toch van groot allure, 70 jaar lang, dat in een land met een zo volstrekt andere cultuur met vele staatsgrepen, petje af dat hij dat allemaal overleefde en door regeerde, hij ligt mij zeer na aan het hart, het stemt mij triest en goed tegelijk, triest dat hij overleden is, goed dat zijn lijden over is.
  De laatste jaren heeft hij jammer genoeg weinig genoten van het leven, bijna permanent in het ziekenhuis, hij was echt op, men heeft er alles aan gedaan om hem te genezen en te helpen, maar helaas, op is op.
  Groot Respect voor en Hulde aan deze KONING, RIP.

  Het is afwachten of de Kroonprins het Koningsschap zal aanvaarden, indien hij deze zware taak aanvaardt wens ik hem veel Geduld en Wijsheid toe, maar vooraleerst betuig ik hem en zijn familie mijn oprechte deelneming met de verwerking van dit grote verlies.
  NicoB

 8. Steven zegt op

  Korte commentaar, van ter plaatse. Buiten uiteraard de optocht van zijne Koninklijke Hoogheid Koning Bhumibol van het ziekenhuis naar het Paleis en de betuigingen van respect langs de route vallen de gevolgen mee. Zeggen dat het land op zijn kop staat is (te) veel gezegd, maar de Thai treuren uiteraard.
  In de lokale media wordt reeds voorzichtig aangekondigd dat de normale programmatie op televisie morgen zal hernemen. Restaurants mogen open blijven, maar geen luide muziek spelen, alcohol serveren of een feeststemming opzetten.
  Voorzichtig gaan hier en daar al zaken terug open in branche van het nachtleven, echter eveneens zonder muziek. Sommigen zijn al terug gesloten door het leger, blijven open.
  Zoals ik het zie, zal de economie spoedig terug op zijn normale ritme komen. Overheidsinstellingen zullen inderdaad een jaar lang rouwen en vragen ambtenaren een jaarlang in het zwart gekleed te gaan.

 9. Robby en Sodsri zegt op

  Wij rouwen mee met het thaise volk van het verlies van koning was lang ziek maar was toch nog schriken sterkte voor allen die hem kende een zeer groote koning.

 10. Jan Ponsteen zegt op

  Thailand heeft even zijn lach verloren. Er valt een traan over zijn wang en dit is ten ere van het missen van Koning Bhumibol naar beneden gegleden in aller rust.
  Er is een groot man weg gegaan en hoe zal het verder gaan.
  Als de ogen zijn gedrongen ziet Thailand helder hoe het verder zal gaan.
  Laat de tijd het maar zeggen.

 11. regina zegt op

  Wij gaan 7 november naar Thailand,
  Naar pataya, wij zijn geen drinkers of feestvierders, maar lekker ergens eten of shoppen.
  Op strand liggen met een sapje en in de avond naar de nacht markt.
  Is dit mogelijk of is alles beperkt?
  Wij gaan voor de 3de X dus kennen wel de gebruiken, het geld niet kreukelen ed.

  Zo lang het ministerie niet zegt negatief reis advies kan ik ok niet zonder kosten omboeken.

  • theoS zegt op

   @ regina, maak je geen zorgen. Alles gaat gewoon zijn gangetje. Alleen er mag dus, 30 dgn lang, geen feest gevierd worden. Vele bars zijn , vrijwillig, gesloten. Supermarkts en warenhuizen zijn gewoon geopend. WAARSCHUWING, laat je niet verleiden tot een discussie over het Koningshuis. Draag donkere kleding, wit mag ook. Wit is ook rouwkleding in Thailand. Volgens mij zijn het vooral oudere Thais die het meest openbaar rouwen. Ik heb gisteren, nog mijn motosai laten repareren en iedereen werkte gewoon, wel in het zwart gekleed.De kapper waar ik was had haar computer in de zaak gebracht en keek daarop ,via internet, naar films. Het grote tv scherm aan de muur stond gewoon aan maar zonder geluid. Thais zijn vindingrijk.

  • Jasper zegt op

   Niet anders dan bij Juliana’ s uitvaart, Regina. Tegen de tijd dat jullie komen kun je waarschijnlijk ook gewoon weer een drankje overal drinken, er zijn simpelweg te veel mensen afhankelijk van soepel lopend toerisme – inclusief de politie.

  • Kareltje Siam zegt op

   Beste Regina,

   Vanaf maandag is het meeste weer normaal, alleen geen luide muziek en openlijk vertoon van vreugde en zo, Het kan nog 1 jaar+ duren voordat de daadwerkelijke crematie plaats zal gaan vinden. Jullie kunnen dus gewoon op het strand liggen, restaurants bezoeken, een (alcoholish) drankje nuttigen en naar de avondmarkt gaan. Geniet van julle vakantie.

 12. George Sindram zegt op

  Death is not blowing out the light, but blowing out the lamp because the day has come.
  (Rabibdranath Tagore, 1861-1941).

 13. Paul V zegt op

  Ik woon in Chiang mai en dat staat beslist niet op “z’n kop”. Wel een rustige ingetogen sfeer. Veel mensen dragen zwart en/of wit. Het lantaarn festival, Yi Peng, is gisteren afgelast, wat dat betekent voor andere Loy Krathong festiviteiten is me nog niet helemaal duidelijk. Ook zijn de Zaterdag- en Zondagavond markten tot nader order afgelast. Dat zou ook gelden voor de dagelijkse Nachtmarkt maar afgaande op berichten op Facebook was dat gisteravond nog niet het geval.
  De meeste bars en restaurants zijn hier gewoon open, er wordt ook alcohol geschonken maar je zal geen live muziek vinden.

  Voor iedereen die in Nederland twijfelt over wel of niet komen naar Thailand: naar mijn idee hoef je dat vanwege de veiligheid zeker niet te laten, wel zullen, zeker de komende maand, nachtleven en andere festiviteiten beperkt zijn. Ook zal het Koninklijk paleis in Bangkok waarschijnlijk gesloten zijn voor bezoekers, andere bezienswaardigheden zijn, voor zover ik kan nagaan, zijn wel toegankelijk.

  Er is in de afgelopen jaren door “Thailandkenners” veel gespeculeerd over wat er zou gebeuren wanneer de Koning kwam te overlijden, onlusten en zelfs burgeroorlog werden voorspeld. Tot dusver wijst helemaal niets in die richting, ook de financiële market en de Baht hebben zich, na een fikse daling begin deze week, weer herstelt.

 14. David H. zegt op

  Raar dat eigenlijk iedereen voorbij gaat aan de eigenlijke hoofding van het artikel………ook zij die niet in Thailand aanwezig zijn …., en de persoon in kwestie momenteel de aanvaarding op langere baan schuift …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website