Kritiek op Koh Tao-onderzoek neemt toe

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: , ,
10 oktober 2014

Thailand’s meest vooraanstaande forensisch specialist heeft twijfels over het onderzoek van de politie naar de dubbele moord op het vakantie-eiland Koh Tao. De politie had direct de hulp van een forensisch patholoog moeten inroepen, toen ze bewijsmateriaal verzamelde.

Khunying Porntip Rojanasunan, directeur-generaal van het Central Institute of Forensic Science, heeft dit verklaard in een vraaggesprek met persbureau Manager. De politie heeft niet begrepen, dat het onderzoek een medische onderzoeker vereiste. ‘Een zaak met twee vermoorde personen heeft een forensische medicus nodig.’

Porntip is niet de enige die kritiek heeft op het politieonderzoek, dat gekenmerkt door een aantal fouten. Zo mochten toeristen de plaats delict bezoeken, voordat al het bewijsmateriaal was verzameld.

De ouders van een van de verdachten, Win, die in Kapi (deelstaat Rakhine, Myanmar) wonen, geloven niet dat hun zoon in staat is iemand te vermoorden. Dat heeft de vader U Tun Tun Hteik in een telefonisch interview met persbureau Mizzima gezegd. Sinds ze hoorden dat Win gearresteerd was, hebben ze ’s nachts geen oog dicht gedaan en geen hap door hun keel kunnen krijgen. Volgens Hteik wilde zijn vrouw niet dat Win in Thailand zou gaan werken. Ze was bang dat hij er uitgebuit zou worden.

‘Getuige heeft moorden niet gezien’

De advocaat van Maung Maung, de Myanmarees, die door de politie als getuige van de moorden wordt beschouwd, zegt dat dat zijn cliënt de moorden helemaal niet gezien heeft.

Op de avond van het het drama hadden ze met zijn drieën bier gedronken en gitaar gespeeld, en om 1 uur was Maung Maung naar zijn vriendin vertrokken, drie uur voordat de twee Britten vermoord werden. Toen hij om 5 uur terugkeerde, lagen de twee verdachten te slapen en had hij niets verdachts gezien.

De advocaat en de Myanmar Association Thailand, die de tweede verdachte bijstaat, spraken woensdag in bijzijn van de politie met Maung Maung. Volgens de advocaat kan de tolk die de politie assisteerde bij het verhoor, betrokken zijn geweest bij het martelen van de twee verdachten, aldus de advocaat in een gesprek met de online krant Democratic Voice of Birma.

(Bron: Bangkok Post, 10 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website