Bangkok Post is uitermate kritisch op militaire regering in Thailand. Op economisch gebied hebben ze er een janboel van gemaakt: cijfers liegen niet.

De balans: De export is in oktober teruggelopen met 4,2 procent op jaarbasis (meer dan 1 procent in de eerste tien maanden in vergelijking tot vorig jaar). De industriële productie bedraagt nu nul procent. Volgens de Bank of Thailand zijn na de dood van Bhumibol de bestedingen van de Thai ingezakt met 5,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds de grote overstromingen vijf jaar geleden.

Maar dat is nog niet alles. De huishoudschulden stegen in één maand van 3,78 biljoen baht naar 3,81 biljoen. Het consumentenvertrouwen ging naar beneden en de detailhandelsverkopen blijven achter.

De Bank of Thailand is ook kritisch een woordvoerder laat weten dat de laatste economische motor die nog werkte, het toerisme, ook pruttelend tot stilstand komt. De afgelopen twee maanden hebben Thaise en Chinese luchtvaartmaatschappijen elke dag 30 of meer vluchten geannuleerd, dat zijn 18.000 toeristen per dag en een kwart miljoen per maand. De reden hiervoor is het persoonlijk besluit van Prayut om een eind te maken aan de Chinese zero-dollar tours.

De junta bevestigd inmiddels dat Thailand de target van 10 miljoen Chinezen niet zal gaan halen, maar zou blijven steken op 8,8 miljoen. De regering raakte in paniek en schrapte snel de kosten voor een visum voor alle nationaliteiten, de komende negentig dagen.

Volgens de krant zijn de beloften van de junta om de economie een boost te geven op drijfzand gebouwd. Bangkok Post wijst er ook op dat de nieuwe grondwet een niet gekozen regeringsleider mogelijk maakt. Prayut zou dus ook na de verkiezingen vrij simpel aan de macht kunnen blijven.

Bron: Bangkok Post

51 reacties op “Kritiek op de junta: Economie in Thailand naar dieptepunt”

 1. Roel zegt op

  De Thaise overheid of de centrale bank kan beter de bath wat laten devalueren, export wordt veel te duur naar europa. Daarnaast wordt Thailand voor europese toeristen natuurlijk ook te duur.
  Het hoofdzakelijke probleem is natuurlijk de euro, maar landen moeten mee als ze de economie willen redden en stabiliteit willen.

  • Ger zegt op

   Ze devalueerden de baht een keertje eerder, 1 jaar geleden ,en dat leidde tot een economische ramp in Azie met Thailand als aanstichter en leed Thailand gigantische economische verliezen. Dus vergeet een devaluatie.
   En daarnaast importeren ze ook veel en worden de importen ook te duur voor Thailand bij een devaluatie.

   • Ger zegt op

    kleine correctie : 1 jaar geleden dient 19 jaar geleden te zijn

  • Petervz zegt op

   Van overheidswege de baht devalueren kan al lang niet meer. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Thailand heeft een handelsoverschot (import is met name lager door de lage olieprijs), en dan gaat de valuta omhoog.
   De baht beweegt zich in een mand met andere valuta, een zgn gewogen basket. De US$ weegt het zwaarst, maar ook de Euro, Yen en mogelijk de Yuan zitten in deze mand.
   De baht kan slechts omlaag gaan als het aanbod stijgt, of de vraag afneemt. Omdat de Bank of Thailand een enorm US$ tegoed, maar te weinig aan Baht is de eerste optie slechts mogelijk door zgn Quantative Easing, ofwel veel baht bijdrukken. De economie van Thailand moet deze extra Baht dan wel kunnen opnemen.

 2. bob zegt op

  Iets wat wij dagelijks, boodschappen, drukte op de weg, drukte op toeristische locaties, etc,) bemerken wordt nu eindelijk bevestigd.

 3. Nico zegt op

  Ja, ik ben ook een voorstander om de Bhat met 10% te devalueren.
  Maar dan wel graag einde van de maand als ik geld opstuur vanuit Nederland.
  Anders ben ik bang dat het effect over 2 á 3 weken is weg gevloeid.

  Wij weten het wel hé Roel.

  Groetjes Nico

 4. Bert zegt op

  Ligt ook aan de al 3 jaar durende crime om geen strandstoelen meer op Patong Beach te plaatsen. Hoor en zie om me heen dat zeer veel strandliefhebbers verdwijnen naar Vietnam, Indonesië, Maleisië, Myanmar en Cambodja. Momenteel is 60% van de bezoekers op Phuket Chinees en die besteden hun geld bij de juwelier en in winkelcentra. Barretjes, taxi’s, restaurants, massagesalons hebben hier helemaal niets aan.

 5. Henk Hauer zegt op

  Het enige dat een regering kan doen om de economie te stimuleren is de aarde van de munt bijstellen.
  een regering kan niet meer doen ,dan het land wat prijs betreft concurerent houden. Een regering van een land heeft geen invloed op de wereld handel

 6. teun zegt op

  De industriele productie 0 %??? Dat lijkt me een tikfout. Zal wel de (niet) stijging ervan zijn. je

  En ja, als militairen ergens het roer overnemen, is dat meestal niet goed voor investeringen en andere terreinen van de economie. Toerisme krijgt in dat scenario ook vrijwel nooit een “boost”.

  En daarnaast: het in afgelopen decennia weinig gestructureerde economisch beleid kun je niet in een paar jaar coorigeren.

  gewoon kijken hoe het afloopt.

 7. Daniël M. zegt op

  Ik geloof dat we naar verschillende elementen moeten kijken:

  Wie staat er aan het hoofd van Bangkok Post? Wie staat er aan het hoofd van Bank of Thailand?
  Deze kunnen mogelijk tegenstander zijn van de militaire junta.

  Over de maatregelen van de junta tegen de zero-dollar tours hebben we al gelezen op dit blog. Het enige voordeel van die zero-dollar tours zouden het aantal Chinese toeristen geweest zijn die naar Thailand gevlogen hebben. Dat zou nu grotendeels weggevallen zijn. Maar wat was het voordeel van die toeristen in Thailand voor Thailand zelf? We hebben op dit blog kunnen lezen, dat de uitgaven van die Chinezen in Thailand via allerlei konstrukties terug naar China zouden vloeien.

  Toen koning Bhumibol overleden is, is het normale leven zowat stilgevallen. Evenementen zijn afgelast en de Thai zijn massaal gaan rouwen. Die heeft de ekonomie in Thailand ongetwijfeld veranderd. Veel toeristen zullen ongetwijfeld om deze redenen hun reis naar Thailand uitgesteld hebben tot het normale leven weer op gang zal komen.

  In de reaktie van Roel heb ik gelezen, dat de Euro het hoofdzakelijke probleem zou zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Alleen zouden de Europeanen misschien iets minder uitgeven in Thailand. Maar wat is het aandeel van de European in Thailand? De devaluatie van de Russische Roebel zal volgens mij ongetwijfeld een grotere rol gespeeld hebben dan de zwakkere Euro. Maar daarnaast zijn er noch de Japanners, de Zuid-Koreanen, de Indiërs, de toeristen uit andere Aziatische landen, de Verenigde Staten en Canada, de Golfstaten, Australië en nog enkele andere landen (noem maar op): voor hun verandert er volgens mij niks. Zij zullen volgens mij gewoon naar Thailand blijven reizen zoals voorheen… Alleen de onenigheid met het beleid in Thailand (de Junta) en de rouw om de dood van koning Bhumibol zal wellicht sommige mensen uit deze landen (voorlopig) weerhouden om naar Thailand te reizen.

  Volgens mij ligt de voornaamste oorzaak bij de armoede en de alsmaar dalende koopkracht bij het grootste deel van de Thaise bevolking en de groter wordende kloof tussen de elite en de modale Thaise bevolking.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben het met je eens, Daniel M, en vooral met je laatste zin. De koopkracht is ingezakt, wat vooral in de informale sector merkbaar is waar 70 % van alle Thais in werken. Ik hoor dat in wnkeltjes, restaurantjes, markten, landbouwbedrijfjes ed de omzet met tussen de 10 en 30 % is gedaald. Mijn ex verkoopt varkensvlees op de markt, voorheen 1 beestje per dag, nu 2 in 3 dagen. Deze achteruitgand zal zich in de komende maanden voortzetten in andere sectoren. Het zijn interne oorzaken, onzekerheid over de toekomst bv, , en niet zozeer internationale factoren.

  • Petervz zegt op

   Klopt, een langdurig militair bewind, onduidelijkheid over terugkeer naar democratie, een nieuwe Monarch, leiden allemaal tot onzekerheid. En in tijden van onzekerheid stelt men aankopen uit. Dat heeft dan weer gevolgen op de hele keten, minder omzet, minder productie, minder transport => minder banen. Een vicieuze circel.

 8. michiel zegt op

  Ik geloof niet dat de bath gezakt is . Kreeg vandaag nog maar 37thb per euro . Of de euro is onderuit en dat heb ik gemist.

  • Khun Peter zegt op

   De euro is gezakt door problemen in Italië

  • Frans Nico zegt op

   De koers van een munt schommelt altijd en hangt van verschillende factoren af, vooral van vertrouwen. Maar kijk nu eens naar het verloop van de koers van de Thai Baht t.o.v. de €uro op de website http://www.valuta.nl/koers_grafieken en stel het in op 4 jaar. Dan zie je dat de koers behoorlijk kan schommelen maar wijkt de koers van nu nauwelijks af van die van 4 jaar geleden. Als de koers van de Thai Baht zakt schreeuwt iedereen het van de daken, maar als die stijgt hoor ik NIETS…

   De neergang van de Thaise economie heeft dan ook niets te maken met de koers van de Thai Baht maar met het vertrouwen van consument en bedrijven.

  • theoS zegt op

   Euro-Baht 38.37-. 06 oct. 0600 uur. Dat is voor je bank gaat graaien.

 9. l.lagemaat zegt op

  Het annuleren van 30 vluchten of meer per dag zou 18.000 toeristen minder opleveren?!
  Dus per vlucht ongeveer 600 personen. Rekenen is niet de sterkste kant van de Thai en kan
  een economisch probleem opleveren evenals het inzicht en besluitvorming in bepaalde situaties.

  • Daniël M. zegt op

   “De afgelopen twee maanden hebben Thaise en Chinese luchtvaartmaatschappijen elke dag 30 of meer vluchten geannuleerd, dat zijn 18.000 toeristen per dag”

   Als er exakt 30 vluchten afgeschaft zijn, dan gaat het om 600 personen per vliegtuig.
   De berekening van I.Lagemaat klopt tot dusver.

   Maar het gaat om 30 vluchten OF MEER. Misschien moeten we de klemtoon leggen op dat laatste.
   Stel dat het 35 vluchten zijn, dan zijn dat 514 passagiers per vliegtuig;
   Stel dat het 40 vluchten zijn, dan zijn dat 450 passagiers per vliegtuig;
   Stel dat het 45 vluchten zijn, dan zijn dat 400 passagiers per vliegtuig.

   De gemiddelde kapaciteit van de meeste grote vliegtuigen (waaronder de Airbussen A330 en A340 en de Boeings 777) schommelt ronde de 300 zitplaatsen.
   Bij de Airbus A380 (meer dan 500) en de boeing 747 (400 – 500) ligt het aantal nog hoger, maar deze vliegtuigen komen veel minder voor dan de eerder genoemde.

   Daarbij moet er nog verondersteld worden, dat de vliegtuigen volzet zijn, hetgeen in de praktijk absoluut niet altijd waar is.

   Ofwel zijn er meer vluchten afgelast, ofwel is het aantal toeristen per dag (sterk) overdreven…

   In een ander artikel, dat op 3 december verschenen is op Thailandblog, staat te lezen dat de Thaise kennis van het wiskunde op de 26ste plaats staat in de rangschikking van 39 landen…

   Misschien kunnen we ons vragen stellen over de kwaliteit van de Thaise berichtgevingen met cijfers…

   • Frans Nico zegt op

    Een vliegtuig moet altijd weer terug naar zijn vertrekpunt. Als een heenvlucht wordt geannuleerd, dan volgt daaruit dat ook de terugvlucht komt te vervallen. Mogelijk bedoelt met 30 retourvluchten van toestellen met circa 300 stoelen.

 10. Jan S zegt op

  Gratis gouden tip !
  De waarde van de Baht met 20% verlagen.

 11. John Chiang rai zegt op

  Dat een betere koers van de Thai Bath t.o.v. de Euro de export en het toerisme kunnen bevorderen is hoewel een feit, zeker niet het enigste probleem. Het grootste probleem is de huidige militair regering,die misschien een ogenschijnlijke rust geeft,die er in werkelijkheid niet heerst. Ook de nieuwe grondwet brengt het land steeds verder weg van een werkelijke democratie, die ook voor buitenlandse investeerders en zakenrelaties een onzekere factor is. Zelfs wat het toerisme betreft,krijgt men bij de verschillende maatregelen die genomen worden vaak de indruk,dat alles gebeurd onder een militairische herachie. Een herachie die geen enkele andere mening,of zelfs toeristen wens toelaat. Als we alleen o.a. kijken naar het rigoreuse strandstoelen verbod,of de voortdurende veranderingen in de visa bestemmingen krijg je vaak het gevoel,dat ze helemaal niet aangewezen zijn op het toerisme. Bij alle nieuwe visa bestemmingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd,zie ik hoewel veranderingen,geen enkele werkelijke verbetering.

 12. dirk zegt op

  Zolang 1% van de Thai people 58% bezit in handen heeft en de Thb kunstmatig hoog houdt, kan je natuurlijk wel klagen, dat het allemaal wat minder gaat. De kruik gaat net zolang te water totdat die barst.
  Een kunstgreep met de visa, is niet meer dan een verhullende pleister op de wonde.
  Mede gezien de schuldenlast van de middeninkomens, die de drijvende kracht in de Thaise economie zouden moeten zijn, heeft een verlammend effect. Mensen met schulden zijn op een gegeven moment niet meer in staat om de koopkracht op peil te houden. Wat het nog erger maakt, dat dit vaak mensen in overheidsdienst zijn, zodat er nog een uithollend effect van binnenuit ontstaat. Of meer Chinese touristen, dat kunnen compenseren kan ik me niet voorstellen. Al komt half China hierheen, dan nog niet.
  Een andere manier van denken, hervormingen van binnenuit, beter onderwijs en gelijke kansen voor iedere Thai dat zou het moeten zijn. Maar dan zijn we twee generaties verder.

 13. ruud zegt op

  Ik wil een kanttekening maken bij die teruggelopen export.
  Als ik mij niet vergis, worden de toeristeninkomsten ook als export geteld.
  Dan is het teruglopen van de export gedeelteijk, of misschien volledig te wijten aan de inzakkende inkomsten van het toerisme.

  De grootste vraag is, waarom de huishoudschulden in een maand tijd zo sterk zijn gestegen.
  Of zijn er minder loansharks en wordt het geld nu bij een bank geleend en worden de schulden zichtbaar?

  @I.lagemaat: ik heb wel eens gelezen over staanplaatsen in de vliegtuigen, in plaats van zitplaatsen.
  En Chinezen zijn meestal niet zo groot.
  Je kunt de tekst trouwens ook nog lezen als: 30 vluchten van Thaise maatschappijen en 30 vluchten van Chinese maatschappijen.
  Want er staat niet Thaise en Chinese luchtvaartmaatschappijen SAMEN…
  En dan gaat het nog maar over 300 passagiers per vlucht.

  • Roel zegt op

   Op een aantal export produkten zit staatssubsidie omdat er anders geen export meer mogelijk is omdat het produkt dan te duur is om uit te voeren.

   We hebben met de subsidie op rijst gezien wat voor uitwerking dat heeft.

   Het hele arbeids proces moet veel beter, ook meer automatisering.
   Als ik zie dat er maar een aantal mensen echt werken en de rest feitelijk toekijkt.
   Er zijn weinig thaien die belasting betalen, natuurlijk wil niemand dat. Zelfs proberen ze onder de belasting op rente uit te kopen door het kopen van onroerend goed en dat weer te verhuren.

   Het hele proces klopt niet in Thailand, dat zal beter moeten, dus hervormen zoals dat zo mooi heet.

   Even terug komend op de toeristen en vooral die niet meer komende chinezen, begrijp wel dat in iedere ticket 700 bath aan airport kosten zittten en een deel toeristen belasting. Laten wij even aannemen dat die 18.000 wegblijvers kloppen, dat wordt er 12.600.000 bath per dag mis gelopen, tel uit waar dat heen gaat op jaarbasis.

   Westerse produkten zijn zowat onbetaalbaar hier geworden door die extra import belasting, voor een Thai al helemaal niet te betalen, althans niet voor de grote groep.

   Er wonen zeer veel expats uit diverse landen, door waardemindering bv van de euro kunnen ook deze expats die de euro hebben minder worden besteed, dat druk de economie ook en dat heeft dus direkt weer te maken met de grote groep thaien die daar afhankelijk van zijn.

   Zelf denk ik dat het nog maar het begin is, ga er vanuit dat ook Thailand en heel Azie straks te maken krijgt met de depressie zoals is geweest in USA en Europa.

  • Petervz zegt op

   Inkomend toerism wordt gezien als een export van diensten.

   In waarde is thaise export hoofdzakelijk auto’s en electronica. Voor beiden is de vraag in de afzetmarkten omlaag. Vandaar dus de export daling

 14. john zoet zegt op

  een beetje klantvriendelijk tegen de farang en espada zou ook kunnen helpen
  tevens de zotte regels omtrent de visa afschaffen voor de mensen die hun pensioen en spaarcenten willen op maken in Thailand.
  ze weten niet wat ze moeten verzinnen om je het geld uit je zak te kloppen en als je betaald hebt moet je nog elke drie maanden het land uit
  eigenlijk moesten eens drie maanden geen enkele toerist meer komen zodat ze eens wakker werden .
  het is jammer voor de gewone hardwerkende Thai het blijft voor mij toch een van de mooiste landen in de wereld

 15. Gilliam zegt op

  Natuurlijk drukt de dood van de koning en de dure Baht tijdelijk op de economie.. maar.. kijk eens wat er de laatste jaren gebeurt rond BKK.. de economische actieviteiten boosten zoals nooit ervoor.. daar kunnen wij in Europe alleen maar naar kijken en erg jaloers op zijn.

 16. antoinette zegt op

  wij zijn net terug van een zakentrip en tevens vakantie eraan vastgeplakt in Thailand.
  Mijn man en ik kwamen aan in Bangkok op 18 oktober vrij kort na de tragische dood van hun dierbare Koning, alle mensen liepen daar in het zwart en er waren bijna geen of nauwelijks toeristen te ontdekken, mijn man en ik liepen ook in het zwart om respect te tonen voor de Thaise bevolking. Toeristen gaan nu eenmaal niet graag naar oorden waar mensen in de rouw zijn, erg spijtig voor de bevolking. Wij doen behoorlijk wat zaken daar maar merken ook dat onze euro zo gekelderd is dat het behoorlijk wat pingelen kost om tot een goede prijs te komen. Thailand is elke x als we daar gaan handelen en dat is toch zeker 3x per jaar ze blijven de prijs maar omhoog gooien, en dat het een logisch verhaal is dat we naar landen gaan uitwijken waar het goedkoper is. En ook wij zagen op het drukke kruispunten dat de politie ingrijpt en Thaise mensen op de scooter en goedkope bussen met banden waar geen profiel meer opzat die aan de kant werden gezet en dat ze bekeurt werden, ze proberen om weer structuur en orde en regelmaat te creeren om deze overvolle geweldige stad een stukje veiliger te maken ook voor ons toeristen. Mijn man en ik zijn verzot op Thailand, de mensen het eten de heerlijke massages maar in de afgelopen 10 jaar zijn de prijzen zo ongelooflijk gestegen en heel veel Europeanen

 17. antoinette zegt op

  wijken daardoor uit naar goedkopere landen. groetjes Antoinette

 18. Jos zegt op

  Allee we zijn weer bezig op den Euro, dat de economie iets minder is begrijp ik wel. Maar ik klaag niet ben gelukkig dat ik in Thailand verblijf,pas je aan iets minder Euros. Bespaar iets op het nachtleven,iets minder barretjes,iets minder meisjes. Moet wij daar ongelukkig voor zijn,nee. Voorbeeld: iets meer sport,minder nachtleven. En je bespaard!

 19. Fransamsterdam zegt op

  Het is bepaald geen wonder dat de gebeurtenis in oktober en de daarmee gepaard gaande maatregelen niet onopgemerkt voorbij gaan.
  Maar van de doemscenario’s is gelukkig tot op heden niets uitgekomen en als deze moeilijke periode niet meer dan een rimpeling in de statistieken veroorzaakt mag men zich eigenlijk best gelukkig prijzen.

 20. Paul zegt op

  Natuurlijk kan het aantal mindere toeristen kloppen als er 30 vluchten per dag zijn geannuleerd, want niet alle toeristen zullen met het vliegtuig komen.
  En als ze hier toeristen arresteren die hier bridgen, kost hun dat ook jaarlijks vele duizenden bezoekers.
  Dit zijn over personen met een goed gevulde portemonnee die geen land als toerist zou willen missen, behalve Thailand dan.

 21. chris zegt op

  Ook in Thailand wordt steeds meer duidelijk dat het neo-liberale economische, kapitalistische model (toegepast door alle regeringen in de afgelopen decennia, rood, geel, militair) ten dode is opgeschreven. Er worden fianciele cadeautjes uitgedeeld aan de minderbedeelden maar van structurele oplossingen voor de oorzaken van de economische crisis, met o.a. belastingmaatregelen voor de rijken is absoluut geen sprake. Het gaat niet alleen om de waarde van de Baht, ook niet om de geringere groei van het toerisme (want het toerisme groeit nog steeds) maar om betere opleidingen, landbouwbeleid, inkomensbeleid (met name verhoging van het minimumloon) en het tegengaan van wegvloeien van in Thailand verdiend geld (via de aankoop van aandelen en onroerend goed in het buitenland en zelfs hele bedrijven of voetbalclubs).CP kocht onlangs een Amerikaans voedselbedrijf voor ruim 1 miljard Dollar.
  De rijken in dit land zijn niet alleen decadent maar ook kortzichtig en niet vaderlandslievend.

  • Ger zegt op

   Een van de redenen,misschien wel de belangrijkste, waarom de baht niet gedevalueerd zal worden is dat dan de waarde van de buitenlandse bezittingen van de bovenlaag aan zienlijk in waarde zal dalen. Men zag dit in1997 bij de toenmalige devalutie en verdamping van vermogens.

   • chris zegt op

    beste Ger. Die waarde van buitenlandse vermogens verandert niet want die wordt niet gewaardeerd in Thai Baht.

    • Frans Nico zegt op

     Als de waarde van buitenlands vermogen niet wordt gewaardeerd in Thai Baht, dan is ook niet bekend of die waarde verandert.

   • Frans Nico zegt op

    Een munt zal officieel worden gedevalueerd als de markt dat al niet eerder heeft gedaan. Devaluatie is het rechtzetten naar een feitelijke situatie.

    Een regering zal zich nooit laten leiden door (de oorspronkelijk buitenlandse investeringen in) buitenlandse bezittingen. Buitenlandse investeerders houden daar ook rekening mee. Voor een regering is naast een feitelijke waardedaling een devaluering een middel om de economie aan te sturen. Immers, export wordt goedkoper.

  • Frans Nico zegt op

   In grote lijnen ben ik het met jou eens. Echter, Het opkopen van buitenlandse bedrijven is veelal bedoelt om afzetmarkten te vergroten. Daarmee kan de afzet van binnenlandse productie worden verhoogd. Een bijkomend voordeel is dat als de binnenlandse munt wordt gedevalueerd, de buitenlandse waarde t.o.v. de binnenlandse muntwaarde (na devaluatie) wordt vergroot. Dat is pure winst.

  • Tino Kuis zegt op

   De investeringen van het buitenland in Thailand zijn dramatisch gedaald, vooral het laatste jaar terwijl, zoals Chris al opmerkte, Thais geld steeds meer in het buitenland wordt geinvesteerd. De rijken in Thailand zien de bui al hangen.

 22. jan zegt op

  De Thaïse bath is te duur en moet dringend devalueren. De corruptie tiert nog steeds welig…Dit jaar hebben 600 Belgen die in Thailand woonden het land definitief verlaten. Ik vermoed dat dit ook andere nationaliteiten treft….Er moet duidelijkheid komen en consistente regels zonder corrupte ambtenaren…Maar…kàn dit?

 23. peterk zegt op

  Grappig. De TAT ontving vandaag de 30 miljoenste toerist voor 2016 in Bangkok.
  (29,88 in 2015) Het betreft Huang Junyi 27 jaar uit Guangzhou. Imiddels breed uitgemeten in chinese kranten.

 24. Slagerij van Kampen zegt op

  Heb wel eens gelezen dat men in sommige economieën de corruptie beter met rust kan laten anders stort de hele zaak in.

  • Frans Nico zegt op

   Voor de crisis maakte het zwarte circuit van Spanje 25 procent van de totale economie uit. Sindsdien wordt dat met succes aangepakt en herstelt Spanje zich goed.

 25. Jasper zegt op

  Klagen dat de Baht zo duur is, of de Euro te weinig waard – wat maakt het uiteindelijk uit? Vroeger gingen we naar Italie, en toen dat te duur werd achtereenvolgens naar Spanje, Griekenland, Turkije, Egypte en Tunesie. Ook hier kunnen we gewoon met de voeten stemmen. Heel de wereld ligt open, om te beginnen de rest van Azie.
  Kom je nog eens ergens!

 26. marino zegt op

  Onlangs zei iemand tegen me ,die een zeer machtige thaise zakenman kent dat diegene die aan de macht zijn, met het meeste kapitaal. Hij raadde ooit Taksin aan om uit de politiek te stappen en terug zaken te doen in Thailand. Achter de schermen kunnen we veel meer invloed uit oefenen op eender welke regering.

  Ik noem dat maffia praktijken.

 27. Marc Breugelmans zegt op

  Dat het toerisme daalt is een feit , dat het steeds moeilijker maken om een visum voor drie / zes maanden te krijgen zal hier wel niet vreemd aan zijn , dit is althans de situatie in Berchem (Antwerpen) en ik vermoed bij meerdere consulaten of ambassade’s .
  Het tegenovergestelde zou wel werken , en zou het toerisme een boost kunnen geven , waarom toch al dat moeilijk gedoe ?

  • chris zegt op

   beste Marc. Kijk naar de cijfers. Het toerisme naar Thailand STIJGT nog steeds. Wellicht zou het nog meer kunnen stijgen. Visa voor drie en zes maanden voor toeristen? Om hoeveel van deze ’toeristen’ gaat het dan: een paar duizend op de 30 miljoen? Dat is minder dan 1 %. Zet geen zoden aan de dijk.

 28. Nelly zegt op

  Inderdaad, de toeristvisa is niet echt voor de doorsnee toerist. Je mag sowieso een maand vrij verblijven zonder visa. Wat wel zou helpen is de valuta weer op orde brengen. Het is nu gewoon te duur voor veel toeristen. Wat ook nog zou helpen is meer klantvriendelijkheid in de toeristische regio’s . En dan bedoel ik vooral de vele afzetterij door taxi’s en andere Thai, die denken dat iedere Farang milionair is. In de toeristen area’s kan je geen metertaxi krijgen, tenzij je er 20 uitprobeert. Tuktuks die onder valse voorwendels toeristen lokken, etc. Ik persoonlijk vind Thailand niet echt er op vooruitgaan voor de toeristen

 29. François zegt op

  Volgens dit bericht is het gratis visum niet voor alle nationaliteiten, maar slechts voor 19 (waaronder wij helaas niet vallen) http://www.ttrweekly.com/site/2016/11/thailand-hands-out-free-visas/comment-page-1/

 30. François zegt op

  Aanvullend op mijn reactie van zojuist: de vrijstelling was inderdaad eerst voor 19 nationaliteiten, maar is nu uitgebreid tot alle nationaliteiten. Ze geldt wel uitsluitend voor single entry visa. Via deze link http://www.thaiembassy.org/penang/th/news/3794/73233-Temporary-Tourist-Visa-(Single-Entry)-fee-exemptio.html vind je de officiele bekendmaking. Let op, de pagina zelf is in het Thais, maar als je op de afbeelding klikt krijg je de bekendmaking in het Engels.

 31. Ad zegt op

  Het ligt niet aan het Leger wat nu regeert, maar aan de corruptie die er eerst was. Het Leger wil daar nu niet aan meedoen en krijgt tegenwerking vanuit de Buitenlanden, die de corruptie gewend waren. Nu dat niet meer lukt, krijgt Thailand een soort straf, omdat meer eerlijkheid zelden beloond wordt. In zekere zin, is het Leger altijd een soort Bewaker geweest van de Democratie en dat willen de meesten niet inzien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website