Het regenseizoen begint volgend jaar eerder dan gebruikelijk en het gaat gepaard met zware regenval als gevolg van La Nina, voorspelt de Meteorological Department. Vermoedelijk kunnen weer overstromingen worden verwacht. Ook in de maanden januari tot april zijn regens te verwachten.

Anond Snidvongs, directeur van het klimaatbureau START en een betrouwbaar voorspeller gebleken, vindt dat het Strategic Committee for Water Resources Management snel maatregelen moet nemen ter voorkoming van overstromingen, want over vijf maanden begint het regenseizoen al. Overheidsdiensten dienen zich te concentreren op onderhoud, zegt hij. Vijf zaken zijn van belang: stuwdeuren, waterkeringen, kanalen en rivieren, waterpompstations en wateropslaggebieden. ‘We have to start working now’, zegt Anond. ‘Any delay could lead to a repeat of the 2011 flood catastrophe.’

– Cambodja heeft voorgesteld Veera Somkwamkid, co-leider van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) en zijn secretaresse uit te ruilen tegen Cambodjanen die in Thailand in de gevangenis zitten. Beiden zitten al een jaar in Phnom Penh gevangen; ze zijn tot respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens spionage en illegale betreding van Cambodjaans grondgebied. Het aanbod is gedaan tijdens een gesprek van minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) met zijn Cambodjaanse ambtsgenoot en premier Hun Sen.

– De overheveling van een schuld van 1,14 biljoen baht van de regering naar de Bank of Thailand gaat niet door als het land daardoor wordt benadeeld, zegt minister Kittiratt Na Ra-Nong, die als vice-minister-president verantwoordelijk is voor economisch beleid. Het kabinet heeft dinsdag besloten de schuld over te hevelen om ruimte vrij te maken voor uitgaven op het gebied van watermanagement. De Bank of Thailand verzet zich er sterk tegen; de operatie zet de financiën van de bank onder druk en ondermijnt haar geloofwaardigheid, zegt de BoT-gouverneur. De schuld bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), aangegaan tijdens de financiële crisis van 1997 ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen.

– Zolang ik minister van Transport ben, zullen we de markt nooit teruggeven aan de gemeente, zegt minister Sukumpol Suwannatat (Transport) naar aanleiding van de exploitatieoverdracht van weekendmarkt Chatuchak van de gemeente Bangkok naar de State Railway of Thailand (SRT). Die uitspraak is niet zo raar, want zelf exploiteren is goed voor een jaarinkomen van 420 miljoen baht. [Althans volgens dit bericht. Eerdere berichten noemen andere bedragen.]

Op 2 januari loopt de exploitatieovereenkomst van de SRT, eigenaar van de grond, en de gemeente Bangkok na 25 jaar af. De afgelopen maanden heeft de gemeente zich sterk verzet tegen beëindiging en onlangs nog protesteerden kooplui tegen de overname. Maar het baat allemaal niet, want afgelopen dinsdag gaf het kabinet het groene licht.

– Het heeft even geduurd sinds hij zich begin deze maand bij de politie aangaf, maar eindelijk is roodhemdleider Arisman Pongruangrong vrij man. Woensdag liet de provinciale rechtbank van Songkhla hem op borgtocht vrij, nadat eerder het hooggerechtshof hem na drie verzoeken vrij liet. In Bangkok staat Arisman terecht wegens terrorisme; in Songkhla wegens smaad.

– De broer van de zondag vermoorde Udon Kraiwatnussorn heeft de vice-Kamervoorzitter een petitie overhandigd met het verzoek de immuniteit van Democratisch parlementslid Khanchit Thapsuwan, die van de moord wordt verdacht, op te heffen. Volgens de broer, zelf ex-parlementariër, hebben de verdachte en zijn familie getuigen onder druk gezet. De vader zou woensdag de plaats delict, een benzinestation in Samut Sakhon, hebben bezocht en ooggetuigen hebben bedreigd. Tegen Khanchit is een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar vanwege zijn parlementaire immuniteit kan hij niet in voorarrest worden genomen.

– Binnen- en buitenlandse bedrijven wordt door de regering steun aangeboden bij het herverzekeren van hun eigendom, mochten verzekeraars weigeren hen te verzekeren of hogere premies vragen wegens het risico op overstromingen. Het kabinet heeft hiervoor een fonds van 50 miljard baht gevormd. Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Handel) is de kans dat het fonds wordt aangesproken echter uiterst klein gezien de inspanningen van de regering voor nieuwe watermanagementprojecten.

– Pheu Thai-parlementslid Sa-nguan Pongmanee zegt 50.000 handtekeningen van bewoners in Lamphun te hebben verzameld ter ondersteuning van wijziging van de grondwet via een assemblee van burgers (1 per provincie en 20 academici). In Pheu Thai zijn stemmen opgegaan om de assemblee achterwege te laten (tijdrovend en duur) en de grondwet direct via parlementaire behandeling te wijzigen.

– De president van het Constitutionele Hof vindt wijziging van de grondwet niet nodig, want gaten in de wet kunnen altijd worden gevonden en misbruikt. De sleutel om problemen op te lossen is volgens hem het nastreven van een betere moraal.

De president verzet zich ook tegen wijziging van artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht. Als dit artikel wordt geschrapt, moet ook artikel 8 van de grondwet worden ingetrokken. ‘It stipulates the King shall be enthroned in a position of revered worship and shall not be violated and no person shall expose the King to any sort of accusation or action.’

– Eerst enkele correcties: De voorspelling van de ziener Pla Bu over het instorten van de Bhumibol dam op 31 december 2011 om 22 uur deed hij op 6-jarige leeftijd, 37 jaar geleden en niet 38 jaar geleden, zoals de krant gisteren meldde. Hij voorspelde dat voordat hij stierf, dus we mogen aannemen dat hij op 6-jarige leeftijd is overleden, alhoewel de krant dat niet vermeldt. De voorspelling circuleert sinds enige tijd op internet en is het gesprek van de dag. De directeur-generaal van het Mineral Resources Department heeft de bevolking opgeroepen niet in paniek te raken. Hij noemt de voorspelling ‘baseless’. De provincie en het elektriciteitsbedrijf hebben een countdown feestje op de dam georganiseerd.

– De Civil Court heeft een belangrijke uitspraak gedaan voor bedrijven die vorig jaar mei in brand zijn gestoken of geplunderd. Als verzekeringsmaatschappij Muang Thai Insurance niet in beroep gaat, moet ze voedingsbedrijf Emtham Co 16,5 miljoen baht uitkeren. Volgens de verzekeraars valt de schade niet onder de dekking, maar de bestuursrechter denkt daar blijkbaar anders over.

– Een voormalige politieofficier is aangehouden omdat hij vrijdag vanuit zijn pick-up truck op de Ratchadaphisekweg andere auto’s beschoot. Twee personen raakten daarbij gewond en zes auto’s werden beschadigd. De politieman was vorige maand ontslagen vanwege vermeende betrokkenheid bij drugshandel. Hij had ook een verleden van drugsgebruik.

– Een politieagent is om het leven gekomen toen hij werd aangereden door een motorfiets. De bestuurder werd ernstig gewond. De agent bemande een checkpoint in Lam Luk Ka (Pathum Thani), dat loerde op straatracers. Drie personen zijn aangehouden, waaronder twee minderjarige meisjes.

– Een duimpje omhoog voor de regering vanwege drugsbestrijding en een duimpje omlaag voor haar management van de overstromingen. Dat zeggen respondenten in een peiling van Abac. Ondervraagd werden 2.104 personen in 17 provincies. De ondervraagden waren ook niet te spreken over de prestaties van de regering ten aanzien van de kosten van levensonderhoud en over interne conflicten in de regering. Positief vonden ze behalve de drugsbestrijding, de relatie met buurlanden en de organisatie van festiviteiten ter gelegenheid van vaderdag.

– De kwaliteit van lucht en water is verbeterd, maar afval vormt een groot probleem. Aldus het jaarlijkse rapport van het Department of Pollution Control. De gemiddelde hoeveelheid deeltjes in de lucht van grote provincies en Bangkok is gezakt van 41,5 microgram per kubieke meter vorig jaar naar 37,6 dit jaar. De hoeveelheid afval is daarentegen met 5,5 procent omhoog geschoten naar 0,84 miljoen ton. Alleen al Bangkok is goed voor 9.500 ton per dag (plus 8 pct). Slechts 26 procent van het huisvuil wordt recycled. Het streven is 30 procent.

De waterkwaliteit is dit jaar met 30 procent toegenomen tegen 19 procent vorig jaar. De langdurige overstromingen hebben de waterkwaliteit slechts korte tijd negatief beïnvloed.

Map Ta Phut Industrial Estate in Rayong wordt nog steeds geplaagd door een te hoge concentratie VOC’s (volatile organic compounds), zoals benzeen, butadiene en chloroform.

www.dickvanderlugt.nl

1 reactie op “Kort Thais nieuws – 30 december”

  1. loe zegt op

    Dit vind ik een zeer goede rubriek. Alle hoogte en dieptepunten lekker compact
    vertaald in het Nederlands en niet alleen roze zonnebrillen nieuws.
    Geweldig Dick.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website