Driemaal was ook scheepsrecht voor Arisman Pongruangrong, de roodhemdleider die 18 maanden voortvluchtig was en zich begin december aangaf.

Dinsdag werd het derde verzoek om vrijlating op borgtocht door het hooggerechtshof gehonoreerd, maar vrij man is Arisman nog niet. Hij verdween weer achter de tralies in verband met een aangifte wegens smaad, gedaan door een parlementslid van de Democratische partij. Dus moet er opnieuw om borgtocht worden gevraagd, nu in de provincie Songkhla, waar de aangifte is gedaan.

– De eigenaresse van een vakantiepark in het district Pran Buri (Prachuap Khiri Khan) is gistermiddag om het leven gekomen toen haar pick-up truck in botsing kwam met een trein. De trein ontspoorde en twee spoorwagens kantelden, die daarna vlam vatten. 129 passagiers raakten gewond; 29 van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis van Pran Buri.

– De voorzitter van de roodhemdgroep Khon Rak Udon is veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden gevangenisstraf voor zijn aandeel in een aanval op demonstranten van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) in juli 2008. Daarbij werden verschillende personen gewond, van wie sommige ernstig. Na de uitspraak deed hij een verzoek om vrijlating op borgtocht en zei in beroep te zullen gaan.

– De geruchtenmachine draait weer volop in de provincie Tak. De Bhumibol dam zou het op Nieuwjaarsdag begeven. Om dat gerucht te kop in te drukken organiseren de provincie en het elektriciteitsbedrijf op 31 december bovenop de dam een countdown feestje. De voorspelling dat de dam het zou begeven werd 38 jaar geleden door de ziener Pla Bu op zijn sterfbed gedaan. De telefoon bij de provincie staat roodgloeiend door telefoontjes van mensen die benedenstrooms wonen.

– Er moet sinds vanmiddag weer betaald worden in de parkeergarage van vliegveld Suvarnabhumi. Dit heeft de Civil Court bevolen, die zich buigt over het conflict tussen de luchthaven en de beheerder van de garage. De rechtbank heeft de twee partijen opgedragen een oplossing te zoeken voor hun conflict. Airports of Thailand beëindigde eerder het contract met de beheerder, omdat hij zich niet zou houden aan contractuele afspraken, en maakte parkeren gratis.

– De Disaster Prevention and Mitigation Department waarschuwt de bewoners van 10 provincies in het Zuiden voor zware regen en hoge golven, die tot maandag duren. Vooral gebieden tussen aan de ene kant bergen en de andere de kust lopen het grootste risico. De kustweg tussen Yaring en Panare in de provincie Pattani is al deels weggespoeld. Verschillende kustdorpen zijn ook al geteisterd door golven.

– Het Special Investigation Committee heeft besloten acht strafrechtelijke onderzoeken te accepteren als special case. [Wat dat wil zeggen, vermeldt het bericht niet.] Het betreft in een aantal provincies illegale houtkap van palissander, illegale uitgifte van grondeigendomspapieren, illegale bebouwing op overheidsland, illegale mijnbouw, vervalsing van documenten, gedwongen prostitutie, drugshandel, online gokken en wapensmokkel. [Dat zijn er dus negen.]

– Komen Veera Somkhwamkid en zijn secretaresse, die in Phnom Penh gevangen zitten wegens spionage en illegale betreding van Cambodjaans grondgebied, morgen vrij? Sommigen geloven dat het minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) gaat lukken hen vrij te krijgen. Surapong praat vandaag met zijn Cambodjaanse collega en premier Hun Sen.

Sinds Pheu Thai aan de macht is, zijn de verhoudingen met Cambodja aanzienlijk verbeterd. Hun Sen heeft eerder beloofd zich sterk te maken voor vermindering van de straf voor het tweetal. Veera is tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld; zijn secretaresse tot 6 jaar. Tegen hun veroordeling zijn ze niet in beroep gegaan. Wanneer ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten, kunnen ze om gratie verzoeken. Wanneer het Surapong zou lukken strafvermindering te regelen, kunnen ze van die mogelijkheid gebruik maken.

– Geen feestje op 2 januari wanneer de State Railway of Thailand (SRT) de exploitatie van weekendmarkt Chatuchak overneemt van de gemeente Bangkok. De SRT is bang voor een confrontatie met kooplui die zich tegen de overname verzetten. Maar de overname gaat sowieso door, ondanks de protesten en ondanks het verzet van de gemeente, die de markt de afgelopen 25 jaar exploiteerde en daar een leuk centje aan overhield. [Dit bericht noemt 7 tot 11 miljoen baht per jaar. Een vorig bericht had het over ‘huge profits’.] Gouverneur Sukhumbhand Paribatra weet nog niet of de gemeente verdere stappen gaat ondernemen.

– Roodhemdsupporter Kamla Chomchuen verdwijnt voor 10 jaar achter de tralies omdat hij op 14 mei vorig jaar van soldaten drie M16 geweren en 150 patronen heeft gestolen. Kamla zegt dat de politie zijn bekentenis heeft afgedwongen, maar drie leden van de Royal Guard hebben hem geïdentificeerd als de persoon die hen aanviel.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website