Bangkok, economische zones en dicht bevolkte gebieden zullen in de toekomst gespaard blijven van overstromingen. Maar bepaalde landbouwgebieden kunnen niet beschermd worden.

Dit toekomstbeeld wordt werkelijkheid wanneer de lange-termijnplannen van de regering zijn uitgevoerd, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Handel). Vandaag buigt het kabinet zich over de plannen, die onder andere de aanleg van waterwegen aan beide zijden van de Chao Praya behelzen. Ook een plan voor de korte termijn komt ter sprake. Dat bestaat uit verbetering van stuwdeuren, beheer van dijken, compensatie voor slachtoffers, verbeterd beheer van watervoorraden tijdens overstromingen en droogtes en verbetering van de waterafvoer naar de Golf van Thailand.

– Khanchit Thapsuwan (Democraten), parlementslid voor Samut Sakhon, wordt gezocht voor de moord op de president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation. De provinciale rechtbank van Samut Sakhon heeft toestemming verleend voor een arrestatiebevel. De politie zal de Kamervoorzitter om toestemming voor vervolging vragen omdat hij als parlementslid immuniteit geniet. Het slachtoffer, Udon Kraiwatnussorn (49), werd zondagmiddag acht maal in zijn hoofd geschoten in een toilet van een benzinestation in tambon Tha Sai tegenover Big C Mahachai.

– In 24 supermarkten zijn 221 verdachte producten in 3.167 Nieuwjaars cadeaumanden gevonden door de Food and Drug Administration. Bij zeven supermarkten ontbraken labels, inclusief uiterste verkoopdatum. De Foundation for Consumers vraagt de namen bekend te maken, maar dat doet de FDA niet.

– Op tussen de 20.000 en 30.000 rai bosgebied in het district Suan Phung (Ratchaburi), eigendom van het Treasury Department, zijn illegaal vakantieparken aangelegd c.q –huizen gebouwd. Er gaan luchtfoto’s gemaakt worden, waarna de eigenaren worden gesommeerd te vertrekken. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– De Administrative Court heeft het verzoek van de eigenaar van een illegaal aangelegd vakantiepark in nationaal park Thap Lan om uitstel van sloop afgewezen. Het park heeft begin deze maand 48 eigenaren gesommeerd hun eigendom af te breken. De eerste vakantieparken zijn al door parkstaf gesloopt. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– Eén verdachte is al aangehouden, nu de overige drie nog. De politie verzamelt momenteel bewijsmateriaal om hen te kunnen arresteren. De vier mannen worden verdacht van het plaatsen van 6 bommen op 3 plaatsen in Bangkok-oost. Een verband met de bom die op 7 december werd gevonden voor het kantoor van de Government Lottery is nog niet gevonden.

– Arisman Pongruangrong, de roodhemdleider die 18 maanden voortvluchtig was en zich op 6 december aangaf, stond maandagochtend voor niets in de rechtbank. Zijn advocaat had het derde verzoek om vrijlating op borgtocht ingetrokken. Hij zei dat zijn verzoekschrift nog niet compleet was en verschillende getuigen moesten zich nog voorbereiden. Arisman wordt beschuldigd van terrorisme.

– De douane in Phuket heeft bij een scheepvaartmaatschappij namaak kleding, brillen en koffers ter waarde van 15 miljoen baht inbeslaggenomen. De douane is momenteel bezig met een onderzoek om een zwendel met nagemaakte producten bloot te leggen.

– In een grensdorp in het district Sangkhom bij de grens met Laos hebben rangers 67 levende schubdieren inbeslaggenomen, die op het punt stonden naar Laos gesmokkeld te worden. De dieren waren bij de Mekong rivier afgeleverd door een pick-up truck en zouden opgehaald worden door een long-tailed boot. De bemanning van de boot nam de benen toen ze de rangers zagen. De dieren zijn in het buitenland 1 miljoen baht waard. Vermoedelijk waren ze bestemd voor restaurants in China.

– In Phuket zijn maandag de tsunami-slachtoffers herdacht. Een herhaling van de ramp is niet denkbeeldig, want het in 2005 geïnstalleerde waarschuwingssysteem is defect. De boeien in zee doen het niet vanwege een gebrek aan reserveonderdelen en sommige waarschuwingstorens functioneren ook niet, zegt Smith Dharmasaroja, voorzitter van de National Disaster Warning Administration. Hij wijst er ook op dat voor de grote golven die maandag op de kust van oost-Thailand beukten, niet is gewaarschuwd. De tsunami van 2004 eiste in Thailand 5.395 levens; 2.817 personen staan te boek als vermist. Ongeveer de helft van de slachtoffers waren buitenlandse toeristen, met name Zweden.

– Protesten ten spijt, een kabelbaan komt er in nationaal park Phu Kradung in de provincie Loei. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat de kabelbaan zonder schade aan bomen kan worden aangelegd. Voordelen zijn dat ouderen het plateau kunnen bereiken en dat het aantal overnachtingen in het park zal afnemen met minder afval als gevolg. De tegenstanders wijzen erop dat aantal bezoekers zal toenemen, wat een risico vormt voor het milieu. Volgens een studie van Team Consulting Engineering and Management uit 2000 gaat de aanleg ten kosten van een kleine veertigduizend bomen.

– Ook maandag teisterden hoge golven en zware regenval zes kustprovincies in het Zuiden van Thailand. Op Koh Samui en Koh Phangan werden op sommige plaatsen kerstfeesten stilgelegd. In de provincie Phatthalung werd het district Khuan Khanun het zwaarst getroffen. Vijfhonderd woningen liepen onder water, afkomstig van de Banthadberg. Ook rubberplantages, rijstvelden en wegen werden beschadigd. Het meteorologisch centrum voor het Zuidoosten heeft gewaarschuwd voor golven van 2 meter in de Golf van Thailand. Dat duurt tot zaterdag. De waarschuwing geldt voor de kust vanaf Nakhon Si Thammarat zuidwaarts.

– Delen van Ayutthaya, Lop Buri, Nakhon Pathom, Pathum Thani, Nonthaburi en Bangkok staan nog altijd onder water, meldt het Emergency Operations Centre for Floods, Storms and Landslides. Het dodental van de overstromingen bedraagt 752; 3 personen worden nog vermist. Meer dan 1,5 huishoudens met 4 miljoen personen zijn gedupeerd.

– In het Zuiden van Thailand zijn na zware regenval acht provincies tot rampgebied uitgeroepen. 147.092 huishoudens met 472.227 personen zijn gedupeerd en meer dan 100.000 rai landbouwgrond is vernield. Tot nu toe zijn 10 personen om het leven gekomen.

– De provincie Prachuap Khiri Khan heeft de districten Hua Hin, Sam Roi Yot, Kui Buri en Thap Sakae tot rampgebied verklaard. Meer dan 500 huishoudens zijn de dupe van de hoge golven die op de kust beukten. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door de harde wind. In Hua Hin zijn enkele strandwinkels en –stalletjes weggespoeld. Toeristen en bewoners is geadviseerd niet te gaan zwemmen.

– Vandaag hakt het kabinet de knoop door in het conflict tussen de State Railway of Thailand en de gemeente Bangkok over de exploitatie van de bekende Chatuchak weekendmarkt volgend jaar. Op 2 januari eindigt de exploitatieovereenkomst met de gemeente; de SRT, eigenaar van de grond, wil de exploitatie overnemen, maar de gemeente Bangkok verzet zich daartegen.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung stormde maandag uit een vergadering van de Police Commission omdat hij zijn zin niet kreeg bij twee overplaatsingen. Chalerm wilde het hoofd van de Crime Suppression Division en de Economic Crime Division laten vervangen, maar Priewpan Damapong, hoofd van de landelijke politie, weigerde de reshuffle-lijst te wijzigen. Er werd 3 uur over gebakkeleid. De commissie keurde aan het eind van een vergadering die 15 uur duurde, de overplaatsing van 235 personen goed.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website