Kort overstromingsnieuws

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
2 december 2011

De werknemers- en werkgeversbijdrage aan het Social Security Fund gaat tijdelijk omlaag van 5 naar 3 procent om de financiële last van werkgevers en werknemers die door de overstromingen zijn getroffen, te verzachten. De korting geldt van januari tot juni.

– Het Social Security Fund stelt via drie banken leningen ter beschikking aan bedrijven die door de overstromingen zijn getroffen mits ze werknemers in dienst hebben, die tenminste drie maanden verzekerd zijn bij het fonds. Voor leningen met een onderpand wordt gedurende 3 jaar een vaste rente van 3 procent berekend en zonder onderpand 5 procent. Het SSF heeft hiervoor 10 miljard baht gereserveerd. Afhankelijk van het aantal werknemers bedraagt de maximale lening 1, 2 of 4 miljoen baht.

– Arbeiders van de overstroomde fabrieken in Ayutthaya en Pathum Thani maken zich zorgen over hun baan. Ze vragen zich af wanneer hun werkgevers hun bedrijf kunnen herstarten. De autoriteiten daarentegen verwachten dat de invloed van de overstromingen op de werkgelegenheid van korte duur is.

– Op de industrieterreinen Saha Rattana Nakorn (Ayutthaya) en Nava Nakorn (Pathum Thani) staat nog 1 meter water. Dat betekent dat 170.000 werknemers in 400 fabrieken voorlopig nog niet aan de slag kunnen. Sommige werkgevers betalen 50 tot 75 procent van het loon; andere hebben arbeiders ontslagen. Sommige werkgevers zouden werknemers hebben gestimuleerd zelf ontslag te nemen. Ze hebben hen wijsgemaakt dat vrijwillig ontslag een garantie vormt voor herindiensttreding in de toekomst. ‘Actually the voluntary resignation deprives the workers of unemployment compensation’, zegt Suthasinee Kaeoleklai, arbeidscoördinator in Ayutthaya en buurprovincies. ‘Nearly 100.000 workers at the Nava Nakorn Industrial Estate are faced with this problem.’

– De arbeiders van ondergelopen fabrieken die in de buurt van hun werk op kamer wonen, hebben het moeilijk omdat de hulppakketten alleen worden uitgedeeld aan mensen met een house registration.

– Meer dan 14.000 werkplaatsen die werk bieden aan 600.000 arbeiders, staan nog onder water, aldus Somkiat Chayaswirong, permanent secretaris van het ministerie van Labour. 31 bedrijven hebben 10.000 arbeiders ontslagen, 11 volgen met 2.600 arbeiders. Het ministerie heeft 150.000 banen gecreërd voor arbeiders die niet terug kunnen naar hun oude werkplek.

– Ook op industrieterreinen die niet onder water staan, hebben fabrieken hun productie moeten staken. In Ayutthaya, Pathum Thani en Bangkok zijn hierdoor 380.000 arbeiders gedupeerd. In de provincies die overstroomd zijn, zijn 600.000 buitenlandse werknemers de dupe.

– Het ministerie van Labour verwacht dat de werkloosheid in het vierde kwartaal stijgt naar 1,8 tot 2,3 procent, oftewel 730.000 tot 920.000 personen. In de afgelopen drie kwartalen bedroeg de werkloosheid 0,7 procent.

-Vrijwilligers en staf van Unilever Thailand hebben woensdag 300.000 hulppakketten met Unilever-producten ingepakt ter waarde van 100 miljoen baht. Ze gaan naar slachtoffers van de overstromingen in het kader van de campagne ‘Unilever Take U Home’.

– 145 scholen in Bangkok, Nonthaburi, Nakhon Pathom, Samut Sakhon en Pathum Thani, die onder het ministerie van Onderwijs resorteren, hervatten dinsdag niet de lessen zoals gepland. Het ministerie weet nog niet wanneer ze wel opengaan. 91 gemeentelijke scholen in Bangkok hervatten de lessen op 13 december.

www.dickvanderlugt.nl

2 reacties op “Kort overstromingsnieuws”

 1. nok zegt op

  Grappig is dat de thai helemaal niet weten dat ze dagelijks van Unilever eten.

  Het water is inmiddels flink gezakt, veel wegen zijn weer begaanbaar en de markten zijn weer terug. Er hang een uitgelaten sfeer maar nu ligt de troep langs de wegen te wachten op??

  Ook het schadebedrag is nu verhoogd naar 10.000 baht als je 80 cm water in huis had of meer. Ze waren wel zo handig om nu ineens te melden dat je foto’;s moet hebben van je schade, hebben we net het huis schoon en dan komen ze daarmee. Wij hadden 15 cm in huis dus het valt nog mee gelukkig.

 2. henk zegt op

  heb je er geen herinneringen aan vastgelegd? of hoop je volgend jaar betere foto’s te kunnen maken?
  De grootste ellende is voorbij voor je dus. gelukkig maar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website