In Thailand struikel je over de kleine ateliers waar vanaf een foto of een plaatje een schilderij wordt gemaakt. De kwaliteit is verschillend van slecht tot zeer goed. De Nederlandse kunstenares Suus Suiker weet dat nu ook en baalt er goed van. Ze wist niet wat ze hoorde toen haar werd verteld dat iemand in Thailand haar schilderijen vervalste, dat meldt het Brabants Dagblad.

Suus Suiker (Suzanne C. Suiker/1966) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. en begon in 1991 als vrij beeldend kunstenaar. In haar vrije werk combineert ze abstracte en figuratieve elementen, met een magisch realistische en/of spirituele ondertoon. 

Een oud-collega van de kunstenares uit het Brabantse Goirle herkende bij kennissen het nagemaakte werk. Via-via kwam ze er achter wie de die had gemaakt. Het bleek een bewonderaar van die foto’s van de schilderijen opstuurde naar Thailand, waar ze werden nageschilderd, op doek werden gedrukt en voor echte ‘Suikers’ werden verkocht. Inmiddels heeft ze aangifte gedaan en 12 van de illegale kopieën zelf in handen. “Ik ben er heel verdrietig van”, zegt ze. “Die werken zijn mijn ziel en zaligheid, ik heb er jaren over gedaan om zo ver te komen.”

[youtube]http://youtu.be/QJdjSesfp5s[/youtube]

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Vervalsingen uit Thailand: Kunstenares Suus Suiker baalt er enorm van!”

 1. Mark zegt op

  Beetje onnodig, betekent dat je heel mooi werk maakt, alles wat mooi is wordt nagemaakt, ik zou er trots op zijn. Een kenner ziet het verschil echt wel.

 2. Foodlover zegt op

  Zelfs Herman Brood liet hier zijn werk maken en verkocht het dan in Nederland.

 3. Peter Pet zegt op

  Is dat vervalsing? je mag toch gerust een foto, schilderij of wat dan ook natekenen of schilderen. Zo gauw je er een naam bijplaatst die verwijst naar een schilder of tekenaar wat niet klopt dan wordt het een ander verhaal. Waar maken we ons toch druk over.

 4. Thailand John zegt op

  Suus Suiker.

  Waarom moet u teleur gesteld zijn als uw werken worden nageschilderd in Thailand. Ik zpu het als een eer beschouwen. En het moeten vaak toch mensen zijn die er geen verstand van hebben als ze die werken die nageschilderd zijn voor echt aanzien en kopen. Na schilderen mag en is niet strafbaar. Alleen mag de valse hantekening van een even tuele beroemde kunstenaar,schilder of schilderes er onderstaan. Want dan krijg je geheid problemen bij de douane en wordt het werk inbeslag genomen en vernietig en een hele leuke boete. Dus sorry zo erg is dat niet.Gebeurde vroeger ook veel in Polen en dat was dan in verhouding met Nederland spot goed koop. En Nu ook al lang in Thailand. Waar maken we ons druk over. De mark in Nederland wordt er niet mee overspoeld.

 5. Erik bkk zegt op

  Voor echt verkopen met een valse handtekening is natuurlijk gewoon zwendel. Verder zou ik het zien als reklame. Echte “kunstliefhebbers” die in Bankok denken een echt werk van jou voor bijna niets op de kop te tikken zullen nooit iets van jou in Holland kopen voor jouw prijs. Je verrliest er zo dus niets mee en wint er mogelijk wel naam bekendheid door. Overigens wordt er heel veel in Thailand nageschilderd maar valse handtekeningen zal je er niet vaak terugvinden, Op die kopieen staat zelden een handtekening.

 6. Gerrit Tienkamp zegt op

  Moet je in Phnom Phen / Cambodia eens een kijkje gaan nemen, dan kom je echte meesters in het naschilderen tegen. EN !!! vele dollars goedkoper dan in Thailand.
  Heb daar in het verleden ook Herman Brood laten maken, hij deed het zelf ook.

 7. mr.G zegt op

  Beste Suus,

  Het is net als met horloges en andere zaken. Iemand met smaak en die natuurlijk het geld heeft om een echte Rolex te kopen, zal nooit een kopie aanschaffen. Zo ook met jouw schilderijen.
  Zie het als gratis reclame voor jou. Als dit niet gebeurd was, zouden immers de meeste lezers van dit blog nog nooit van je hebben gehoord!

 8. ruudje zegt op

  Ik heb het videootje bekeken en mijn eerste indruk is : wat een opgeblazen kikker .
  Misschien word zij nog beroemd door haar gedrag , maar niet door haar kunst.
  Zoals zij te keer gaat met het verscheuren en het vertrappen van deze schilderijen
  laat zij zien wat voor een persoon zij is .
  Heb zo iemand maar in huis .
  Volgens mij een gefrustreerd iemand , die zo de aandacht op zich wil vestigen , bah .
  Net de ongetemde feeks .
  Ruudje

 9. Karel Happel zegt op

  als ze je naschilderen ben je goed, doen ze dat niet ben je niet zo gewild , ze schilderen de Nachtwacht ook bijna perfect na ….

 10. Barbara zegt op

  Het is niet omdat je goed bent dat het wordt nagemaakt. Het is gewoon gevraagd door een klant. Wat de klant vraagt wordt nagemaakt. Dus je zal die namaakschilderijen niet hier op straat aantreffen! Zoals je bv wél een Degas of een Renoir kopie zou kunnen aantreffen.
  Het is niet alleen in Thailand hoor, dat is hier heel kleinschalig in vergelijking met wat er in China gebeurt.
  Ik las net een stuk in de Guardian over een tentoonstelling die georganiseerd wordt in Engeland, waar de bezoekers van het museum de kopies moeten trachten te onderscheiden van échte kunstwerken. In China zijn er hele steden die hiervan leven en die schilders specialiseren zich zelf in een bepaalde stijl – vb impressionisme


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website