De Nederlander Johan van Laarhoven is in Thailand tot 20 jaar celstraf veroordeeld vanwege het witwassen van geld dat was verdiend met de handel in softdrugs. Dat meldt Omroep Brabant.

De Thaise echtgenote van Van Laarhoven kreeg 12 jaar cel, vanwege medeplichtigheid.

Van Laarhoven is de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company. Van Laarhoven en zijn vrouw zitten sinds juli vorig jaar vast in Thailand, waar zij een paar jaar geleden naartoe waren verhuisd.

Het onderzoek naar The Grass Company begon in 2011. Vorig jaar juli deed de politie een inval in twintig panden, onder meer in vier coffeeshops. Een half jaar geleden werd een advocaat opgepakt die de eigenaren van The Grass Copmany zou hebben geadviseerd hoe ze geld konden witwassen.

Volgens de advocaat van Van Laarhoven is de veroordeling onbegrijpelijk omdat zijn client gewoon belasting heeft afgedragen en er van witwassen daarom geen sprake kan zijn.

48 reacties op “20 jaar Thaise cel voor Nederlandse coffeeshophouder Van Laarhoven”

 1. kjay zegt op

  te gek voor woorden. john mieremet was een heel vakantiepark aan het bouwen en dat mocht wel. hij had zn geld eerlijk verdiend en overal netjes belasting over betaald. nee, voor mij een reden om dit land ook niet meer voor vakantie te bezoeken want je bent gewoon vogel vrij verklaard! gelukkig zijn er meerdere toplanden om te bezoeken in azie vanuit de filipijnen!

  • loe zegt op

   Als ik me niet vergis heeft John Mieremet de doodstraf gekregen 🙂
   Maar 20 jaar jaar is wel erg lang. Maar ja This is Thailand.

   • Ruud tam ruad zegt op

    Mieremet heeft helemaal geen doodstraf gekregen . Is neergeschoten. Gewoon even kijken op Internet. weet je veel meer dan zomaar iets te zeggen

    https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Mieremet

   • colin de Jong zegt op

    Mieremet was zo vrij als een vogel en niemand van justitie heeft hem het ook ooit moeilijk gemaakt.Hij is doodgeschoten in Thailand op zijn kantoortje,omdat er een miljoen Euro op zijn hoofd stond, en daar heeft de onderwereld genoeg kapers voor op de kust.

  • Kees 2 zegt op

   Zijn (sommige) rechters in Philippijnen dan niet corrupt? Ik heb toch wel wat verhalen gehoord….

  • Simon zegt op

   Ik ben niet bekent met het feit dat John Mieremet, een vakantiepark aan het bouwen was. Maar in dat geval inverteerde hij geld in Thailand en zorgde daar mee ook voor werkgelegenheid. En hoogstwaarschijnlijk sponsorde hij ook de personeelsvereniging van de plaatselijke politie. Dit zou, dat verschil met Johan van Laarhoven, kunnen verklaren.

   Dit heeft iets met karma te maken geloof ik.

 2. marcel zegt op

  Wat een vreselijke uitspraak.
  ik wens van Laarhoven en echtgenote en familie veel sterkte toe.
  Ook wens ik Knoops veel sterkte toe om tegen deze blinde justitie te vechten in deze BANENREPLUBLIEK.
  in een woord SCHANDE, waar is de Nederlandse ambassade in dit verhaal?
  Sterker nog, wat heeft de Nederlandse belasting/justitie dienst er mee te maken?

  • Cornelis zegt op

   Als je met ‘Knoops’ de advocaat bedoelt: van Laarhoven wordt door Gerard Spong bijgestaan, niet door Knoops. Over de kwalificatie ‘banenreplubliek’ zal ik maar niks zeggen…………

 3. colin de Jong zegt op

  Van witwassen kan geen sprake zijn omdat van Laarhoven alles had binnengebracht via buitenlandse banken.Dat deze bedragen niet zijn opgegeven voor de Ned. belasting dienst is slechts belasting ontduiking,en daar zou hij in Ned. wel veroordeeld voor kunnen worden. Maar deze straf van 20 jaar is natuurlijk buitenproportioneel, en nog meer de straf voor zijn vrouw die 12 jaar heeft gekregen. Wens de arme jonge zoon en dochter veel sterkte toe bij het bezoeken van hun ouders in de gevangenis. Iedereen incl. de advocaten hadden vrijspraak verwacht, maar als je topadvocaten uit Nederland hier op afstuurt is dat een belediging voor het hof. Heb eerdere gevallen meegemaakt waar de rechtbank ook keihard heeft uitgehaald voor het invoeren van 1.8 gram cocaïne. 22 jaar was de hoofdprijs voor onze landgenoot Eef de F. Ik sta nog steeds verbaasd van landgenoten die deze troep meenemen op vakantie, en hier ligt ook een taak voor BZ en de betreffende ambassade in deze landen voor een ernstige waarschuwing. Singapore geeft zelfs de doodstraf. Let wel dit is Russische roulette want alle soorten drugs en zelfs prostitutie zijn bij wet verboden.

 4. bram zegt op

  Omdat Nederland hem niks kon maken en dan alles doorschuiven naar Thailand omdat dit een verdragsland is BELACHELIJK gewoon echt een stukje juridische dwaling van Nederland, zo ga je niet met je landgenoten om. Bah Bah Bah.

 5. henk zegt op

  Tja, als je bewust met die handel werkt en heel veel geld verdiend, loop je de kans dat je in dit soort situaties terecht komt. Het is toch handel op het randje, met risico dat je in dit land gepakt wordt. Men kijkt hier nu eenmaal anders tegen drugs aan dan in Nederland.

 6. Martien zegt op

  Zo’n uitspraak slaat helemaal nergens op, is te gek voor woorden.
  De misdaad….als het er al een is……..is in Nederland gepleegd. Dus zou Van Laarhoven en echtgenote
  uitgeleverd moeten worden aan Nederland.
  En in datzelfde Nederland moet dan een eventuele uitspraak volgen!

 7. jeffrey zegt op

  niet normaal dit.
  en de nederlandse justitie heeft hier aan meegewerkt wat al bewezen is door een iemand die gesprekken opgenomen heeft van justitiemedewerkers in thailand.

 8. dirk zegt op

  Mochten er mensen zijn die dit hele gebeuren omtrent Johan wat meer willen volgen, http://www.justiceforjohan.nl

 9. Johan zegt op

  Tegenwoordig word je in verscheidene landen veroordeeld over misdaden die niet in het land gepleegd worden. Dat Thailand zwaar straft, weet iedereen. De straffen die in Nederland worden gegeven door onze rechters zijn gewoon een lachertje. Lees de reacties. De meesten vinden het te soft. En nu wordt een Nederlander zwaar gestraft en het is ook niet goed. Wat willen we nu eigenlijk. Dit is Thailand. Wij Nederlanders willen ook niet dat het buitenland zich met onze wetten bemoeid. Dus moeten wij ons ook niet bemoeien met de buitenlandse wetten. Dat ze in het buitenland veel zwaarder straffen dan in Nederland, jammer dan.

  • willem zegt op

   Welke wet heeft hij overtreden dan hier in Thailand? Je kan hem toch niet straffen voor het hebben van een coffeeshop in Nederland. Dit is een lachertje.

   • ruud zegt op

    Hij is in Thailand blijkbaar veroordeeld voor witwassen van geld dat verdiend is met handel in drugs.
    Witwassen in Thailand wel te verstaan, want ik denk niet dat Thailand erg geinteresserd is in wat buitenlanders in het buitenland doen.
    Laten we er dus vanuit gaan dat dat witwassen in Thailand strafbaar is.
    Dat die handel in drugs niet in Thailand heeft plaatsgevonden doet waarschijnlijk niet ter zake, want daar is hij niet voor veroordeeld.
    Als hij veroordeeld is voor dat witwassen, zullen daar waarschijnlijk aanwijzingen voor zijn.
    En om eerlijk te zijn, denk ik persoonlijk ook niet dat hij al het geld dat hij met die handel heeft verdiend in Nederland keurig heeft opgegeven.
    Zo werkt dat meestal niet, als je in dat soort handel zit.
    En dat geld moet worden witgewassen, anders kun je het niet uitgeven.

    Een interessante vraag is nog wel wat er gebeurt als hij ooit mocht worden uitgezet.
    Zijn vrouw heeft de Thaise nationaliteit waarschijnlijk nog.
    Het zou zo maar kunnen, dat ze niet mee mag, maar hier vast blijft zitten.

   • dion zegt op

    Dat geld wat hij hier zwart verdient heeft was hij daar aan het wit wassen en dat heeft Nederlandse justitie doorgeven aan thaise justitie

 10. Jo zegt op

  Te dol voor woorden. Het OM die hiervoor verantwoordelijk is zit ook met de zaak in hun maag!! Welnu ik vind dat de desbetreffende officier verantwoordelijk is voor deze gerechtelijke dwaling. Hij is in Nederland niet veroordeeld noch is er een lopende rechtzaak. Het is overigens maar de vraag of het tot een zaak komt. Maar toch is er een brief aan justitie in Thailand gestuurd vanwege witwassen van drugsgelden. NIETS daarvan is bewezen. En dan nu deze uitspraak!!! Ik verfoei drugs en al helemaal de handel daarin. Maar deze man is binnen de wet gebleven en is nu door een overijverige OvJ praktisch dood verklaard. Dit moet gevolgen hebben voor OM en de regering moet alles op alles zetten deze twee terug te halen.

  Mocht je in Pattaya zijn en op een prostituee gevonden worden kun je ook zomaar een veroordeling krijgen en een leuke foto in de krant!! We/Je bent gewaarschuwd. Thailand mooi land maar vreemde wetten.

 11. Peter vz zegt op

  Ik zou eerst wel eens de stukken willen leze van de uitspraak van de Thaise rechtbank. Pas dan kan je oordelen wat de werkelijke reden van het vonnis is. Het is nl uiterst ongewoon dat ern Thaise rechter iemand veroordeeld op basis van een handeling buiten Thailand. Witwassen is een grensoverscheidend delict. Er moet dan wel ilegaal geld zijn verdiend, dat vervolgens over termijn in de boeken komt van een legale onderneming.

 12. Ruud tam ruad zegt op

  Ik kan het niet laten om een reactie te geven op de meeste reacties hierboven. De lezers van dit Blog zijn ( kennelijk ) in grote mate bijna allemaal Juristen. Allemaal zijn ze op de hoogte van juridische zaken in Nederland, maar ook in Thailand.
  En als ik de reacties hoor, zijn ze allemaal op de hoogte van hetgeen er kennelijk aan de hand is. Ik gun niemand een lange gevangenisstraf ( ook geen korte ) maar kan pas een mening geven als ik volledig zou ingelezen zijn in een zaak en m.i. zijn dat weinig van de lezers hierboven.
  Beter kunnen we niet zomaar van alles roepen, als we bijna niets weten, daar help je niemand mee

 13. willem zegt op

  Was te verwachtenl beslagname van veel geld en huizen hier in Thailand.
  De thais hebben de buit al verdeeld ; dus hij en zijn vriendin moesten hangen. De rol van de nederlandse justitie en ambassade is uiterst dubieus.

  • kees1 zegt op

   Moderator: Als je met dergelijke beschuldigingen komt dan moet je een bronvermelding geven.

 14. Dennis zegt op

  Geen medelijden mee.

  Bekende werkwijze in coffeshops is dat ze de veel meer per dag verkopen dan de toegestane voorraad (vaak 500 gram). De rest wordt gewoon “zwart” verkocht en deze verkoop is illegaal, omdat het boven de toegestane hoeveelheid uitstijgt. Meneer van Laarhoven betaalt weliswaar belasting over z’n legale verkopen, maar niet over z’n “zwarte” (illegale) verkopen. Waarschijnlijk kan meneer van Laarhoven de herkomst van het geld niet (overtuigend) aantonen en dan is het dus witwassen in de ogen van justitie.

  In landen als Thailand ben je dan op ‘t verkeerde adres als het om gevangenisstraf aankomt. Nederland heeft zo z’n voordelen.

 15. Christiaan H zegt op

  Buitenlandse zaken heeft de Thaise rechtbank geprobeerd uit te leggen, hoe het zit met het gedoogbeleid van softdrugs. De rechters hebben dat niet goed begrepen of genegeerd.
  Ik verwacht overigens, dat Johan van Laarhoven binnen afzienbare tijd aan Nederland wordt uitgeleverd.

 16. rori zegt op

  Dit bericht staat in de wakkerste krant van Nederland. Als het laatste waar is is het helemaal een schande.
  Dan in Nederland echt erger dan een bananenrepubliek.
  Nederland misleidt Thaise rechtbank’

  AMSTERDAM – –
  Het lijkt erop dat de Thaise rechtbank is misleid door de Nederlandse politie. Dat zegt advocaat Sidney Smeets na de veroordeling van de Nederlandse oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven in Thailand tot een hoge gevangenisstraf.

  Van Laarhoven zit al ruim een jaar vast in Thailand. Daar is hij woensdag veroordeeld tot 103 jaar celstraf (in de praktijk 20 jaar) voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company.
  “Ze hebben de rechtbank wel verteld waar het geld vandaan kwam, maar niet wat het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van drugs inhoudt”, aldus Smeets. De Thaise advocaten van Van Laarhoven tekenen hoger beroep aan.

  Zijn advocaten laten weten dat de familie van Van Laarhoven geschokt is door de veroordeling.
  Smeets noemt de uitspraak onrechtvaardig. “Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen”, aldus de advocaat.
  Volgens de advocaten hebben Nederlandse agenten die in Thailand waren om te getuigen zich uitgelaten over het proces. “Schuldig of niet, hij gaat voor de bijl, linksom of rechtsom, niemand wint het van de politie als wij dat willen”, zou er zijn gezegd.

  Het hoger beroep kan volgens Smeets wel betekenen dat zijn cliënt langer in een Thaise cel zit. De advocaat wijst erop dat uitlevering aan Nederland alleen mogelijk is als er geen juridische procedures meer lopen. “Misschien is het te prefereren dat hij zo snel mogelijk naar Nederland wordt overgeplaatst.”
  Van Laarhoven heeft eerder aangegeven erg te lijden onder de barre omstandigheden waaronder hij in Thailand gevangen zit. Hij reageerde volgens Smeets “zeer emotioneel en uit het veld geslagen” op de uitspraak.

  De raadslieden wijzen er in de verklaring op dat hun cliënt nooit is veroordeeld in Nederland. “De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog open en voldoen aan alle regels van de overheid”, schrijven ze.

 17. Khun Peter zegt op

  Ik ken de zaak niet inhoudelijk. Maar wat wel vreemd is, dat als Johan zegt onschuldig te zijn, waarom hij dan niet het onderzoek heeft afgewacht in Nederland om zich dan eventueel na dagvaarding bij een Nederlandse rechter te verantwoorden.
  Als er een strafrechtelijk onderzoek in NL naar je loopt ivm witwassen van geld kan je beter niet in het buitenland wonen.
  Kortom, is het slim om in Thailand te gaan wonen als je in verband wordt gebracht met belastingontduiking van verdiensten aan (soft) drugs? Thai reageren allergisch op drugs, maar dat geldt ook voor andere landen zoals Indonesië. Dat is algemeen bekend.
  Misschien achtte hij zich onaantastbaar omdat hij vermogend is? Ik weet het niet, maar als je geknipt en geschoren wordt moet je stil blijven zitten.

  • David H. zegt op

   Een Krant samenvatting tijdlijn betreffende de zaak
   http://www.bd.nl/thema/Tag/johan%20van%20laarhoven

  • Khun Peter zegt op

   Wat ook niet voor hem pleit zijn dit soort artikelen: http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/opnieuw-verborgen-ruimte-gevonden-bij-hoofdkantoor-the-grass-company-in-tilburg-pand-gesloten-1.4939120
   En dit: http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/s-hertogenbosch/brabantse-politie-agent-coffeeshops-grass-company-betaalden-te-weinig-belasting-stelling-1.5010904
   Dan heb je toch wel wat uit te leggen, lijkt mij.

 18. Sarah W zegt op

  Als jurist ben ik niet verbaasd. Ik woon reeds jaren in Indonesia, Singapore en Thailand. Als mens heb ik te doen met de familie. De woorden drugs of in relatie daartoe is al genoeg om veroordeeld te worden. Waarheidsvinding is in het algemeen in Aziatische landen niet de basis van een strafrechtelijke veroordeling. Ook de tunnel visie die het Nederlands OM gebruikt is helaas meer en meer van toepassing. Als er maar een veroordeling uit rolt zodat de OvJ of de Rechtelijke macht een stapje verder komt op de ladder van promotie. Ook in Thailand is dit helaas aan de orde van de dag. Je kunt niet bewijzen onschuldig te zijn dat moet het OM doen. Maar zij willen alleen maar bewijzen dat je schuldig bent. Het is helaas onmogelijk te oordelen over dit specifiek geval omdat de media publicaties zo algemeen zijn. Ik kan alleen stellen dat het drugs beleid in Nederland niet deugt. Drugs, hard of soft drugs moet gewoon verboden worden of helemaal legaliseren. Niet het halfslachtig beleid. Dit is niet redelijk en billijk in de ogen van de buitenlandse rechtelijk macht. Probeer inzicht te krijgen in de persoonlijke omstandigheden van de Rechters, Politie en OvJ die op deze zaak zitten. Mijn advies is huur een advocaat in Thailand die respect heeft van de rechters ga in beroep. Overdracht van strafvervolging is een dis-respect van het Thai’s recht systeem.

  • Cornelis zegt op

   Sarah, je mag dan juriste zijn, maar van strafrecht/strafvordering heb je geen kaas gegeten. Sinds wanneer moet het Openbaar Ministerie bewijzen dat een verdachte onschuldig is? Als het OM van iemands onschuld overtuigd is wordt er geen vervolging ingesteld en kom je niet eens voor de rechter. Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is – de zgn. premisse van onschuld – en dat bewijzen van de schuld vindt plaats door het OM. Of dat bewijs afdoende is, is ter beoordeling van de rechter(s).

   • Sarah W zegt op

    15 jaar start recht advocaat in Indonesia is denk meer dan genoeg ervaring. Onschuld presumptie is het woord. Vervolging wordt vaak ingesteld als het drugs gerelateerd is in Thailand. Dit is Thailand.

    • Jo zegt op

     Artikel 6 lid 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is heel duidelijk:

     “ Een ieder tegen wie een vervolging is ingesteld, wordt voor onschuldig gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan.”

     Dit artikel staat bekend als de onschuldpresumptie.

     Helder principe zou je zeggen. Maar in de praktijk is deze gedachte ver te zoeken. Meteen na een aanhouding zien we dat beslag wordt gelegd op alles wat maar enigszins waarde heeft. De in beslaggenomen auto’s bijvoorbeeld worden door justitie al na korte tijd ver onder de prijs verkocht, onder het mom dat de waarde anders teveel zal dalen. Let wel, er is dan nog geen rechter die inhoudelijk naar de zaak gekeken heeft.

     Zowel in het gewone als in het economische strafrecht is deze gang van zaken erg bezwaarlijk, want als justitie aan het eind van de rit ongelijk blijkt te hebben, is het kwaad al geschied en rest slechts een procedure ter vergoeding van de schade.

 19. Cor van Kampen zegt op

  Natuurlijk is van Laarhoven geen lieve jongen. 20jaar krijgen en je vrouw 12 jaar is gewoon belachlijk.
  Softdrugs zijn in ons land gewoon toegestaan. Witwassen van wat?
  Als je een moord pleegt in Thailand sta na 6 jaar weer buiten.
  Ik denk dat de Nederlanse justitie wel wat heb om uit te leggen.
  Als ik hem ergens kan ondersteunen zal ik dat zeker doen.
  Cor van Kampen.

  • Dennis zegt op

   Zoals ik hierboven al schreef en verder dit: Verkoop van softdrugs is helemaal niet toegestaan in Nederland (als u daarmee “ons land” bedoelt), het wordt gedoogd en tot een beperkt aantal verkooppunten (verschilt per gemeenten; vaak 1 per gemeente, in grotere steden meer). Het is een onterechte aanname dat het is toegestaan. Dat is het dus gewoonweg niet. En in Thailand al helemaal niet.

   Witwassen; Zie mijn uitleg hierboven. Simpel gezegd moet je het herkomst van je geld kunnen aantonen en zeer waarschijnlijk kan de heer van Laarhoven dat niet. Een simpele rekensom leert dat je in een coffeeshop met de toegestane handelsvoorraad een x-aantal zakjes wiet kunt verkopen tegen een y-bedrag. Als je dan aan coffeeshop-eigenaar 2x meer hebt dan logischerwijs met de verkoop behaalt kan worden (x (aantal) maal y (bedrag)), dan heb je iets uit te leggen. En blijkbaar kan de heer van Laarhoven dat niet.

   • Bacchus zegt op

    Dennis, je hebt helemaal gelijk, maar kennelijk weten een hoop mensen niet wat er wordt gedoogd of wat dit betekent. Snap in het totaal niet waarom mensen zich zo druk maken voor een drughandelaar, met of zonder gedoogbeleid. Dit soort “soft criminelen” stort een hoop mensen in de ellende. Van Laarhoven dacht de dans te ontspringen door naar Thailand te verhuizen en lekker te gaan genieten van zijn illegaal verkregen pensioen. Verkeerd land gekozen dus, net als die andere “zielige” Nederlander Hamza B die dacht de dans te ontspringen in Marokko. Nu tranen met tuiten natuurlijk, net als iedere andere voor drugs veroordeelde Nederlander in Thailand. Nu natuurlijk proberen om de straf uit te zitten in Nederland, want dan staat hij volgende week weer op straat! Persoonlijk hoop ik dat hij lekker van de Thaise zon mag blijven genieten, daarvoor is hij tenslotte gekomen.

 20. JanBeute zegt op

  Lees de krant de telegraaf vandaag online .
  En lees daarna ook de vele reacties over deze zaak .
  Ik heb zelf vele reacties aan de linker kant aangevinkt .
  Wie met vuurspeelt kan zijn vingers branden .

  Jan Beute .

 21. Jacques zegt op

  Waar rook is is vuur en deze man en zijn vrouw hebben grote foute inschattingen gemaakt. Zoals khun Peter terecht schrijft, is het onbegrijpelijk dat hij is gevlucht naar Thailand. Hij en zijn vrouw hebben de Thaise wetgeving overschreden en zijn schuldig bevonden. Witwassen is en blijft een kwalijke zaak, want het impliceert dat het gaat om onrechtmatig verkregen inkomsten, geld en mogelijk bezittingen , waarover hier geen afdoende verlaring kon worden afgelegd. De Thaise rechters zijn goed opgeleid en hebben meestal hun opleiding in het buitenland genoten. Zij weten van het Nederlandse gedoogbeleid, dat is over de hele wereld beroemd dan wel berucht, maar zeker bekend. Dit heeft kennelijk geen invloed gehad in het gevoerde proces, omdat de Thaise rechter daar niet over gaat en dus ook geen vragen daar over stelt. De Nederlandse advocaat had moeten weten dat dit Thailand is en de rechters anders in elkaar steken en alleen toetsen aan de Thaise wetgeving. Ik neem aan dat er ook Thaise advocaten voor de verdachten in de weer zijn geweest. Vaak gaat de samenwerking niet over een leien dakje. Dat er diverse getuigen voor werden opgeroepen, ook uit het buitenland, is een goede zaak. Er is tijdens de rechtszaakbesprekingen, normaal gesproken weinig mogelijkheid voor eigen inbreng en dat wordt tevens niet gewaardeerd. Kennelijk is er ook nog sprake van een foute advocaat in Nederland en daar moet je het natuurlijk ook niet van hebben. Niet alle creatieve oplossingen worden gewaardeerd, zeker niet in Thailand. Voor Nederlandse begrippen staat de strafmaat niet in verhouding met het gepleegde delict, maar dit is Thailand en dat wist dit stel ook en toch namen ze het risico.
  Het is te hopen dat er in de toekomst nog een mogelijkheid voor uitlevering komt want de straf zal in Nederland veel lager uitvallen en meer passen in onze gevoelsbeleving. Voor dit gezin is het leven voor langere tijd uitzichtloos geworden. In de meeste gevallen vind de strafzaak plaats in het land waar het hoofddelict heeft plaatsgevonden. Ik weet niet of een uitleveringsverzoek aan de orde is geweest maar met Thailand is er geen overeenkomst afgesloten hiervoor, dus de Thai hoeven hier niet aan mee te werken. Dit zullen ze ook niet gaan doen bij de wetenschap dat er misschien in Nederland een lichte straf of vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging zou volgen, afhankelijk van de feiten en verdenkingen. Het tweeslachtige beleid in Nederland is voor de beeldvorming een slechte zaak. HIer zou eindelijk eens duidelijke wetgeving voor moeten komen. Ik ben geen voorstander van drugsgebruik en verkoop daar is nog nooit iemand beter van geworden.

  Overigens was Mieremet een topcrimineel, gevlucht uit Nederland met een grote prijs op zijn hoofd. Het wachten was op zijn geweldadige dood. Daar weten ze hier wel raad mee.

  • Jo zegt op

   Als U het zo schrijft zou hij dus niet veroordeeld kunnen worden!! Want als er al sprake is van een delict dan heeft dat plaatsgevonden in Nederland. En daar gaan Thaise rechters niet over inderdaad. Welnu daar is gezien de uitspraak verandering in gekomen. Ook is hij veroordeeld dus uitlevering en een nieuwe rechtzaak is niet van toepassing. Hooguit kunnen ze hun straf in NL uitzitten ipv BKK Hilton.

   Mieremet was niet gevlucht maar deed daar gewoon zijn zaakjes. Niet meer en niet minder. Al zijn vermeende beschuldigingen zijn nooit bewezen. Anders had NL om zijn uitlevering kunnen vragen.

   • Jacques zegt op

    Beste Jo, Witwassen is een begrip en een omschrijving van handelingen, waarbij het essentieel is om de bewijzen hiervoor aan te dragen, ten einde te worden veroordeeld. De zogenaamde elementen en bestanddelen van het strafbare feit. Allemaal heel technisch maar kennelijk wel aangetoond anders volgt er geen veroordeling. Dat kan ook grensoverschreidend gebeuren, want geld gaat de hele wereld over. Wat ik begrijp is dat de verdachten al een aantal jaren geleden zijn uitgereisd van Nederland naar Thailand en dat zijn bedrijf nog gewoon door is gegaan en dat hij deze geleid heeft vanuit Thailand. Zijn foute advocaat heeft hem kennelijk geadviseerd over hoe zwart geld wit te wassen en gedacht dat dit wel zo kon en misschien dat er anders naar wordt gekeken in Nederland (want alle ins en outs van deze zaak ken ik niet) maar in Thailand bekijkt men de feiten die zijn gepleegd aan de hand van de geleverde bewijzen kennelijk toch anders en daar heb je het mee te doen om in termen van mr. Visser (onze rijdende rechter)te blijven. En vanuit een moreel standpunt gezien vind ik het verwerpelijk dat er mensen zijn die met drugs verkoop hun geld verdienen. Ga wat nuttigs doen met je tijd die je hebt gekregen op deze aardbol en denk niet alleen aan eigen financieel gewin, hetgeen hem uiteindelijk fataal is geworden. Soms loont misdaad niet.

    Wat Mieremet betreft, kennelijk kent u hem , maar daar was wel een uitgebreid dossier van bij politie en justitie en bewijzen zijn vaak bij de topcriminelen niet makkelijk te leveren. Dat is een politiële en justitiële taak om daar dossiervorming van bij te houden. Ook hebben zij de hulp van strafrecht advocaten, die hun taakopvatting maar al te vaak te letterlijk nemen. Denk hierbij aan Moszkowicz, die wel erg innig was met de veroordeelde topcrimineel Bouterse. Of was dit ook een hardwerkende man die handelde in drugs en af en toe zijn tegenstanders liet oppakken en afmaken, danwel daar zelf de hand in had. Mogelijk was het vertrek van Mieremet uit Nederland niet voor justitie of politie op dat moment, maar waarschijnlijk wel omdat zijn leven bedreigd werd en hij kennelijk dacht wel veiliger te zijn in Thailand. Dat moet je dan niet in Banglamung gaan doen, maar ver weg in een oerwoud.

    Er zijn landen waarmee Nederland uitleveringsverdagen heeft afgesloten en met die landen kan je op afgesproken basis zaken doen. Met Thailand ligt dit anders en ben je afhankelijk van de goedwilligheid van de Thaise autoriteiten. Ik denk zo maar dat Mieremet hiervan wel op de hoogte was en zeker zijn advocaat. Het heeft hem echter geen windeieren gelegd.

 22. joy zegt op

  Met dubieus vermogen lekker de gebraden haan uithangen in Thailand en dan vervolgens gigantisch genaaid worden terwijl je je zelf onaantastelijk voelt. Ik zeg lekker net goed oftewel som nam naa!
  Voorlopig heeft hij het goed zwaar, geen medelijden mee.

  Groet Joy

 23. DutchJohn zegt op

  Er wordt in alle commentaren vorbij gegaan aan het feit dat de Thaise politie één of meerdere vuurpapen(s) + munutie gevonden heeft in zijn huis. Dat werkt niet in zijn voordeel.
  DutchJohn.

 24. willem zegt op

  Het zal nergens zwart op wit staan of hard op gezegd worden maar Thailand is bezig om buitenlandse criminelen te weren. Te lang was Thailand een veilige haven voor mensen die elders een crimineel verleden achter zich hebben gelaten. Ook niet zelden gingen ze er in Thailand rustig mee door. Zich veilig wanen ver weg van de justitie van hun eigen land.En Thailand deed er toch niets aan. Ik denk dat dit veranderd is. Er lopen nu veel initiatieven om georganiseerde praktijken aan te pakken. Ook zijn al meerdere zware buitenlanders opgepakt. Soms op verzoek van hun thuisland

 25. KhunRobert zegt op

  Volgens de Bangkok post, Thaise krant is Dhr van Laarhoven veroordeelt naar aanleiding van 43 delicten gepleegd in Thailand samen een totaal van103 jaar. Aangezien gevangenis tijd bij gelijke veroordeling samengevoegd mag worden is de maximial gevangenisstraf 20 jaar.

  Ik heb geprobeerd en gezocht voor meer details over deze zaak maar het blijft gissen wat zich exact afgespeeld heeft. Ik ben geen voorstander van drugs en woon al 12 jaar in Thailand. Het bezighouden met drugs of gebruiken van geld uit drugs handel wordt hier zwaar gestraft en dat is ruim bekend.

 26. KhunRobert zegt op

  Ik ken deze zaak niet, heb geprobeerd via Google en andere sites meer informatie te vinden.

  Ik Thais krant Bangkok Post is geschreven dat hij voor 43 delicten een totale gevangenis straf van 103 jaar gekregen heeft, door samenvoeging van straf wordt de maximale gevangenisstaf 20 jaar.

  Zoals eerder vermeld zijn er pistolen en munitie aangetroffen in zijn woning.

  Er is dus duidelijk meer aan de hand, witwassen is 1, pistool en munitie 2 maar dan mis ik nog 41 delicten.

 27. Soi zegt op

  Nav een eerder bericht op Thailandblog in juni jl schreef ik al dat Van L. een zware pijp te roken zou krijgen met zijn beslissing in 2010 naar TH te verkassen. Hij had beter moeten weten. Voor zover ik weet is hem in TH geen drugshandel verweten. De zaak tegen Van L. betreft dan ook het witwassen van NL- drugsgelden in TH. Hier heeft Van L. zich zwaar overspeeld.

  Waar het om gaat in de hele kwestie is dat de NL-Justitie Van L. ervan verdenkt n i e t binnen de NL wettelijke kaders te zijn gebleven. Van L. heeft daarmee grof geld verdiend, en dat geld is door Van L. naar TH gebracht. Geld uit crimineel handelen, en als dat zo niet zou zijn, had de NL-Justitie niet achter zijn vodden gezeten. Van L. kocht met dat geld villa’s en auto’s. Hij kwam verleden jaar al met zijn hele hebben en houden op het Thaise nieuws. Het feit dat hij zo nodig puissant rijk moest gaan wonen alhier, breekt hem dus op. Hij had beter zijn witwasserij en zijn bankrekening bv op de Kaaiman-eilanden gevestigd.

  De ironie van het geheel is dat het juist de NL-Justitie bleek die TH op z’n spoor zette. Ook hier maakt Van L. een misrekening. Hij achtte wellicht zichzelf in TH ongenaakbaar. Dat Van L. zich in NL niet bezig hield met friet bakken, snapt de TH rechter ook wel, plus dat kennelijk sedert 1999 gelden uit criminele activiteiten illegaal hun weg vonden vanuit Luxemburg. Een tweede ironisch feit is dat een NL-rechercheur dit de TH rechtbank eens kwam uitleggen.

  Destijds in Tilburg verdiende menig Thai vrouwmens een prima zakgeld bij met het draaien en vervaardigen van kant en klare joints. Dat zakgeld viel soms dermate hoog uit, dat Brabantse manlief zelf het werken aan de wilgen hing. Waarmee ook aldaar een Thaise traditie in ere werd gehouden.

  Kortom: Van L. is slachtoffer geworden van eigen miskenningen, misrekeningen, en misvattingen. Hij had het helemaal mis dus. Nu maar hopen voor hem dat via stille diplomatie over enkele jaren hij met stille trom naar NL mag verkassen, anders ziet het er slecht voor hem uit.

 28. arjanda zegt op

  mag toch hopen dat de nl staat hier een beetje uitleg komt geven of de zaak seponeerd.
  degene die hiervoor verantwoordelijk is in nl , gaat een heel slecht karma hier aan over houden.

  gedoogbeleid in nl heeft al vaker voor problemen gezorgd, hier weer een voorbeeld.

  Johan en vrouw veel sterkte toegewenst

  gr ar

 29. moderator zegt op

  Alles is wel gezegd, wij sluiten deze posting. bedankt voor de reacties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website