Het verbod van de Thammasat universiteit op activiteiten van Nitirat op de eigen campus heeft een wig gedreven tussen studenten, oud-studenten en docenten. De Thammasat University Student Union heeft de universiteit opgeroepen het verbod in te trekken. En gisteren demonstreerden zo’n 200 studenten en oud-studenten van de faculteit Journalistiek en Massacommunicatie op de Tha Prachan campus ten gunste van het verbod. Op dezelfde campus wordt zondag een tegendemonstratie gehouden.

Rector Somkit Lerphaitoon verbood eerder deze week Nitirat, een groep progressieve docenten recht, activiteiten op de campus te ontplooien die verband houden met haar pleidooi voor wijziging van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Nitirat verzamelt momenteel handtekeningen, zodat ze een initiatief-wetsvoorstel kan indienen.

De rector is bang dat de activiteiten van Nitirat tot ongeregeldheden kunnen leiden. ‘It takes only a small trigger for a tense confrontation to escalate into violence. Somebody may throw anything into Thammasat and the encounter can tip and turn violent.’

– De gezinnen van de vier moslims die zondagavond in Pattani door rangers zijn doodgeschoten, dienen hetzelfde bedrag als smartegeld te krijgen als de nabestaanden van roodhemden waarvoor de regering een regeling heeft getroffen. Dit zegt minister Sukumpol Suwanatat (Defensie), ervan uitgaande dat uit onderzoek blijkt dat de rangers hen ten onrechte voor opstandelingen aanzagen. In dat geval wordt de compensatie van 100.000 naar 500.000 baht opgetrokken.

– De Cross Cultural Foundation roept in een open brief premier Yingluck op onderzoek te doen naar de gedwongen verdwijning van tenminste 36 moslims uit de zuidelijke provincies Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla. De stichting wijst erop dat Thailand op 9 januari de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance heeft ondertekend.

– Premier Yingluck wist niet dat Nalinee Taveesin op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat, toen ze haar benoemde tot minister. Dit zei Yingluck gisteren in het parlement in antwoord op vragen van parlementsleden. Volgens de Amerikanen heeft Nalinee handel gedreven met het bewind van president Mugabe van Zimbabwe, tegen welk land de VS sancties heeft ingesteld.

– Zeven verenigingen van werkgevers en de Federation of Thai Industries (FTI) slaan de handen ineen tegen de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 april. Ze gaan een petitie opstellen die door 100 bedrijven van de FTI en 50 bedrijven van de zeven verenigingen bij de Administrative Court zal worden ingediend. De FTI en de verenigingen zijn zelf niet wettelijk gerechtigd om dat te doen.

– Tweeduizend arbeiders van zeven bedrijven die door de overstromingen zijn getroffen, vragen het ministerie van Werkgelegenheid om hulp omdat ze sinds oktober geen loon hebben ontvangen. Evenmin weten ze of ze nog in dienst zijn.

– Het ministerie van Onderwijs begint in mei met de uitgifte van tablet PC’s aan leerlingen van Prathom 1. Als eerste gaan de PC’s naar leerlingen in de zogeheten ‘groene zones’ die een verbinding met internet hebben. Ambtenaren van het ministerie bekijken nu hoeveel openbare scholen daarvoor in aanmerking komen. Scholen buiten die zones komen later aan de beurt. Pheu Thai heeft tijdens haar verkiezingscampagne beloofd alle leerlingen een PC te geven. De regering heeft 1,9 miljard baht uitgetrokken voor de aankoop van 900.000 PC’s, die naar 800.000 lagereschoolleerlingen gaan.

– En weer gingen leerlingen op de vuist. Donderdag raakten leerlingen van drie scholen in Thanyaburi (Pathum Thani) slaags. De politie arresteerde 23 vechtersbazen en nam ruim 20 pingpongbommen, pen guns en andere wapens in beslag.

– Het Thai-Britse model Sam Chottiban en zijn vriendin zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens het bezit van heroïne.

– De politie en functionarissen van het Anti-Money Laundering Office (Amlo) hebben gisteren een inval gedaan in een ruimte in het Diamond Building in Silom, waar vermoedelijk een callcentre  was gevestigd. [Wat er gevonden is, vermeldt het bericht niet] De inval was een uitvloeisel van de aanhouding van vijf mannen die burgers geld afhandig maakten door zich telefonisch voor te doen als het hoofd van het Amlo. Bij hun arrestatie waren ze in het bezit van 96 bankboekjes en talloze ATM-kaarten. Naar schatting zouden ze 170 miljoen baht met hun oplichtingspraktijken hebben geïncasseerd. Het meeste geld is overgemaakt naar Taiwan en China.

– De eigenaresse van een karaokebar in Bang Bon wist het leuk te vertellen. Ze had minderjarige meisjes aangenomen als dienster en die besloten zelf andere diensten aan klanten te verlenen. Maar de politie trapte niet in die smoes en arresteerde de vrouw omdat ze meisjes in de leeftijd van 15 tot 18 jaar als sekswerkster had ingezet.

– Het ministerie van Social Development and Human Security gaat het huiselijk geweld aanpakken. In Phangnga en Bangkok gaat een jaar een proef draaien met het project ‘An Innovation for Violent Family Members: We Can Repair Them.’ Ambtenaren van het ministerie krijgen een training om klachten over geweld te behandelen en hulp te bieden aan de slachtoffers.

– De Japanese Association of Thailand heeft 200.000 baht gedoneerd voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen. De Japanse ambassadeur overhandigde het geld gisteren aan de permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

– Het Constitutionele Hof beslist maandag of het de petitie van 69 senatoren in behandeling neemt, waarin gevraagd wordt zich uit te spreken over het noodbesluit van het kabinet om de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht door te schuiven naar het Financial Institutions Development Fund, een onderdeel van de Bank of Thailand. Volgens de senatoren is het besluit in strijd met de grondwet. De FIDF-schuld is een erfenis van de financiële crisis van 1997.

– Het Office of the Narcotics Control Board en de Royal Thai Police hebben van een drugsbende in Hat Yai (Songkhla) bezittingen ter waarde van 35 miljoen baht inbeslaggenomen. De zaak kwam aan het rollen toen op 9 maart vorig jaar in een gekantelde pickup truck op de Asian Highway een geldbedrag van 6,9 miljoen baht werd gevonden.

– Het Department of Special Investigation deed het ook niet slecht. De DSI confisqueerde eigendommen ter waarde van 40 miljoen baht van een drugsbende in Chiang Rai: zes huizen, land, een fabriek en andere bezittingen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website