Pensionado’s in Thailand klagen regelmatig over hun besteedbaar inkomen. Is dat terecht? Volgens onderzoek wel. Gepensioneerden zijn er tijdens de crisis zes keer harder op achteruit gegaan dan werkenden. In de periode 2008-2013 nam de koopkracht van werkenden 1,1 procent af, terwijl gepensioneerden 6 procent minder te besteden hadden. 

Dat zijn de conclusies van onderzoeksinstituut ITS (Radboud Universiteit Nijmegen) en SEO (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam), in opdracht van de ouderenbond ANBO. Hoewel het onderzoek zich richt op de koopkracht in Nederland kunnen we die lijn wel doortrekken naar Thailand omdat daar door inflatie de prijzen ook hoger zijn geworden.

Niet alleen gepensioneerden zijn de klos, de middeninkomens zijn ook flink geraakt in hun besteedbaar inkomen: van min 4,7 procent tot zelfs min 12,8 procent bij inkomens boven de 50.000 euro.

De minste pijn zit bij de laagste inkomens (min 1,9 procent), omdat de AOW in de betreffende periode wel is aangepast aan loon- en prijsontwikkelingen.

Bron: NU.nl

Ben je gepensioneerd en ben jij er de afgelopen jaren flink op achteruitgegaan? Klopt het dat je 6% minder te besteden had? Reageer dan.

22 reacties op “‘Nederlandse gepensioneerden hardst geraakt door crisis’”

 1. Mat zegt op

  En daar komt de waardedaling van de Euro nog bij. De laatste weken is de Euro langzaam weer opgekrabbeld, maar gisteren is hij ineens 1,6% gedaald t.o.v de USD.
  Bij Bangkok bank is de koers nu 37,2 bht.

 2. Marcellus zegt op

  Moderator: wij zullen je vraag morgen plaatsen als lezersvraag.

 3. Eric zegt op

  Klagen, daar zijn we wel goed in.

  Met een AOW (en eventueel aanvullend pensioen) is het volgens mij in Thailand prima uit te houden Prijzen stijgen daar welliswaar ook. Maar liggen nog altijd lager dan in Nederland. Afhankelijk van je bestedingspatroon uiteraard. Wil je elke dag op stap en in de diverse horecagelegenheden aan het bier en de zwier dan zul je (net als in Nederland) snel door je middelen heen zijn.
  ergens in het binnenland (leuk) wonen en af en toe een trip naar de “beschaafde”wereld kost dan aanzienlijk minder.

  Pensionado’s die in 2008/2009 verhuisden en rekenden op een stabiele koers van de Euro t.o.v. de Thai Baht rond de toen geldende koers (bijna 50 Thb voor 1 euro) vergeten gemakshalve dat bij de invoering van de euro de koers rond de 35 Thb voor 1 euro lag. Gekoppeld aan de dollar is dat de koers die nu weer (bijna) wordt gehaald.

  Dus het hant helemaal af van de persoonlijke sitiatie en verwachte standaard of de klagers echt reden hebben tot klagen.

  • ko zegt op

   het is onmogelijk met alleen een AOW in Thailand te wonen. Je krijgt simpelweg geen visum.

 4. Soi zegt op

  Het feit dat de AOW in de periode 2008-2013 “is aangepast aan loon- en prijsontwikkelingen” maakt zeer zeker n i e t dat de minste pijn is geleden. Je kunt moeilijk van aanpassing spreken. De genoemde periode is die van de mondiale bankencrisis en van van ons eigen continentale eurocrisis, Iedereen heeft ingeleverd. Neem je de bedragen die tbv de AOW worden uitgekeerd, dan zie je dat het niet hebben over bedragen zoals bij de hoogmidden en hogere inkomens, die tot 12,8% hebben ingeleverd.

  Nu was per januari 2008 een gehuwden AOW, (die de meeste gepensioneerden in TH vanwege hun samenwonende relatie met een TH vrouw ontvangen,) een bedrag groot € 674 (excl.. vak.geld).
  In januari 2013 was dat € 722 (excl. vak.geld, excl. koopkrachtondersteuning), en
  per juli 2015 is de gehuwden AOW (excl. vak.geld en excl. inkomensondersteuning) € 742.
  Alle bedragen bruto!

  Van januari 2008 tot januari 2013 is dit een verhoging van 7 % tov 2008.
  Juli 2015 kent dan tov januari 2013 een verhoging van 2,77 %.
  (Die van 2014 zelf uitrekenen.)

  Dit lijkt in relatieve zin netjes, absoluut lijkt het allemaal nergens op. De jaarlijkse groei vanaf 2008 gaat over een euro of 10 per maand bruto.

  De grootste pijn is gelegen in en is geleden door de fors achterblijvende, zo niet gestaakte jaarlijkse indexering van de (bedrijfs)pensioenbedragen. Die worden voortdurend naar beneden bij- uit- of afgesteld, en het is vreemd dat de ANBO daar niet meer nadruk op legt: gepensioneerden hebben in de periode 2008-2013 al 6 % ingeleverd, ook al had de AOW een relatieve ophoging, waardoor in vergelijk de laagste inkomens slechts 1,9 % inteerden.

 5. Cornelis zegt op

  Naast de AOW heb ik, met 42 voor pensioen tellende jaren bij de overheid, een goed ABP pensioen. Helaas wordt de werkelijke waarde daarvan langzaam ‘aangevreten’ doordat het niet aan de inflatie e.d. wordt aangepast en het levensonderhoud steeds duurder wordt. Daarnaast hebben ook belastingmaatregelen een negatieve invloed gehad op het bedrag dat uiteindelijk netto over blijft. Gelukkig heb ik nog wat ruimte voor het zou gaan knellen, maar ik kan me goed voorstellen dat wanneer je van uitsluitend AOW of van AOW met een klein aanvullend pensioen moet rondkomen je wel degelijk pijn ondervindt en het met een verminderde koopkracht moet doen. De indexering van de AOW – hoe welkom ook – zet ook nauwelijks zoden aan de dijk.

 6. kees zegt op

  De mensen die in het buitenland, in dit geval Thailand, zitten en klagen omdat bijvoorbeeld de Baht nu zo ”duur” is, die moeten gewoon hun biezen pakken en met spoed terugkeren naar hun vaderland. Zij er hebben er voor gekozen om daar te genieten van de zon, de temperatuur, het goedkope leven en de goedkope sex. Of mag ik dat laatste niet zeggen? Voor de gepensioneerden die gewoon in Nederland zijn gebleven is het er ook niet beter op geworden. Dus zit te klagen a.u.b.

  • theoS zegt op

   Vertel eens Keesje, waar moet ik als 80 jarige AOWer met een 30 jr huwelijk met een Thaise naar toe in jou luilekker land? Kan ik met mijn Thaise vrouw vandaag nog op het vliegtuig stappen? Met mijn volwassen zoon en dochter en kleinkind in touw? Na meer dan 40 jr wonen in Thailand? Krijg ik gelijk een huis? Ik ben hier gaan wonen voor mijn werk als zee varende op Scandinavische schepen want in NL was je op 30 jarige leeftijd te duur en te oud, toen. Niet voor de zon en goedkope sex. Je moest je schamen om zo over je oudere landgenoten te spreken. Ga in de hoek staan.

 7. john mak zegt op

  en nu met het nieuwe voorstel van de belastingherziening geen voordeel voor AOWérs alleen voor werkende met maximaal 4%, langleven de VVD in de regering

 8. Jaweed zegt op

  Gepensioneerden;
  Wet uit 2013 kostte ouderen 6 procent.
  Mij verbaast het dat er zo weinig aandacht is geweest voor de korting op de pensioenen van netto 6 procent in januari 2013. Deze korting was het gevolg van een zogenaamde budget neutrale vereenvoudiging van het loonstrookje.
  Deze klungelig ingevoerde Wet Uniformering Loonbegrip is voor iedereen gecompenseerd, behalve voorgepensioneerden omdat er geen geld zou zijn voor deze groep. Bij de totstandkoming van de wet werden inkomenseffecten van plus of min 1,5 procent als acceptabel beschouwd. Met 6 procent is deze grens met een factor 4 overschreden. Met 6.3 PMT korting nu dus voor mij 12.3% totaal.

 9. Sander zegt op

  “Hoewel het onderzoek zich richt op de koopkracht in Nederland kunnen we die lijn wel doortrekken naar Thailand omdat daar door inflatie de prijzen ook hoger zijn geworden.” Volgens mij is dit appels met peren vergelijken. Zo wordt de koopkracht in NL bepaald door overheidsmaatregelen en de samenstelling van het mandje producten en diensten van het CBS. Je kunt die bewering pas hard maken, op het moment dat je eerst de basis gelijk maakt: ook in Thailand zou je dan hetzelfde mandje producten en diensten (of hun substituut) die gewogen worden ter bepaling van de stijging of daling van de koopkracht moeten nemen en vervolgens nog de koersverschillen elimineren.

 10. ruud zegt op

  Door het omzetten van sociale premies naar belasting en het afschaffen van alle heffingskortingen, gaan de AOW ‘ers het aanmerkelijk moeilijker krijgen, om nog in Thailand te kunnen wonen.
  Alleen met eigen geld ben je nog veilig voor de Nederlandse overheid.

 11. tonymarony zegt op

  Nou ik heb alle plusse en minne een even door genomen en kom tot de conclusie dat de laatste verhoging per 01-08 -2015 aanstaande van de AOW met 2 euro per maand toch wel een enorme opsteker is voor de gemiddelde expats, bedankt heren en dames van het kabinet .

 12. Leo Th. zegt op

  Het kabinet heeft allerlei rapporten laten opstellen waaruit zou moeten blijken dat ouderen, 65 plussers, relatief rijk zouden zijn. Dat de veronderstelde rijkdom van deze groep vaak in de overwaarde van een eigen huis zit en waar je dus niet van kan leven, deert de overheid niet. Ja, velen hebben ook een (aardig) pensioen maar dat is in feite achtergesteld loon, waar zij dus zelf jarenlang voor gespaard hebben. Ondanks dat er altijd vanuit gegaan werd van een waardevast pensioen, min of meer een vanzelfsprekend gegeven, is de laatste jaren dat pensioen van de meesten niet aangepast aan de inflatie en soms zelfs gekort. Volgens de grootste pensioenfondsen, waaronder het ABP, zal ook de komende 10 jaar het pensioen door belastingwetten niet aangepast kunnen worden. De wet Uniformering Loonbegrip is al genoemd en ook de Ouderenkorting, die nu voor 2.8 miljoen belastingbetalers geldt, wordt m.i.v. 2016 verminderd (voor 2016 met € 83,= dus de inflatiecorrectie van de AOW zal zowat teniet gedaan worden). Dat ouderen, zowel in Nld. als in Thailand er qua besteedbaar inkomen op achteruit zijn gegaan / blijven gaan, staat zonneklaar vast. Dat is geen klagen maar simpelweg een constatering! Net zoals de sterk gestegen zorgpremies voor ouderen in Thailand. Dat pensionado’s het in Thailand moeilijker krijgen ligt dus niet alleen aan de verhouding Euro/Bath. In Nld. wil de regering de werkenden na de magere jaren nu belastingvoordeel geven en tevens het lage BTW-tarief, waaronder ook medicijnen vallen, naar 21% verhogen, waar werkenden ook voor worden gecompenseerd. Ouderen vallen buiten de boot en zijn dus dubbel de klos en staken of het houden van werkonderbrekingen kunnen zij niet.

  • ruud zegt op

   Natuurlijk heeft de overheid gelijk, als ze stellen dat de 65 plussers relatief rijk zijn.
   Joop van den Ende is alleen al goed voor 1,6 miljard Euro.
   Als je dat als overheid zijnde uitmiddelt over alle 65 plussers, heeft iedere 65 plusser al gelijk een aardig spaarcentje op de bank staan.
   Zo doe je dat met statistieken.

 13. Cor van Kampen. zegt op

  De laatste belastingmaatregel treft de mensen vooral die weinig inkomen hebben.
  De laagste belastingschijf is verhoogt.
  Er zijn mensen die zo maar schrijven wat de Euro waard was toen de gulden overging in de Euro. Koers gulden Ongeveer 18 Bht. Euro 2.20371 gulden. Om gelijk te blijven zou de koers van de Bht dus 39.67 moeten zijn. Vele zouden daar heel blij mee zijn.
  Cor van Kampen.

 14. richard walter zegt op

  zwak zielig en misselijk dat is het socialistische ideal.
  Pensionados in Thailand zyn vaak vital en dankzy het thaise menu en hun (jongere ) echtgenote gaan ze jaren langer mee zonder tientallen thuishulpen, wyjzusters , fysioterapeuters etc.

  Bovendien dient Nederland als ryk land open te staan voor vluchtelingen die tzt. voor gaan op de woningmarkt,
  kortom goed doen wordt beloond.

 15. Dave zegt op

  Het verwondert mij telkemale weer dat Nederlandse gepensioneerden klagen.

  Ze hebben de goede tijden meegemaakt in Nederland, als ze een eigen huis hadden is dit gemiddeld 4 x over de kop gegaan. Verder hebben ze meestal eerder kunnen stoppen met hun werk ( vut, pre pensioen, gemakkelijke toegang tot de WAO)

  In Nederland hebben ze verder nog recht op vele kortingen zoals openbaar vervoer.

  Mvg

  Dave

 16. Yvon zegt op

  Ik heb nog 2 jaar extra werken erbij gekregen en kan voorlopig niet van mijn pensioen genieten. Dus niet zeuren en schouders eronder.

 17. Cú Chulainn zegt op

  Ben het wel met sommige bovenstaande reacties eens. Gepensioneerden in Thailand dienen niet te klagen, zij hebben het veelal beter dan zij die achtergebleven zijn in Nederland. Veel te vaak lees ik over de villa’s met zwembaden die ze bezitten, de 4×4, het personeel dat ze in dienst hebben, het dagelijks in de kroeg hangen en het scoren van een grietje. Kom nu niet met het excuus dat er hard voor gewerkt is want jullie konden er met pre-pensioen of een mooie afkoopregeling van een mooi leven gaan genieten. Geniet ervan! Daarnaast is de werkdruk enorm toegenomen en konden jullie in de jaren 70 voor een habbekrats een woning kopen waarvoor vandaag de dag een werkend echtpaar al problemen heeft de hypotheeklasten op te brengen. Geniet er van en klaag niet. Ik begon met mijn 19e aan mijn eerste baan, heb doorgeleerd maar kan nu al tot mijn 67ste werken. Er zijn nu al afgestudeerden die voor niets werken in een overspannen arbeidsmarkt waar de laatste baantjes ook nog eens door goedkopere Oost-Europeanen worden afgepikt. Ik hoor menig pensionado klagen over het afknabbelen van hun pensioen maar deze klagende pensionado’s moeten zich realiseren dat zij nog een pensioen hebben. Met de roep om meer flexibele werknemers die van baan naar baan moeten hoppen, omdat hun contract van de één op de andere dag ophoudt, zullen deze werknemers nauwelijks een pensioen kunnen opbouwen voor de toekomst. Wat te denken van het alsmaar toenemende aantal zzp-ers, bij TNT als postbezorgers bijvoorbeeld, die nog niet eens tegen ziektekosten kunnen verzekeren, laat staan een pensioen, zodat ze bij het eerste de beste ongeval direct thuis komen te zitten zonder enige bron van inkomsten. Dus pensionado’s a.u.b. niet zo zeuren, geniet van het mooie leven dat je nu hebt in je villa,met 4×4, geniet van het feit dat je personeel hebt dat je huis schoonmaakt (mijn moeder van 85 raakt door de bezuinigingen haar huishoudelijk hulp kwijt en moet nu dus zelf haar huis gaan schoonmaken), geniet van het in de bar hangen iedere dag en het feit dat je een paar keer per week aan je mannelijke trekken komt met een vrouw die je kleindochter had kunnen zijn. Vele, nog werkende mannen, waaronder ondergetekende, benijden jullie omdat ik voor mijzelf weet dat gezien het huidige economische klimaat, en de toenemende economische onzekerheid, ik nooit in Thailand zal kunnen leven op een wijze die jullie wel kunnen. Geniet ervan, geniet iedere dag van het mooie weer, ik zeg het eerlijk, ik benijd jullie, want ik denk dat jullie één van de laatsten zullen zijn met zo’n veelal neo-koloniale levenstijl. En ach, is het zo slecht gesteld in Thailand, keer dan terug in Nederland zou ik zeggen.

  • Soi zegt op

   Beste Cú Chulainn, ik ben zo’n type die door hard werken, (meerdere jaren meer dan 48 uur per week, onregelmatige werktijden, veel en vaak van huis) nu in staat is luxueus in TH te leven. Alhoewel ik een villa heb laten bouwen, heb ik geen zwembad. Wel een SUV. Ik hang niet in de kroeg (deed dit in NL ook al niet), en scoor geen grietjes. Ik kom niet met het excuus dat ik huis en comfort heb kunnen realiseren door hard werken, maar feit is dat ik dat hard werken wel heb gedaan. Daardoor ook in staat geweest met pre-pensioen te gaan, maar zonder afkoopregeling. Overigens was mijn eerste baan op mijn 16e.

   Klaag niet dat je tot je 67ste mag werken. Je moet namelijk niets. Ik ging op mijn 62ste met pre-pensioen. Dat kun jij ook, maar neem dan genoegen met minder pensioenuitkering. Dat deed ik ook. Zorg daarnaast dat je een reserve hebt. Bv in de vorm van een hypotheekvrije huis, spaarplannen, beleggingen, en wat dies meer zij. Opties te over, en bij het uitdenken en voorbereiden van een emigratiewens ruimschoots naar eigen vermogen te realiseren. Maar wees dan wel pro-actief, heb initiatief en handel creatief. Afgunstig ronddobberen houdt meestal geen koers.

   Wat betreft jouw voorbeeld van de hedendaags NL-ZZP’er, cq jouw moeder van 85 jaar oud: het is maar hoe je er in staat en hoe je er naar kijkt. Mijn dochter, als alleenstaande moeder van 2 jonge kinderen, is enkele jaren geleden een B&B gestart. Draait prima nu. Met andere ZZP’ers uit de omgeving is men een netwerk begonnen voor onderlinge support en ondersteuning, ook met lokale overheden en instanties, juist om problemen zoals door jou genoemd het hoofd te bieden.
   Toen mijn ouders oud en gebrekkig werden hebben wij kinderen ervoor gezorgd dat zij niet naar een tehuis hoefden, en betaalden wij extra hulp en zorg. Ook toen één van hen beiden eerder overleed, en de ander nog meer zorg behoefde. Problemen blijken vaak uitdagingen.

   Tot slot: jouw geweeklaag begrijp ik niet, en daarbij ben je nog niet eens gepensioneerd. Elk mens behoort tot een eigen generatie, kent een eigen tijdsgewricht en heeft een eigen dynamiek. Ik ben van de generatie die de jaren 50 van verleden eeuw volop heeft meegemaakt, en de flower power van de jaren zestig. Niet iedereen was toen gegeven te studeren. Denk niet dat de huidige tijd haar crisis kent: in de 2e helft van vorige eeuw waren die er ook al, en forse bezuinigingsrondes waren er in de 80er jaren. Niets nieuws onder de zon. De huidige tijd daarentegen kent een volledig andersoortige ritme, door het internet o.a., en door de globalisering. Desondanks kun je niet zeggen dat wij het beter of slechter hadden in onze tijd. Het was wel anders. De huidige tijd kent andere, zij haast niet, vele mogelijkheden meer. Onze tijd was veel beperkter. Ik zou zeggen: bezie huidige tijd in de context waarin hetr zich voordoet, klaag niet en pak kansen en risico’s aan. Werk hard en je zult zien dat tzt je er de voordelen en vruchten van ziet. Maar ga niet bij de pakken neerzitten en voel je niet overweldigd. En ach, als je niet naar TH kunt, blijf dan gewoon in NL, zou ik zeggen. Sterkte!

 18. Cú Chulainn zegt op

  @Soi ik heb een dialoog uit een klassieke film met Humprey Bogart en Walter Huston voor u: “Iedereen die wil werken en daar zijn best voor doet, zal beslist een baan vinden. Alleen moet je daarvoor niet zijn bij de man die je dit vertelt, want hij heeft geen baan in de aanbieding en kent ook niemand die een vacature open heeft staan. Dit is precies de reden waarom hij je zo’n grootmoedig advies geeft, uit broederlijke liefde, en om te laten zien hoe weinig hij weet van de wereld”‘ Beste Soi, uit je antwoord maak ik op dat je geen enkel besef hebt wat zich op dit moment in Europa maar ook in Nederland afspeelt. Vanochtend nog de laatste prognoses gehoord over toenemende kloof tussen hogere en lagere geschoolden, tussen hogere en lagere inkomens, toenemende werkloosheid. Steeds meer mensen onverzekerd, duizenden mensen die in Zuid-Europa zelfmoord hebben gepleegd en jouw antwoord is wees creatief, start een B&B of camping? Hard werken en aanpakken is jouw credo terwijl 40% van de werkelozen in NL boven de 50 jaar is en die nauwelijks nog perspectieven hebben terwijl de regering praat over het afbouwen van uitkeringen.Ik heb geen woning, ik ben ook vijf dagen van huis voordat ik mijn gezin in de weekeinden zien en ik huur een appartement op drie hoog. Ik mag nu al 48 jaar werken maar weet dat dit er meer zullen worden in een alsmaar verder afbrokkelende verzorgingsstaat waar de afgelopen 100 jaar hard is voor gevochten. Ik heb dus ook geen woning als reserve. Woningbezit tref je voornamelijk bij jouw generatie aan, de babyboom generatie die, je kunt het natuurlijk ontkennen, de beste economische kansen had, andere generaties zullen die nooit hebben, dus a.u.b. de huidige generaties betichten dat het hen aan wil en kracht zou ontbreken! Die globalisering die jij zo aanmoedigt is juist de oorzaak van de huidige problemen, waaronder werkloosheid! Werkelijk, u heeft geen enkel benul wat zich in Europa afspeelt! Ik blijf erbij, ik misgun jullie niets, maar a.u.b, klaag wat minder, want jullie kunnen daar een schitterend leven hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website