In Europese supermarkten, waaronder Lidl, worden garnalen verkocht die zijn gepeld en verwerkt door garnalenpellers in Azië die worden uitgebuit. Dat stelt Fairfood International. De organisatie voerde op 8 april actie voor het Nederlandse hoofdkantoor van Lidl in Huizen die zijn garnalen koopt in Thailand.

In Thailand worden garnalen voornamelijk verwerkt door arbeidsmigranten uit Myanmar. Zij verdienen slechts 8 euro per dag, terwijl hun kosten voor levensonderhoud 12 euro per dag bedragen. De kosten voor werkuitrusting, werkvergunning en visum en schulden bij tussenpersonen en bemiddelaars worden van het loon worden ingehouden. Als gevolg hiervan zijn de garnalenpellers afhankelijk van overuren om te kunnen overleven en maken ze vaak werkweken van meer dan 60 uur.

Volgens de gedragscode van Lidl streeft het bedrijf er naar om alle werknemers in de toeleveringsketens lonen te betalen die hoog genoeg zijn om in hun levensonderhoud te voorzien. Volgens Fairfood houdt de supermarktorganisatie zich niet aan die gedragscode. Op 8 april werd het rapport dat de organisatie over de garnalenindustrie in Thailand heeft opgesteld overhandigd aan vertegenwoordigers van Lidl Nederland. Fairfood eist dat Lidl de eigen doelstellingen serieus neemt door het afdwingen van acceptabele lonen bij hun leveranciers in de voedselproductie.

Meer informatie is te vinden in het rapport Caught in a trap The story of poverty wages behind Asian shrimp sold in European supermarkets op de website van Fairfood International.

Bron: www.fairfood.org/Lidl-selling-shrimp-produced-by-exploited-workers.pdf

6 reacties op “Actie bij Lidl in Nederland om Thaise garnalen”

 1. Renévan zegt op

  Om aan 12 euro per dag te komen zal de Thaise regering toch eerst het minimum loon moeten verhogen. En een 5 daagse werkweek 8 uur per dag is ook niet standaard. Fairfood international kan zich beter goed laten informeren over de werkomstandigheden in Thailand. Zelfs het minimumloon van 300 thb per dag dat er nu is verschilt per provincie.

  • klaus harder zegt op

   Als zij dus volgens dit artikel 8 euro per dag verdienen, terwijl ze elke dag 12 euro uit moeten geven voor levensonderhoud, dus in 10 dagen komen ze al 40 euro te kort ? Aan dit verhaal klopt iets niet ?

 2. Staf De Clerck zegt op

  Beste Klaus,
  Dit verhaal klopt wel, en wat er ook klopt is dat ge niet goed kunt lezen of niet begrijpt wat u leest. Er staat duidelijk vermeld dat die 8€ per dag onvoldoende is en moet aangevuld worden door de vele overuren.

 3. Joop van Daalen zegt op

  Onzin verhaal en slaat echt nergens op. Twee jaar geleden is het dagloon door de regering verhoogd van 200 baht naar 300 baht. Dit geldt wel voor 12 uur werken, maar dat is normaal in Thailand. Hoe men aan €12,- voor levens onderhoud per dag komt is mij een raadsel, echte onzin! Er wordt dus weer onterecht een sfeertje gekweekt, want de levens standaard in Thailand kan niet vergeleken worden met de Westerse.

 4. c. van Meurs zegt op

  Zouden de arbeiders uit de omliggende landen nog meer verdienen dan de ongeschoolde Thai, die halen nog niet eens 300 THB per dag. zouden wij dan ook niet alle import producten in Europa uit de schappen halen die hier gemaakt worden? dit alles is bedroevend maar met een boycot raak je die mensen, die brood op de plank brengen voor hun achter ban.
  12 uur werken is normaal!! in dit klimaat ik zie dit als uitbuiten, security 7 op 7 met 1 dag in de maand vrij er is nog veel mis.
  Ook voor de Thai,s is het leven veel duurder geworden en zelfs als je 300 THB krijgt is het moeilijk rond komen
  Maar het zal nog lang duren eer de arbeider hier opstaat maar zij moeten ondertussen wel eten.
  De Thai,s lenen enorm veel bij de banken om daarmee het ene gat met het andere te dichten.
  Ben het eens met Renévan

 5. Happyelvis zegt op

  Ik denk dat het gaat over vissers slaven http://visserijnieuws.punt.nl/content/2014/06/Thaise-kweekgarnalen-product-van-moderne-slavernij


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website