Het Facebook team van premier Yingluck is ontslagen wegens de blunder die het maakte door een foto van koning Ananda te plaatsen bij de oproep van Yingluck aan de bevolking om de festiviteiten ter gelegenheid van de verjaardag van de koning bij te wonen.

– Delen van Bangkok, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Chachoengsao, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan en Samut Sakhon staan nog onder water. Over 10 tot 15 dagen zou het ergste voorbij moeten zijn, zegt Froc-woordvoerder Thongthong Chandrangsu. Het Froc zal zich concentreren op het behandelen van rottend water met EM-ballen, bestrijding van muggen, medische zorg en het opruimen van afval en achtergelaten en beschadigde huisraad.

– In Bangkok staat nog 8 miljard kubieke meter water en in enkele centrale provincies ten noorden van Bangkok ook 8 miljard. Dat water wordt voor de helft opgeslagen voor agrarisch gebruik, de andere helft verdwijnt langs natuurlijke weg.

– In Bangkok en buurprovincies is het overstroomde gebied afgenomen van 2,7 miljoen rai op 12 november naar 1 miljoen rai, meest rijstvelden en grasland in de westelijke districten van Bangkok.

– Aan de oostkant van Bangkok staat nauwelijks nog water. Het water vloeit sneller dan verwacht af naar de Bang Pakong rivier.

– Bewoners van Thatcha Villa hebben gisteren gedreigd de Vibhavadi-Rangsitweg te blokkeren als ze niet snel genoeg worden geholpen. De wijk staat nu al 45 dagen onder water. Vertegenwoordigers van de bewoners hebben een petitie overhandigd aan de assistent-secretaris van het Froc.

– Het Flood Relief Operations Command (Froc), het crisiscentrum van de regering, wordt gekortwiekt maar de commandostructuur blijft ongewijzigd. De beslissing werd gisteren genomen nadat Froc-directeur Pracha Promnok met de gouverneurs van zeven provincies die nog onder water staan, had overlegd. Bangkok werd vertegenwoordigd door de gemeentesecretaris. Het hoofdkwartier van het Froc blijft gevestigd in het ministerie van Energie.

– Tot nu toe blijven grote uitbraken van ziektes uit, afgezien van minder ernstige ziektes als voetschimmel, infecties van de bovenste luchtwegen, bindvliesontsteking en voedselvergiftiging. De gezondheidsautoriteiten waarschuwen bewoners die terugkeren naar hun huis, voor schimmelziektes en andere ziektes die verband houden met verontreinigd water. Vooral het ontbreken van goed sanitair en afvalverwerking vormt een bron van zorg.

– De regering heeft een panel gevormd dat tot taak heeft websites te sluiten die anti-monarchie zijn. De commissie moet het werk van de diensten die zich daar al mee bezighouden, coördineren. Oppositiepartij Democraten drong er eerder op aan streng op te treden tegen websites en social media die zich schuldig maken aan majesteitsschennis.

– De beslissing van de regering om enkele activiteiten t.g.v. de verjaardag van de koning te annuleren, is slecht gevallen bij oppositiepartij Democraten. Volgens de regering worden de licht en geluid, multimedia en holografische shows op de muur van het Grand Palace niet herhaald om geld vrij te maken voor de slachtoffers van de overstromingen. De Democraten geloven er niets van omdat de organisatoren sowieso betaald moeten worden. De regering heeft 117 miljoen baht uitgetrokken voor de verjaardagsfestiviteiten.

– Het Department of Special Investigation (DSI) breidt zijn onderzoek naar onregelmatigheden bij de aankoop van hulppakketten uit. Ook de aankopen van de afgelopen 2 jaar (onder de regering Abhisit) worden onder de loep genomen. Opvallend is dat al die jaren de spullen steeds door dezelfde twee bedrijven zijn geleverd.

– Eerdere berichten als zouden een topambtenaar en elf ambtenaren van het Department of Disaster Prevention and Mitigation betrokken zijn bij onregelmatigheden bij de samenstelling van de hulppakketten, zijn voorbarig, zegt DSI-hoofd Tharit Pengdit.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website