Kort nieuws uit Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
30 november 2011

Van 1 tot 5 december houdt Bangkok grote schoonmaak. Het zich opstapelende afval wordt opgehaald, rottend water wordt ontsmet en er wordt gespoten tegen muggen.

– Premier Yingluck heeft bewoners opgeroepen zandzakken niet open te snijden omdat het zand zich dan naar alle kanten verspreidt en een enorme troep veroorzaakt. De autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het weghalen van alle big bags, zandzakken van 2,5 ton. De premier heeft haar excuses gemaakt aan de mensen die niet bereikt zijn door de hulpverlening, maar zei ze ter verontschuldiging: Bangkok is een dichtbevolkte stad.

– Na meer dan 2 uur onderhandelen met bewoners van Ratanakosin 200 en Kaew Kan heeft de gemeente Rangsit maandag overeenstemming bereikt over maatregelen om water uit die wijken en uit de markten van Rangsit, Suchart en Phornphat af te voeren. De gemeente plaatst 10 grote waterpompen langs Khlong Rangsit en gaat ook een wal aanleggen om ervoor te zorgen dat het water niet terugstroomt. Vorige week legde de gemeente een wal om de markt van Rangsit aan, maar bewoners van Ratanakosin vernielden die omdat ze vonden dat ze in de kou werden gelaten. Over 5 dagen moet het ergste leed zijn geleden.

– De Crime Suppression Division heeft voormalig premier Abhisit en voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban opgeroepen voor verhoor over de regeringsacties tegen de roodhemden vorig jaar. Het Department of Special Investigation concludeerde eerder dat de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de dood van 16 van de 91 personen die daarbij om het leven kwamen. De DSI heeft de CSD gevraagd die zaken te heronderzoeken. Dat onderzoek is nu voor 90 procent klaar.

– Tegen de Democratische partij zal een klacht wegens smaad en het afleggen van valse verklaringen worden ingediend bij de Crime Suppression Division, zegt Pheu Thai-parlementslid Jatuporn Prompan. Ook zullen de Democraten civielrechtelijk worden aangepakt, waarbij compensatie wordt geëist. De klacht heeft betrekking op het censure debate van zondag over het management van de overstromingen en de hulpverlening door het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering.

– Sunai Julapongsathorn, voorzitter van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken, gaat naar Den Haag om bij het Internationale Strafhof (ICC) een klacht in te dienen over het trage onderzoek naar de dood van 91 personen die tussen 10 april en 19 mei vorig jaar zijn omgekomen bij de roodhemdrellen. Gevraagd zal worden de klacht als ‘special case’ te behandelen. In het onderzoek zijn tot nu toe nauwelijks vorderingen gemaakt, reden waarom de hulp van het ICC wordt ingeroepen. [Welk onderzoek wordt bedoeld, vermeldt het bericht niet. Evenin is duidelijk of het kabinet besloten heeft Sunai naar Den Haag te sturen. Waarom een briefje niet volstaat, begrijp ik niet.]

– Cambodja heeft aan een Thaise arts toestemming verleend om Veera Somkhamkid, die gevangen zit in Phnom Penh, te behandelen aan een chronische ziekte. Veera en zijn secretaresse zijn veroordeeld tot respectievelijk acht en zes jaar gevangenisstraf wegens spionage. Ze zitten sinds december gevangen. De Cambodjaanse premier heeft premier Yingluck in september strafvermindering beloofd. Voor amnestie door de Cambodjaanse vorst komen ze niet in aanmerking; daarvoor zouden ze tweederde van hun straf moeten hebben uitgezeten. Minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) belooft de zaak aan de orde te stellen, zodra hij zijn Cambodjaanse counterpart ontmoet.

– De overstromingen in het Zuiden van Thailand lijken zich te stabiliseren. In Pattani overstroomde nog één district. Snelweg 418 (Pattani-Yala) is sinds zaterdag onbegaanbaar voor kleine voertuigen. Bewoners in gebieden die het risico op een hoge waterstand lopen, zijn geëvacueerd. Tien scholen en tien islamitische kostscholen zijn gesloten. De Pattanirivier is buiten haar oevers getreden. Lager gelegen gebieden staan al een week onder 1 tot 2 meter water. In de provincie Narathiwat is de regen gestopt. Woongebieden en boerenland staan onder 1,5 meter water. De drie belangrijkste rivieren, Bangnara, Saiburi en Sungai Kolok blijven overstromen.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website