Kort overstromingsnieuws 27 november

In de big bag barrier (een vloedwal met zandzakken van 2,5 ton) langs de Vibhavadi-Rangsitweg is een gat van 30 meter gemaakt. Het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, besloot tot deze actie onder druk van bewoners die ten noorden van de wal wonen. Eerder hadden zij de Vibhavadi-Rangsitweg geblokkeerd en zandzakken verwijderd.

– Adviseur Uthen Chartpinyo van het water management committee heeft voorgesteld drie of vier gaten van 10 meter om de 700 meter in de noord-zuid as van de vloedwal te maken. De gaten zouden voor een versnelde waterafvoer naar Khlong Prem Prachakorn zorgen. Mocht de situatie uit de hand lopen, dan kunnen de gaten weer gedicht worden. Probleem is echter wel dat het kanaal vol ligt met afval en dat veel mensen er illegaal huizen in gebouwd hebben, waardoor het water langzaam stroomt.

– In de noordelijke districten van de hoofdstad zakt het water, ook in Don Muang. In andere districten is het water volledig verdwenen, aldus premier Yingluck zaterdag in haar wekelijks radiopraatje.

– Zaterdag protesteerden bewoners van 13 wijken in het district Thanyaburi (Pathum Thani), dat grenst aan het distrct Don Muang (Bangkok). Ze eisten dat het Froc een deel van de vloedwal zou ontmantelen die langs Khlong Rangsit ligt. De desbetreffende bewoners hebben al een maand te maken met wateroverlast. De bewoners dreigen de wal zelf te slopen als het Froc geen actie onderneemt.

– De Phraya Suren stuw gaat omhoog van 1,05 naar 1,5 meter om de bewoners van het district Lam Luk Ka (Pathum Thani) tegemoet te komen.

– In de provincie Songkhla in het Zuiden van Thailand is groot alarm geslagen omdat ongewoon zware regens in Maleisië wijdverspreide schade zouden kunnen veroorzaken. Acht districten zijn al uitgeroepen tot rampgebied; het Maleisische water zal waarschijnlijk het grensdistrict Sadao instromen. Inmiddels verspreidt water zich al in de provincie; grote delen van het district Muang zijn getroffen.

Ook de provincies Surat Thani, Nakhon Si Thammarat en Naratwhiwat hebben de afgelopen dagen te maken gehad met zware regenval en overstromingen. In de provincie Yala zijn 5 districten uitgeroepen tot rampgebied: 930 mensen hebben elders een veilig heenkomen gezocht, 23.000 mensen zijn gedupeerd. In de provincie Patthalung hebben 147 gezinnen hun levende have naar hogere gronden gebracht. Er wordt gewaarschuwd voor grondverschuivingen. Narathiwat telt 13 rampgebieden; 1.200 rai landbouwgrond is vernield.

– De treinen op de Northeastern Line rijden weer hun normale route. Ze maakten tijdelijk een omweg via Chachoengsao omdat een deel van het baanvak onder water stond. Omdat op sommige plaatsen nog water staat, verminderen de treinen naar het Noorden en Noordoosten hun snelheid of stoppen desnoods wanneer de situatie daar om vraagt. Er rijden dagelijks 18 treinen op deze routes. De Southern Line rijdt ook weer volgens dienstregeling.

Kort ander nieuws 27 november

– Doodslag De politie heeft een bedrijfschauffeur van het staalbedrijf Danieli Far East Co in Rayong aangehouden die zijn chef personeelszaken had doodgeslagen. De twee hadden op kantoor ruzie gekregen toen de chef hem vertelde dat hij en enkele collega’s overbodig waren. De chauffeur nam de bewusteloos geslagen chef mee in zijn auto, mishandelde de man nog een keer toen hij bijkwam, nu met dodelijke afloop, en dumpte het lichaam in Samut Prakan.

– Sekswerkers Vier ’invloedrijke personen’ runnen een mensenhandelnetwerk in het Noorden. Ze laten Birmese vrouwen over de grens van Chiang Mai smokkelen, stellen hen op proef te werk in massagesalons in Chantaburi en wanneer ze bevallen gaan ze naar Bangkok. Begin november bevrijdde het Department of Special Investigation 67 Birmese sekswerkers uit een massagesalon in de binnenstad van Chantaburi. De DSI kwam in actie omdat de lokale politie niet op klachten van een organisatie van vrouwenrechten was ingegaan. De DSI probeert de mensenhandelaren op het spoor te komen.

– Hondenvlees Zestig honden eindigen niet als een mals stukje vlees op het bord van een Vietnamees. Ze werden onderschept toen ze in een pick-up truck onderweg waren naar de Mekong. De chauffeur van de wagen zag kans te ontsnappen, nadat de politie hem had gestopt. Dit jaar zijn 721 honden gered van een Vietnamese horecabestemming.

– Thai Rak Thai Eind mei eindigt de politieke ban van 111 politici van Thai Rak Thai, de partij van Thaksin, die 5 jaar geleden werd verboden. Een van hen, Suwat Liptapanlop, zegt dat de voormalige TRT-politici de politiek zullen gaan verlevendigen. Suwat fuseerde destijds zijn partij Chart Pattana met Thai Rak Thai, waardoor ook hij werd uitgesloten van alle politieke functies de afgelopen 5 jaar.

– Medicijnen De Food and Drug Administration en de Government Pharmaceutical Organisation zijn van plan de registratietermijn voor geïmporteerde medicijnen te verkorten om het tekort aan medicijnen als gevolg van de overstromingen op te lossen. De maatregel geldt voor vijf medicijnen. Medicijnfabrikanten die getroffen zijn door de overstromingen, mogen tijdelijk andere bedrijven inhuren om medicijnen voor hen te produceren. De GPO, die buiten de registratieprocedure valt, is gevraagd 32 essentiële medicijnen te importeren om een tekort op de binnenlandse markt te vermijden.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website