Belangrijke Thaise investeerders hopen met hun presentaties op de beurs van de Board of Investment (BoI) het vertrouwen van overige investeerders in Thailand te herwinnen. De beurs die aanvankelijk in november zou worden gehouden, opent zijn deuren van 5 tot 20 januari.

Gepresenteerd worden onder andere androïde robots, verticale windturbines, 3D cartoon animaties, 3D LED-schermen van 19 meter, de Prius van Toyota en Whee personal mobility. De BoI hoopt 5 miljoen bezoekers te trekken.

– Verbetering van stuwdeuren, installatie van waterpompen en het baggeren van kanalen zijn volgend jaar prioriteit. Ze vormen een kortetermijn preventieplan tegen overstromingen en droogtes. Het plan moet nog het groene licht krijgen van de regeringscommissie voor Water Resources Management en het kabinet. Het lange-termijnplan omvat de constructie van nieuwe reservoirs, floodways, een derde buitenring om Bangkok en de aanplant van nieuwe bossen in het Noorden.

– Assemblee of geen assemblee? In regeringspartij Pheu Thai zijn stemmen opgegaan om de omweg van een assemblee bij de wijziging van de grondwet van 2007 achterwege te laten. Tijdrovend en duur vinden enkele kernleden van de partij, die ervoor pleiten de grondwet uitsluitend via parlementaire behandeling te wijzigen.

Oorspronkelijk was Pheu Thai van plan een assemblee van 97 personen te vormen, 1 per provincie en 20 academici, die de wijzigingen zou voorbereiden. Maar de PT-ers die nu zijn opgestaan, zeggen dat de partij bij de verkiezingen het mandaat heeft gekregen om te regeren, hetgeen betekent dat de bevolking akkoord gaat met de grondwetwijzigingen.

De grondwet van 2007 is na de coup van 2006 door het militair bewind opgesteld en vrijwaart de coupplegers  van vervolging. Volgens critici bevoordeelt de wijziging voortvluchtig oud-premier Thaksin, die zou kunnen terugkeren naar Thailand.

– Verschillende politici van de in 2007 ontbonden partij Thai Rak Thai van premier Thaksin lopen zich warm voor een kabinetspost wanneer hun ban in mei volgend jaar eindigt. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, de sterke man in het kabinet, verwacht dat het kabinet dan van samenstelling wijzigt. Maar voegt hij er voor de vorm aan toe: ‘But all the decisions will be made by the prime minister.’ [De mensen zouden eens mogen denken dat alle beslissingen door Yingluck’s grote broer Thaksin worden genomen.]

– Op de tweede verdieping van het hoofdbureau van politie in Bangkok is het centrum gevestigd dat 24 uur per etmaal het internet afspeurt op content die beledigend is voor het koningshuis. Tot nu speurden het ministerie van ICT en de politie afzonderlijk naar verdachte websites. Het centrum staat onder leiding van een commissie die drie weken geleden is gevormd met vice-minister-president Chalerm Yubamrung als voorzitter en 22 leden. Chalerm herhaalt nog eens dat de regering niet voornemens is de wetgeving met betrekking tot majesteitsschennis te wijzigen. ‘ I see no point in talking about this issue any further.’

– De overname van de exploitatie van de bekende Chatuchak weekendmarkt door de State Railway of Thailand (SRT) begint met een voordeeltje voor de kooplui. Ze hoeven twee maanden geen huur te betalen. In die tijd richt de SRT een dochtermaatschappij die de exploitatie gaat uitvoeren. Op 2 januari gaat de exploitatie van de markt over van de gemeente Bangkok naar de SRT, die eigenaar van de grond is. Donderdag hebben kooplui onder leiding van parlementsleden van oppositiepartij Democraten daartegen geprotesteerd.

– Ch Karnchang Plc (CK) is er zeker van dat volgend jaar wordt begonnen met de bouw van de omstreden Xayaburi dam in Laos. Directeur Plew Trivisvavet acht het onwaarschijnlijk dat de Laotiaanse regering het concessiecontract van US$3,7 miljard verbreekt. Eerder deze maand besloot de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam meer studie te laten doen naar de milieugevolgen van de dam.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website