Kabinetsleden, parlementariërs en senatoren hebben recht op maximaal 100.000 baht per ziekenhuisbezoek. Dit besluit heeft het kabinet in alle geheim genomen, onthult Bangkok Post.

– Het voorstel van de National Anti-Corruption Commission om in de aanbestedingsfase meer greep te krijgen op de overheidsinvesteringen en -aankopen bevalt vice-minister-president Chalerm Yubamrung niet. Hij dreigt de hele NACC op te doeken. Volgens hem zijn aankopen door de regering zaak van de regering.

– Een 39-jarige chauffeur heeft donderdagnacht in de Wat Nong Yai tempel in het district Sai Mai (Loei) in een dronken bui zijn baas (48), assistent-hoofd van het Loei Provincial Protection Office, doodgeschoten. Hij schoot ook een andere man dood die een kijkje kwam nemen. Sinds 10 december verbleven ze al in de tempel om hulp te bieden bij herstelwerkzaamheden na de overstromingen.

– Chutidet Suwannakerd, die een week geleden werd vermoord, is driemaal in zijn mond geschoten en tweemaal in zijn lichaam. Dit is gebleken uit een autopsie door het Central Institute of Forensic Science en het Ramathibodi ziekenhuis. Volgens Tankhun Jitt-itsara, voormalig Democratisch verkiezingskandidaat voor Don Muang, staat dit symbool voor het tot zwijgen brengen van Chutidet, die het bestaan van illegale gokgelegenheden had geopenbaard. Chutidet werkte als stemmenwerver voor Tankhun. De autopsie is in strijd met de bevindingen van de politie die had geconstateerd dat hij van achteren was beschoten. Ze vond plaats op verzoek van de weduwe en Tankhun. De politie heeft nog geen verdachten in het vizier. De weduwe en Tankhun denken aan een politiek motief, de politie is nog onbeslist.

– De politie dient snel haar onderzoek naar de zes bommen in Bangkok af te ronden om gevolgen voor investeringen en toerisme te voorkomen, zegt Prompong Nopparit, woordvoerder van regeringspartij Pheu Thai. Vrijdag werden op drie plaatsen in Bangkok-oost zes bommen gevonden; een man uit Sakon Nakhon zou die geplaatst hebben. Prompon hoopt dat de politie niet een zondebok heeft aangehouden.

– Priewpan Damapong, hoofd van de politie, heeft zaterdag de plaats voor CentralWorld geïnspecteerd, waar op Oudejaarsavond de countdown plaatsvindt. De politie neemt er extra veiligheidsmaatregelen. De gemeente Bangkok controleert bewakingscamera’s op plaatsen waar Oud en Nieuw wordt gevierd, om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Risicogebieden zijn Ratchaprasong intersection, Royal City Avenue op de Rama IX-weg, Khao Sanweg, Thong Lor en Yaowarat, waar grote aantallen feestvierders worden verwacht.

– Waarom heeft minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) niet geprotesteerd bij Cambodja, nadat donderdag een Thaise helicopter was beschoten door Cambodjaanse soldaten? Oppositiepartij Democraten vindt dat de minister op zijn minst een protestbrief naar Phnom Penh had moeten sturen; alleen het Royal Thai Marine Corps heeft een protestbrief gestuurd naar de commandant van de Cambodjaanse derde regio.

Militaire rangers hebben de grensovergang in Muang (Trat) tegenover Pursat in Cambodja gesloten als represaillemaatregel, waardoor de grenshandel nu stil ligt. Vandaag praten de commandanten ter plaatse over het incident, dat de helicopterpiloot noopte een noodlanding te maken. Er waren geen gewonden.

– Premier Yingluck heeft volgende week in Birma een ontmoeting met Aung San Suu Kyi. Yingluck woont dan een vergadering bij van leiders van de Greater Mekong regio. In haar wekelijkse radiopraatje noemde Yingluck Aung San Suu Kyi ‘a remarkable woman who fights for democracy’.

– Tweehonderd bewoners van het Rattanokosin 200 Years housing estate in het district Thanyaburi (Pathum Thani) hebben zaterdag een deel van de Rangsit-Pathum Thaniweg geblokkeerd uit protest tegen de trage afvoer van afval. Sinds het water anderhalve week geleden verdwenen is, kijken de bewoners nu tegen stapels afval aan. Ze eisen van de gemeente Rangsit dat die tempo maakt met het opruimen. Nadat ambtenaren dit hadden beloofd, verspreidden de bewoners zich na 4 uur.

– De overheid onderschat het aantal personen dat als gevolg van de overstromingen zijn baan heeft verloren. Dit zegt onder anderen Yongyuth Chalamwong, researcher aan het Thailand Development Research Institute.

Het ministerie van Arbeid schat het aantal gedupeerde werknemers op 1,02 miljoen in 28.000 bedrijven. Daarvan zijn 48 bedrijven met 17.000 werknemers gestopt.

Yongyuth wijst erop dat het ministerie geen rekening houdt met werknemers in de niet-industriële sector, zoals de landbouw en service- en toerismesector. Dit zei hij vrijdag op een seminar over de gevolgen van de overstromingen voor de werkgelegenheid in Bangkok.

Chalee Loysung (Thai Labour Reconciliation Committee) vertelde veel klachten te hebben gekregen van werknemers die tijdens de overstromingen minder loon hadden ontvangen. ‘The management of some factories which were spared the flooding cut the payments of employees who could not come to work because their homes were flooded.’

Volgens voorlopige cijfers van de Wereldbank, de International Labour Organisation en het ministerie van Arbeid bedraagt het verlies aan inkomen van werknemers over de afgelopen 4 maanden tussen de 108 en 133 miljard baht.

De ILO maakt zich zorgen over de gevolgen van de overstromingen voor werkers in de informele sector. Tot nu toe ligt de nadruk uitsluitend op de formele sector.

www.dickvanderlugt.nl

6 reacties op “Kort nieuws uit Thailand – 18 december”

 1. Justin zegt op

  Grote bewondering heb ik voor uw “kort nieuws” … ik kan me zo goed voorstellen dat het op den duur een last wordt, ook al is het uw eigen initiatief: Iedere dag opnieuw kranten nasnuffelen en meer… Ik wil u daarvoor heel erg bedanken … en hoop andere bloggers hiermee niet te kort te doen… ik lees bijna alles .. Bedankt
  Justin

  • @ Sluit ik me bij aan. Compliment voor Dick die er veel tijd in stopt, iedere dag weer,

 2. Cornelis van Kampen zegt op

  Dick, geweldig wat je allemaal voor informatie bij elkaar krijgt.
  Dit soort nieuws laat het ware gezicht zien van de bestuurders van Thailand en alles
  wat er aan hangt. Het risico wat er aan vast zit moet je goed overdenken.
  Als je heel dapper bent en dat ben je wel, moet je voor jezelf er goed over nadenken
  of dit het allemaal wel waard is. De Thaise samenleving is zo verziekt, dat al jou
  artikelen daar geen verandering in aan brengen.
  Ze lossen het later zelf wel op (hoop ik).
  Het zal toch niet zo zijn dat als je een keer met vakantie hier komt je meteen richting
  gevangenis gestuurd word.
  Cor.

  • @ Niet overdrijven Cor, lees je Bangkok Post wel eens?

  • dick van der lugt zegt op

   Beste Cor,
   De informatie in Kort Nieuws en ook in mijn andere artikelen is ontleend aan Bangkok Post en een heel enkele keer The Nation. Zo nu en dan voeg ik achtergrondinformatie of voorgeschiedenis toe. Ik gebruik dus alleen openbare bronnen.
   Als oud-journalist vind ik het interessant om het Thaise nieuws te volgen. Vooral de columns en analyses in de krant bieden (voor zover mogelijk) een interessant kijkje achter de schermen van de Thaise samenleving. Voranai Vanijaka is mijn favoriete columnist. Ik lees ook (in het Engels vertaalde) romans van Thaise schrijvers en heb de boeken van Sjon Hauser verslonden. Alles bij elkaar probeer ik zo greep te krijgen op de gecompliceerde Thaise samenleving.
   Als journalist heb ik niet de behoefte iets te veranderen (dat zou ook niet kunnen); wel om zo nauwkeurig mogelijk verslag te doen. Ik probeer de tekst zo te schrijven dat die begrijpelijk is voor iemand die weinig of niets van Thailand weet. Maar dat lukt me niet altijd.

 3. Cornelis van Kampen zegt op

  Peter, natuurlijk lees ik de Bangkok post.
  Maar jullie zijn de Bangkok post niet. Er zijn verschillen van acceptatie van wat een
  buitenlander schrijft ergens in Nederland of een een Thaise krant.
  Je weet het hier maar nooit.
  Verder, Peter leuk snel gereageerd ondanks het tijdverschil.
  Cor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website