Een Thaise helicopter heeft donderdag een noodlanding moeten maken nadat Cambodjaanse soldaten er op hadden geschoten.

De Bell 212 was op weg naar mariniers die 50 meter vanaf de grens met Cambodja in de provincie Trat zijn gelegerd, om voedsel af te leveren. De commandant van het Royal Thai Marine Corps is verbaasd over het incident, omdat de verhoudingen tussen Thaise en Cambodjaanse troepen ‘heel goed’ zijn. Uit protest heeft Thailand de onofficiële grensovergangen langs de 150 km lange grens in Trat gesloten; de vijf officiële blijven open. Vandaag vindt overleg plaats tussen de commandanten ter plaatse.

– Tweehonderd supporters van de Siam Samakkhi groep hebben vrijdag gedemonstreerd voor het gebouw van de VN en later bij de Amerikaanse ambassade in Bangkok. Ze overhandigden een petitie waarin geproteerd wordt tegen het commentaar van beide op de strenge majesteitsschennis wetgeving en vonnissen in Thailand. Zie 16 december: Royalisten geïrriteerd over internationale reacties. Zie ook pagina Majesteitsschennis.

– Activisten van het Thai Netizen Network en Activists for Democracy Network leverden ook een brief af bij de VN en VS. Daarin spraken ze hun steun uit voor de oproep die de VS en VN hebben gedaan om de vrijheid van meningsuiting te respecteren.

– Een groep van 15 academici heeft voorgesteld een commissie te vormen die als taak heeft de zaken te onderzoeken waarin sprake is van overtreding van artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht. Die groep zou de problemen moeten oplossen die verband houden met het misbruik van het artikel voor politieke doeleinden. De commissie zou een zo breed mogelijke samenstelling moeten krijgen.

– Zeshonderd slachtoffers van de overstromingen gaan 25 personen, waaronder de premier, de gouverneur van Bangkok, kabinetsleden en het hoofd van de Royal Irrigation Department bij de Administrative Court aanklagen wegens mismanagement van de watersnood.

– Een 30 jaar oude olifant is in het Kui Buri National Park geëlectrocuteerd. Hij kwam in aanraking met elektriciteitsdraden die boeren om hun boomgaard hebben gespannen om te voorkomen dat hun ananas door de dieren wordt opgepeuzeld.

– In Kanchanaburi zijn 40 Birmese migranten aangehouden die illegaal het land waren binnengekomen. Ze hadden aan een bende per persoon 6.000 baht betaald om te werk te worden gesteld op Rojana Industrial Park in Ayutthaya en in fabrieken in Surat Thani. De groep was via de Three Pagodas Pass de grens overgestoken.

– Om een herhaling van het ongeluk van woensdag te voorkomen, wordt extra verkeerspolitie gestationeerd bij spoorwegovergangen. Woensdag reed een trein op zes auto’s in op de overgang Asok-Phetchaburi. Daarbij raakten vier personen gewond. De politie roept automobilisten op niet te stoppen op spoorwegovergangen.

– De Chinese vice-president Xi Jinping brengt volgende week een bezoek aan Thailand. Jinping en premier Yingluck zullen aanwezig zijn bij het tekenen van enkele overeenkomsten tussen beide landen op het gebied van landbouw, investeringen, een hogesnelheidstrein en samenwerking op de Mekong.

– 2.209 scholen die onder verantwoordelijkheid van het Office of the Basic Education Commission vallen, zijn door de overstromingen getroffen (geweest). De leerlingen krijgen extra lessen omdat het tweede semester pas dinsdag is begonnen. In de provincies Pathum Thani, Nonthaburi en Nakhon Pathom zijn nog 24 scholen gesloten. De leerlingen van de 435 gemeentelijke scholen in Bangkok krijgen elke dag één uur langer les en 5 uur op zaterdag.

Nagekomen kort nieuws 16 december

– De overstromingen hebben de voedselindustrie een schade opgeleverd van 50 miljard baht. Meer dan 1.300 fabrieken, 15 procent van alle voedselfabrieken, zijn gedupeerd door het water. Sommige fabrieken liggen al 3 maanden stil. Tien distributiecentra zijn dichtgegaan, waardoor enkele buitenlandse markten hun aankopen hebben vertraagd. Fabrieken in het Noorden en Zuiden, die niet overstroomd zijn, moesten hun productie met 10 tot 30 procent inkrimpen omdat ze een tekort aan grondstoffen en verpakkingsmateriaal hadden.

De export dit jaar wordt geschat op 963 miljard baht, 20 procent meer dan vorig jaar; alleen de export van garnalen is trager gegroeid. Volgend jaar verwacht de industrietak voor 971 miljard baht te exporteren. De Europese schuldencrisis zal een negatief gevolg hebben voor de Thaise voedselexport, vooral van visproducten, kippen, bewerkt fruit en groentes, zegt het National Food Institute. De EU is Thailands vierde voedselmarkt en goed voor 12 procent van de voedselexport.

– Met een vertraging van negen maanden is PC Air, eigendom van een vastgoedhandelaar, klaar om het luchtruim te kiezen. De maidenvlucht wordt op 24 december naar Vientiane gemaakt. Leden van de media kregen donderdag een voorproefje met de Airbus 310-222. Ze werden onder anderen bediend door vier ladyboys oftewel transseksuelen. De overstromingen en laag-seizoen waren de oorzaak van de vertraagde start. PC Air verzorgt voorlopig alleen chartervluchten; in juni gaat de maatschappij ook lijnvluchten aanbieden naar Hong Kong, China, Zuid-Korea en Japan.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website