De ambassadeur van Israël in Thailand zegt dat de bommen die in het huis aan Soi Pridi Banomyong 31 (een zijstraat van Sukhumvit Soi 71) zijn gevonden identiek zijn aan de explosieven die in de andere twee landen zijn gebruikt. Hij veronderstelt dat de ambassade in Thailand c.q. medewerkers het doelwit zouden zijn geweest.

– De Iraniërs die zijn gearresteerd na een aantal explosies in de Thaise hoofdstad Bangkok waren van plan daar Israëlische diplomaten op te blazen. Dat heeft het hoofd van de Thaise politie, generaal Prewpan Dhamapong, gezegd in een Thais televisieprogramma.

– Iran en Israël beschuldigen elkaar wederwijds van betrokkenheid bij de explosies in Bangkok alsmede van de aanvallen op Israëlische diplomaten in India en Georgië. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Ehud Barak zegt dat Teheran geprobeerd heeft een terroristische aanval op Thaise bodem uit te voeren. Een Iraanse woordvoerder verwerpt de beschuldigingen van Israël en verwijt het land de vriendschappelijke en historische banden tussen Iran en Thailand kwaad te willen doen.

– De Thaise autoriteiten bagatelliseren het mogelijke verband met terrorisme dat door landen wordt gesteund. De secretaris-generaal van de National Security Council zegt dat het erop lijkt dat de explosieven bedoeld waren voor gebruik tegen individuen, niet tegen instellingen of groepen mensen. ‘Het is geen daad van terrorisme.’

– De politie heeft arrestatiebevelen aangevraagd tegen de drie aangehouden Iraniërs en een Iraanse vrouw die het huis in Pridi 31 heeft gehuurd.

Eén Iraniër werd op Sukhumvit 71 aangehouden. Hij is opgenomen in het Chulalongkorn ziekenhuis en buiten bewustzijn. De man werd ernstig gewond aan zijn benen, maag en rechteroog, toen een pakket met explosieven ontplofte dat hij naar de politie had gegooid, maar afketste op een pickup truck. Een tweede verdachte werd dinsdagavond op vliegveld Suvarnabhumi aangehouden en een derde woensdag in Maleisië.

– De gemeente Bangkok gaat versneld 10.000 bewakingscamera’s ophangen. In de stad hangen er al 15.000. Winkelcentra hebben hun veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. De Mall Group (Siam Paragon en Emporium) heeft 200 extra beveiligers in burger ingezet. De politie controleert er met honden op de aanwezigheid van explosieven.

– Tien buitenlandse ambassades, waaronder de Nederlandse, hebben hun landgenoten gewaarschuwd voorzichtig te zijn, vooral op openbare plaatsen. Gisteren bracht Sihasak Phuangketkaew, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, 45 buitenlandse diplomaten op de hoogte van de ontwikkelingen.

– De Tourism Authority of Thailand (TAT) erkent dat de explosies een psychologisch effect op toeristen hebben gehad, maar tot nu toe hebben ze geen gevolgen voor kamerreserveringen. De Tourism Council of Thailand vindt dat de politie snel met bewijzen moet komen dat de aanval geen verband houdt met terrorisme, zodat toeristen worden gerustgesteld.

– Acht huizen in de buurt van het huis in Pridi 31 hebben schade opgelopen. Drie bewoners deden inmiddels aangifte bij de politie van Klong Tan, zodat ze de schade kunnen claimen bij hun verzekering.

– De C4 explosieven die in het huis in Pridi 31 zijn gevonden, worden doorgaans gebruikt bij het opblazen van rotsen en kunnen vrij gekocht worden in Thailand. Ze hebben geen ingewikkeld ontstekingsmechanisme nodig om tot ontploffing te worden gebracht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Kort nieuws over de bomaanslagen”

 1. michiel zegt op

  C 4 een van de krachtigste explosieven vrij verkrijgbaar in Thailand??

  http://science.howstuffworks.com/c-42.htm

  Das handig als je dit soort dingen wil doen , hoef je niet met chemicalien te gaan klooien.

  Heb het net ook op de bkk post gelezen dus zal wel kloppen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik twijfel of C 4 (zusje van Semtex) zo vrij verkrijgbaar is.
   Wikipedia meldt onder meer dit over C 4: A major advantage of C4 is that it can easily be molded into any desired shape. C4 can be pressed into gaps, cracks, holes and voids in buildings, bridges, equipment or machinery. Similarly, it can easily be inserted into empty shaped charge cases of the type used by military engineers.

   C4 is very stable and insensitive to most physical shocks. C4 cannot be detonated by a gunshot or by dropping it onto a hard surface. It does not explode when set on fire or exposed to microwave radiation. Detonation can only be initiated by a combination of extreme heat and a shockwave, such as when a detonator inserted into it is fired.

   • king zegt op

    Beste Hans,
    Met een zak geld is in Thailand alles verkrijgbaar,wapens,munitie,medicijnen enz.
    Een huis laten bouwen met illigaal hout,zak met geld O.K.
    In Belgie(ik zal niet afdwalen)is alles al anders dan in Nederland.Makkelijker..
    En hier is niemand ergens vies van.
    Overigens bemerk ik wel dat de schrik er bij veel Thais inzit als een “Kek Kauw”eraan komt.Dus iemand uit Irak,Iran enz.Heb ik gister toevallig ervaren.

 2. nok zegt op

  Kwam vandaag door de douane op suvarnabhumi en daar stonden me toch een rijen. Duurde zeker 2-3 uur om binnen te komen, wat een ellende zeg! Er werd ook druk gefilmd er waren hoge politie-chefs met monddoekje en al aanwezig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website