Koningin Beatrix heeft koning Bhumibol gefeliciteerd met zijn 84ste verjaardag. Ze wenst hem en het Thaise volk het allerbeste.

Het land viert vanaf vandaag zeven dagen feest ter ere van de verjaardag. 84 jaar is een bijzondere leeftijd omdat die de zevende 12-jaar cyclus volmaakt. Vanochtend verscheen de vorst op het balkon van de Chakri Throne Hall. De koning wordt sinds 19 september 2009 verpleegd in het Siriraj ziekenhuis.

– 26.000 gevangenen hebben amnestie gekregen van de koning. De amnestie geldt voor gevangenen die tenminste een deel van hun straf hebben uitgezeten, mits niet voor een drugsvergrijp. Gevangenen die voor een drugsmisdrijf zijn veroordeeld tot een straf van minder dan 8 jaar krijgen bij goed gedrag strafvermindering. Zoals eerder gemeld komt oud-premier Thaksin niet in aanmerking voor de amnestie. Hij is bij verstek veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en ontvluchtte in 2008 het land.

– De Democratische partij overweegt een afzettingsprocedure te beginnen tegen minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) en hem gerechtelijk te laten vervolgen wegens een ambtsmisdrijf. Surapong wil Thaksin zijn paspoort teruggeven, dat door de vorige regering is ingetrokken. De Democraten wijzen erop dat tegen Thaksin arrestatiebevelen lopen. Surapong slaat terug met het dreigement zijn Democratische voorganger te laten vervolgen, omdat die het paspoort heeft ingetrokken. De minister ontkent dat hij probeert bij Thaksin een wit voetje te halen, opdat hij bij de te verwachten wijziging van de kabinetssamenstelling niet sneuvelt. ‘I have always been performing my duties well. […] A foreign minister who cannot speak English like me can still call to speak directly with the Burmese foreign minister.’

– Het Facebook-team van premier Yingluck heeft een blunder begaan door op haar Facebook-pagina foto’s van koning Anada te plaatsen bij een oproep van Yingluck aan de bevolking om de festiviteiten ter ere van Bhumibol’s verjaardag bij te wonen. Koning Ananda, de oudere broer van de huidige koning, stierf in juni 1946 onder verdachte omstandigheden.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Kort nieuws uit Thailand (5 december)”

 1. King Frans zegt op

  Hierbij wens ik Koning Bhumibol nog een lang leven toe. Want dat verdiend deze Koning..

  • Leo zegt op

   Onze familie en ik willen koning Bhumibol feliciteren met zijn 84ste verjaardag.
   En hem nog een lang leven toewensen.
   Hopelijk in een betere gezondheid als de laatste paar jaren het geval is.

 2. erik zegt op

  ja het is vandaag wel een dag om even bij stil te staan,was gisteren op Royal Flora in Chiangmai en overal hingen de fotos van de koning en zijn oudste zoon,die zijn opvolger zal zijn en niemand erg blij mee is,later we daarom allemaal hopen dat de koning nog een heel lang leven beschoren zal zijn !

 3. jacob de nooijer zegt op

  hallo, wie weet er een gueshouse met air aan de beach van hua hin.

 4. Cornelis van Kampen zegt op

  Waarom een blunder op Fasebook. Koning Anada behoort toch ook bij de Thaise
  geschiedenis. Als je niets te verbergen hebt is dat toch geen probleem.
  Rama no; 5 hoort daar ook bij. Hij is een van de meest legendarische.
  Dat doet niks af aan de populariteit van Bhumibol.
  Alleen over de opvolging van deze zeer zal toch wel een probleem ontstaan.
  Maar dat is aan de Thaise bevolking en niet aan ons.
  Ik hoop dat de Koning nog veel jaren over de rand van het Thaise bestaan kan
  meekijken en toch (al is het maar een klein beetje) een vinger in de pap kan houden.
  Lieve Koning, een fijne verjaardag.
  Cor.

  • dick van der lugt zegt op

   Wanneer je een bericht op Facebook plaatst over de verjaardagsfestiviteiten van koning Bhumibol ligt het voor de hand daar een foto van Bhumibol bij te plaatsen en niet van diens voorganger. De term blunder is ontleend aan de krant. Premier Yingluck heeft zelfs een excuusbrief aan de koning gestuurd.

 5. Cornelis van Kampen zegt op

  Sorry, ik dacht dat het om meerdere foto’s (familie foto’s) ging.
  In het andere geval is het inderdaad een blunder.
  Cor.

 6. Miek37 zegt op

  Ik wens Koning Bhumibol ook nog vele jaren in goede gezondheid toe iets wat ik gisteren al had willen doen maar vreemgenoeg was het niet mogelijk om onder het apeciale artikel over zijn verjaardag te reageren. Ik weet dat jullie bang zijn voor negatieve reacties maar aangezien iedere reactie toch eerst goedgekeurd moet worden zie ik het probleem niet?

 7. King Frans zegt op

  Ik lees net op MSN dat een Amerikaanse Thai 2 1/2 jaar gevangenis hebt gekregen voor majesteitsschennis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website