Het is jammer dat ik geen gedachten kan lezen, want wat dacht de koning toen hij gisteren in zijn verjaardagstoespraak het belang van eenheid en solidariteit benadrukte en de noodzaak om voor het algemeen belang samen te werken? En wat dacht de kroonprins toen hij zei ‘We beloven ons goed te gedragen en naar ons beste kunnen het voorbeeld, gegeven door Zijne Majesteit, te volgen’?

Maar laat ik de feestvreugde niet bederven, want gisteren lagen de katapulten van de anti-regerings demonstranten ongebruikt in de kast, er werd niet met stenen gegooid en er waren weliswaar tranen maar die kwamen niet door het gebruik van traangas.

Veel geel op straat, ook roze, portretten van de koning en ’s avonds de zogeheten candle lit ceremony. Er moeten miljoenen mensen aan deel genomen hebben. Ook in mijn straatje stonden buurtgenoten met een kaarsje in hun hand, ze zongen en hieven het kaarsje driemaal omhoog.

Ook op de protestlocaties van de anti-regerings demonstranten werd feest gevierd: bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue, in het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana weg en in het ministerie van Financiën. Er waren de hele dag ‘religious ceremonies, cultural performances and talk shows about His Majesty’s works’.

In Hua Hin waar de koning sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis in het Klai Kangwon paleis woont, vond een militaire parade plaats (veel berenmutsen, kleurrijke uniformen, medailles, sjerpen, stram gemarcheer), waarna de koning in een Volkswagenbusje, vergezeld door de kroonprins, van de Piamsuk villa naar het Rajpracha Samakhom paviljoen reed. Daar legden militairen onder leiding van legeropperbevelhebber Tanasak Patimapragorn de eed van trouw af aan de monarch.

Bangkok Post meldt verder vandaag dat het Centre for the Administration of Peace and Order, dat de leiding heeft over de handhaving van de Internal Security Act die voor Bangkok geldt, een PR-team heeft opgetuigd; dat anti-regerings demonstranten zich afvragen wat actieleider Suthep Thaugsuban nu precies bedoelt met zijn ‘Volksraad’ en dat de roodhemden dinsdag een rally in Ayutthaya houden ter ondersteuning van de regering en als protest tegen de tegenpartij.

(Bron: Bangkok Post, 6 december 2013)

Foto: De weg voor het Klai Kangwon paleis in Hua Hin kleurde gisteren geel.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk en leerzaam cadeautje voor kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website