Koh Tao wel of niet een moordeiland?

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
6 juli 2017

Is Koh Tao nu wel of geen ‘Death Island’? Die bijnaam gaf de online krant ‘Samui Times’ aan het populaire duikeiland. In ieder geval zijn de provinciale autoriteiten van Surat Thani niet blij met deze kwalificering. Een functionaris van het district Phangan gaat aangifte wegens smaad doen. De website zou onjuiste informatie hebben gepubliceerd. 

Burgemeester Chaiyant van Koh Tao is ook niet te spreken over deze negatieve publiciteit: “De berichtgeving schaadt de reputatie van het eiland. We moeten buitenlanders of andere mensen niet toestaan onze economie en de geloofwaardigheid van Thailand beschadigen”. Volgens hem worden toeristen onnodig bang gemaakt. Volgens de autoriteiten zijn er slechts twee toeristen op het eiland vermoord, namelijk de Britse Hannah Witheridge en David Miller in 2014. De moorden en het klungelige politieonderzoek kregen destijds veel aandacht in binnen- en buitenland.

Deze bewering dat er ‘slechts’ twee mensen zijn vermoord is wat te stellig volgens Bangkok Post, want de afgelopen vier jaar zijn vijf buitenlandse toeristen onder vreemde of onbekende omstandigheden op het eiland gestorven (zie bijgaand plaatje).

Ongelukkig genoeg werd de provincie Surat Thani, waartoe ook het eiland Koh Tao behoort, deze week weer opgeschrikt door een moord. Op Koh Samui is maandag in Hat Lamai op het strand, het lichaam opgegraven van een masseuse (50) uit Myanmar. Waarschijnlijk gaat het om een roofmoord, want de gouden halsketting die ze op een foto voor haar dood draagt was verdwenen. De vrouw kwam om het leven door een messteek in haar buik.

De politie heeft een verdachte op het oog. Het gaat om een man eveneens uit  Myanmar, die voor een jetski verhuurder werkte. Hij heeft vermoedelijk het eiland verlaten en is via Mae Sot teruggekeerd naar Myanmar. De politie van Koh Samui heeft de grenspolitie gealarmeerd.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Koh Tao wel of niet een moordeiland?”

 1. Michel zegt op

  De benaming ‘moordeiland’, of beter vertaald ‘doodeiland’ (death betekend niet moord) vind ik ook behoorlijk fout en schadelijk, en gebaseerd op niets.
  De Belgische dame was zelfs volgens de ouders suïcidaal. Toch EISEN die een vervolgonderzoek.
  De dame had geen tekenen van een worsteling, wat je wel zou verwachten als iemand onvrijwillig wordt opgehangen.
  De Brit die 2016 in een ondiep zwembad werd gevonden met een hoofdwond lijkt mij ook niet bepaald een moord. Net als de Brit die in 2014 op Sairee beach uit zee werd gevist met snijwonden die heel veel leken op dat van de schroef van een motorboot.
  De Fransman die in 2015 werd gevonden, hangend aan een touw om z’n nek, met wat touw los om z’n polsen lijkt een poging om het op moord te laten lijken.
  Kortom; enkel de moord op het stel op strand in 2014 lijkt moord te zijn. De andere gevallen trieste ongelukken en zelfmoord.
  Om daar dan een eiland de bijnaam ‘death island’ voor te geven gaat mij veel te ver. Zeker als je bedenkt dat per jaar honderdduizenden mensen dat piepkleine eilandje bezoeken.
  Met de aantallen mensen die daar per jaar komen en gaan zou je eerder meer dan minder doden verwachten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • ruud zegt op

   Ik heb het niet allemaal gevolgd, want de informatie is altijd tweedehands.
   Maar als ik het goed heb, had de man in het zwembad meerdere hoofdwonden, en die krijg je niet bij 1 duik.

   De handen van die Fransman waren blijkbaar niet losjes gebonden, want er is een foto waar de striemen van de touwen op te zien zijn.
   En waarom zou iemand een zelfmoord op een moord willen laten lijken?
   Zoals ik mij dan voorstel: iemand ziet een opgehangen man en denkt bij zichzelf: laat ik wat touw om zijn polsen binden, dan lijkt het net of hij is vermoord.
   Dat klinkt niet erg geloofwaardig.

   Als de Belgische dame gedrogeerd, of volslagen dronken was, zou er ook geen worsteling zijn.
   Of er bloedtesten zijn gedaan is mij onbekend.
   Het enige wat een aanwijzing zou kunnen zijn, zijn de sporen van het touw in de nek.
   Als ze zichzelf heeft opgehangen, moet ze waarschijnlijk van een hoogte met een touw om haar nek naar beneden gesprongen zijn, wat flinke schaafwonden in haar nek moet hebben gemaakt.
   Want een krukje om op te gaan staan en weg te schoppen, zal waarschijnlijk niet zijn gevonden.
   Als ze is opgehangen, zal het touw op 1 plek om haar nek hebben gezeten.
   Ik zie een moordenaar namelijk niet met een vrouw op zijn nek een boom in klimmen, om haar daarna naar beneden te gooien met het touw om haar nek.
   Tenzij hij slim is en een vals spoor wil maken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • Ton zegt op

    Als duidelijke reden om een zelfmoord op een moord te laten lijken zou een verzekeringsclausule kunnen zijn. Bij een levensverzekering wordt zelfmoord meestal uitgesloten als reden voor uitbetaling.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Peter V. zegt op

   Met de hierboven beschreven ‘feiten’ is duidelijk dat de naam Death Island onterecht is. Suicide Island is dan een betere keuze.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. erik zegt op

  Een paar jaar terug werd in Udon Thani een buitenlander vermoord; om geld. Zeker een moordstad? Overdrijven is zo gemakkelijk.

  Maar een aanklacht wegens smaad, de Thaise methode, levert niks op behalve nog meer negatieve aandacht. Een internationale promotie-campagne werkt veel beter; niets onder het zand vegen maar vooral de andere, goeie kanten laten zien.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Fred zegt op

  Hier nog een artikel over de (on)veiligheid van Koh Tao: http://www.independent.co.uk/travel/asia/koh-tao-thailand-dark-side-car-crash-murders-mafia-suspicious-deaths-a7824171.html?amp

  Zelf zou ik niemand afraden om erheen te gaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. loe zegt op

  ”De berichtgeving schaadt de reputatie van het eiland”, aldus de burgemeester van Koh Tao.

  Niet het feit, dat er in 3 jaar tijd 7 jonge mensen onder merkwaardige omstandigheden om het
  leven zijn gekomen. Het is de schuld van de media. Dat is wel duidelijk.
  Zeker van Donald Trump geleerd, om de media de schuld te geven.

  Dat er ook nog steeds een Russisch meisje al een paar maanden wordt vermist is natuurlijk
  helemaal niet van belang en warschijnlijk verzonnen door de media.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 5. john zoet zegt op

  wel erg toevallig dat er weer iemand uit Myamar als waarschijnlijke moordenaar wordt aangewezen.
  de twee andere jongens hebben ze onder dwang een bekentenis laten afleggen en dan is het voor de Thai opgelost.
  ik heb toch na een tv uitzending waar een toerist in een woordenwisseling komt met politie een raar gevoel hier voor
  een woorden wisseling en een gezonde jongen die niet gedronken heeft wordt de volgende dag op het strand in zee gevonden.
  het mooie Thailand heeft veel geheimen die iedereen kent maar niet wil weten.
  het is altijd zelfmoord of een buitenlander die de schuld krijgt het is maar hoe je het bekijkt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 6. john zegt op

  gebruikelijk reactie in Thailand. Je zegt iets, al dan niet terecht en de eerste reactie is: we klagen je aan.
  De Samui Times heeft inmiddels een reactie gegeven die de moeite van het lezen waard is. Google maar even of kijk naar andere websites

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Hans van Mourik zegt op

  Al bij al…heb ik mijn zoon inmiddels aangeraden om niet op dat eilandje te gaan duiken.,Thailand heeft ruim voldoende keuzes om elders te gaan duiken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 8. surachait zegt op

  Statistieken zijn makkelijk op te zoeken. En ze stijgen ver boven het acceptabele. Naamsverandering is niet nodig. Cijfers spreken voor zich. Als Belgisch/Thai zie ik nog steeds de smile. Maar op 30 jaar persoonlijke ervaring kan ik alleen maar concluderen dat corruptie heel diep geworteld zit. Morele waardes zijn heel hard gedaald door hebzucht. Rechtvaardigheid is er ver zoek voor de gewone mensen. Let op mijn woorden: binnen een decennia kan je Thailand niet meer bezoeken tenzij je een vette bankrekening hebt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 9. surachait zegt op

  Ik kan geen exact cijfer zeggen hoeveel mensen er vermoord zijn onder verdachte omstandigheden. ( Veel meer dan wat ze aangeven) Deze cijfers zijn gemanipuleerd door officials die de doodsoorzaak hebben verdoezeld. Maar hier kan je iedereen opzoeken…https://www.farang-deaths.com/archive/
  Thai kunnen het niet hebben dat je hen beschaamd. Ze zullen het nooit toegeven.
  Burgers van omringende landen die naar Thailand gaan om werk te zoeken komen terecht in een soort van aziatisch apartheidsregime! Sociaal aanvaard door Thai door een aggressief Nationalisme. Na dood van Bummibol heb ik het echt gehad met de royals en de elite, deze geloven echt dat de bevolking arm moet zijn.
  Ze bezitten meer dan alle Thai samen. Samen met het leger hebben ze de verdeling van rijkdom tegen gehouden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 10. Tao zit vol met zegt op

  Dat schildpaddeneiland (=Tao) wordt voor het overgroter deel voor het personeel van bediening etc. gedaan door gastarbeiders (of hoe je dat ook wil noemen of er aan storen, alles mag van mij) uit Burma=Myanmar. Die schijnen zelfs de Thai in aantal te overtreffen. Die mensen voor duik- (dat is de grote trekker) instructie etc. zijn grotendeels tijdelijk illegaal werkende buitenlanders. Dus is ook de kans dat mogelijke plegers uit Myanm. komen stukken groter.
  En hoewel dat Burma=Myanm een image heeft van ozo lieve etc. mensen, zit er een diepe en zeer wrede onderlaag in bij de meesten-overigens in wat mindere mate net zo bij de Thai, of Indonesiers, etc.
  Soms is gewoon wat zakelijke info uit de toeristensector mogelijk beter als over alles speculeren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. chris zegt op

  Achter deze discussie over de naamsverandering van het ieland schuilt een vele groter probleem: het gebrek aan professionaliteit van de politie ter plekke. Het gaat daarbij zowel om het onderzoek wanneer een lijk gevonden is (bewijsmateriaal, afzetten van de plek etc etc: bij de moord op de twee Britse toeristen zijn hele elementaire fouten gemaakt die het onderzoek naar de daders hebben bemoeilijkt cq vertroebelt) als de communicatie naar de media, zeker wanneer het buitenlanders betreft.
  Dit overduidelijke gebrek aan professionaliteit leidt dan terecht of ten onrechte tot geruchten over corruptie in het politie apparaat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. lung addie zegt op

  Dat Koh Tao een “moordeiland” genoemd wordt is totaal uit de bocht. Wat “Tao” hierboven schrijft klopt als een bus, zowel wat het tewerkgesteld personeel als de illegaal werkende duikinstructeurs, meestal farangs. Zelfs vele “farangkoks” in de restaurants zijn illegaal werkenden.Ik vraag me af hoeveel mensen, welke reeds reageerden op dit en op de vorige artikels omtrent deze zaak, Koh Tao “kennen”. Het is niet omdat je er toevallig eens geweest bent dat je dit eilandje kent.
  Bij mij ligt Koh Tao zowat in mijn achtertuin, amper 2 uur varen en ik ben er. Moet er elke keer voorbij als ik naar Koh Samui ga en “maakte” er regelmatig een tussenstop. Doe dat nu niet meer maar niet met als reden dat het er onveilig voor mij zou zijn. Ik ga mezelf geen kenner-specialist noemen, doch ik heb voldoende inzicht over wat er op Tao aan de hand is.
  Koh Tao, een zeer klein eiland, wordt beheerd door een paar invloedrijke families. Op Koh Tao is er amper politie want er was daar niets te doen voor de politie. Er zijn omzeggens geen bars, er is omzeggens geen verkeer … er “waren” enkel gereputeerde duikersscholen, bungalows en restaurants. Verder is er ook, buiten een mooie natuur, niets speciaals te zien of te beleven op Koh Tao. Door het hardere beleid op de twee andere eilanden, Koh Panghan en Koh Samui, betreffende een bepaalde categorie van mensen, werd er uitgeweken naar een veel “veiliger” eiland. De “beheerders” zagen deze extra inkomsten wel zitten en deden tegen deze extra bron van inkomsten, want zij hielden de touwtje streng in de hand, NIETS natuurlijk. Zo is de laatste 3-4 jaren Koh Tao uitgegroeid van een gereputeerd duikerseiland naar de place to be voor ….. busje komt zo, busje komt zo ….. In deze kringen gebeuren nogal eens “ongevallen” en dat het hier telkens over jonge mensen gaat is niet verbazing wekkend. Je moet maar eens kijken wie en wat er nu naar Koh Tao trekt. Dat zijn nog een paar meer “gezette” mensen die gaan om te duiken maar het merendeel zijn jonge mensen die NIET gaan om te duiken. In die kringen loopt het als een lopend vuurtje waar je moet zijn en waar je niet moet zijn. Zij hebben ook hun media waar ze hun info vandaan halen.
  Ik verwacht dat, na de incidenten en de mediabelangstelling van de laatste tijd, ook de “beheerders” van het eilandje zullen inzien dat het zo niet verder kan en dat, hun lucratieve inkomsten zullen dalen ipv verder stijgen. Dit vanwege de slechte reputatie het eiland verworven heeft. Ik verwacht dat de “stal” heel binnenkort zal uitgemest worden en Koh Tao weer zal worden wat het was: een heel mooi eiland waar het een paradijs voor duikers was.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 13. John Chiang rai zegt op

  Alles wat met moord te doen heeft is erg schadelijk voor het toerisme,en mochten de bewijzen voor een moord zo zwaar gaan wegen,blijft altijd de mogelijkheid nog,zo snel mogelijk een buitenlander te veroordelen. Buitenlanders vallen zo maar van een balcon, een jonge vrouw hangt zich zelf aan een boom, en mocht blijken dat ze voor deze daad verkracht is,kan het alleen maar een buitenlander geweest zijn. Ieder verdacht dat een Thai de vingers in het spel gehad heeft,veroorzaakt meer schade,als alle andere optie’s.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website