De twee gastarbeiders uit Myanmar die verdacht worden van de dubbelmoord op Koh Tao medio september, hebben hun bekentenis ingetrokken. Ze zeggen onschuldig te zijn en bekend te hebben omdat ze gemarteld werden.

Namens hen hebben drie advocaten van de Lawyers Council of Thailand een verzoekschrift ingediend bij het Openbaar Ministerie. Ze vragen de tenlastelegging uit te stellen, de zaak opnieuw in onderzoek te nemen en ze vragen hun familie, vrienden en werkgevers in de gelegenheid te stellen om een verklaring over hun karakter af te leggen.

Het advocatenteam sprak gisteren in de gevangenis van Koh Samui met de verdachten. Ze vertelden over de mishandelingen, waaraan ook de tolk uit Myanmar die door de politie was aangewezen, zich schuldig had gemaakt. Een van de verdachten zei tegen de borst geschopt te zijn. De verdachten willen dat de tolk vervangen wordt, want ze vertrouwen zijn vertalingen niet.

Volgende week arriveert een team agenten van Scotland Yard in Thailand om de voortgang van het onderzoek te observeren. De voorzitter van de National Human Rights Commission (NHRC) heeft dit gisteren te horen gekregen van de Britse ambassadeur. De ambassadeur zegt verheugd te zijn dat de NHRC besloten heeft onderzoek naar de zaak te doen en de vermeende mishandelingen.

De politie heeft het OM van aanvullend bewijsmateriaal voorzien, maar de krant vermeldt niet waaruit dit bestaat. Enkele dagen nadat al het bewijsmateriaal is overgedragen, beslist het OM of het de verdachten gaat vervolgen. De families van de twee verdachten arriveren vandaag in Thailand.

Ambassadeurs: Respecteer privacy slachtoffers

Acht ambassadeurs van de EU-landen hebben om een gesprek gevraagd met de Thai Journalists Association. De Italiaanse ambassadeur, thans voorzitter van de kring van EU-ambassadeurs, zegt dat de families en vrienden van buitenlandse toeristen die in Thailand iets ergs hebben meegemaakt, geschokt zijn dat persoonlijke informatie in de traditionele media en online media verschijnt. De media dienen de privacy en rechten van slachtoffers te respecteren, aldus Francesco Nisio.

De Britse ambassadeur Mark Kent, een van de acht, voegt daaraan toe dat het verwijt niet voor alle media geldt. Schending van de privacy is ook niet uniek voor Thailand, want het gebeurt over de gehele wereld, inclusief Engeland. Kent wijst erop dat de persoonlijke informatie over de twee Koh Tao slachtoffers geen waarde toevoegt aan de zaak.

Kent: ‘Er dient een evenwicht te zijn tussen de publieke belangstelling voor een verhaal en het recht van een individu op privacy en eerlijke behandeling.’ Nabestaanden zijn vooral geschokt wanneer ze via de media details te weten komen, waarover ze nog niet geïnformeerd waren. De politie en de autoriteiten dienen dit te voorkomen.

Kent benadrukt de persvrijheid niet aan banden te willen leggen en zei verder dat de media zich niet dienen te gedragen op een manier die het recht op een eerlijk proces van de verdachten benadeelt.

(Bron: Bangkok Post, 22 oktober 2014)

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Koh Tao: Verdachten trekken bekentenis in”

 1. TLB-IK zegt op

  Dat de twee verdachte hun bekentenis hebben ingetrokken heb ik een maand geleden hier al aangekondigd. Het past precies in de lijn van de Thaise overhead, middels het relatief snel presenteren van (zogenaamde) daders het image van het Thaise tourisme en het eiland Koh Tao op te vijzelen. De Thailand kenner wist allang, dat op basis van -no evidenz- een veroordeling moeilijk wordt.

  Het is dan ook goed te heten, dat de regering van o.a. Myamar en U.K. , druk uit oefenen op de Thaise overheid. Die zal echter niet van haar standpunt afrukken. Dat zou internationaal gezien meer als 100% gezicht verlies betekenen

 2. teun zegt op

  TLB-IK. Wat is het nou volgens jou? Geen bewijs en dus geen veroordeling of hoe dan ook voorkomen van gezichtsverlies en dus toch veroordelen?

  Het is m.i. of het 1 of het ander. En ik denk, dat er een accoord wordt gesloten. Veroordeling en daarna (buiten de pers etc om) de twee met een behoorlijke schadevergoeding naar huis (= Myanmar) sturen. Iedereen happy??!! Behalve de Britten dan natuurlijk. Maar die kunnen er uiteindelijk weinig tegen doen.

 3. dontejo zegt op

  Hoi Teun,
  Een akkoord, totaal onmogelijk. De hele wereld zit er bovenop.Het wordt wel spannend
  nu de bekentenissen ingetrokken zijn. Nu kunnen de advocaten dna afnemen van de
  2 verdachten en vergelijken met dna wat Engeland op de slachtoffers gevonden heeft,
  Buiten de Thaise justitie om. Het zal niet rechtsgeldig zijn, maar wel de waarheid.
  Wie weet wat er uit zal komen.
  Groet, Dontejo.

  • teun zegt op

   In elk geval is er nu zoveel tijd voorbij gegaan, dat de waarheid (wie hebben het gedaan) niet meer boven water komt. De politie/OM zal sowieso een veroordeling willen vooral als ze geen idee hebben wie het echt gedaan heeft/hebben. Denk aan tourisme etc.

   Omdat de “echte” dader(s) allang buiten Thailand zitten zal er vast en zeker een deal met Myanmar worden gemaakt. En daar kunnen de Britten weinig aan veranderen. We wachten af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website